Помогнете - депресия!

... и други неприятни състояния и как да се справите с тях.

Модератор: mimz

RANDOM_AVATAR
User

miss N

Мнения

2

Регистриран на

Чет Яну 22, 2009 3:50 am

Pomognete

Мнениеот miss N » Чет Яну 22, 2009 4:00 am

Здравейте.Аз съм на 26 години и за втори път изпадам в депресия,миналата година ме държа 3 месеца,сега почти 5.Всичко ми е наред и няма за какво да съм в това състояние,отдавам го на преживян стрес преди около 4 години,които продължи дълго.С които и да се опитам да говоря,никoй не ме разбира,защото не го е преживял.Не мога да се радвам на живота,не виждам слънцето-винаги ми е мрачно,дори когато навън е слънчево,доста често мисля за самоубийство,нищо не ме радва.Събуждам се в 3 следобяд и в 4.30 пак си лягам,общо взето спя по 20 часа в денонощието,защото само така намирам утеха.Ходих на психиатър и ми изписаха хапчета,които ми действаха зле,спях още повече,незнаех дали нещо се е случвало или е било сън...и ги спрях.Моля помогнете,само искам да подчертая,че живота,които водя в момента,би радвал един обикновен човек,но аз нямам това щастие да му се радвам.Помогнете ми,моля ви.

Моля пишете на кирилица. Може да използвате този онлайн кирилизатор :arrow: Тук
Psy-Help Administration
Аватар
User

Galka

Ранг

Site Admin

Мнения

2863

Регистриран на

Сря Юли 12, 2006 1:02 am

Местоположение

Варна

Мнениеот Galka » Чет Яну 22, 2009 11:34 am

Моят съвет е да отидеш при психолог като за начало. Не психиатър, а психолог. И той вече ще прецени дали да те препрати при негов колега психиатър.

Какви хапчета си пила между другото? И изведнъж ли ги спря? И психиатъра само това ли направи... просто ти изписа хапченцата?

Роднини/ родители, приятели... как реагират на твоето състояние?

Хубаво е, че осъзнаваш проблема си. Поне е един плюс който според мен без да съм специалист мисля че ще е от полза за лечението.
Не встъпвай в пререкания с празнодумците: речта владеят всички, умът е присъщ на малцина.
Marcus Porcius Cato
RANDOM_AVATAR
User

miss N

Мнения

2

Регистриран на

Чет Яну 22, 2009 3:50 am

Мнениеот miss N » Чет Яну 22, 2009 8:28 pm

Благодаря за бързия отговор.Незнам дали отговарям на правилното място,защото още немога да се ориентирам.Ходила съм и на психолог преди да посетя психиатъра,но не ми помогна много.Каза ми да променя ежедневието си,но аз нямам желание да стана от леглото,камо ли нещо повече.Искам да ви обясня как се чувствам,когато съм в депресия:става ми нещо в горната част на главата,притиска ме нещо,все едно имам облак на главата,идва ми да си я отрежа,но пак повтарям,че е само в горната половина,дали може да е нещо друго?Стяга ме и света ми е черен.Само приятеля ми знае за това ми състояние,от майка ми се крия,за6тото има доста болести и ако знае за това,ще се поболее още толкова.Приятеля ми не ме рзбира,вика ми,че всичко ми е наред в живота и сама съм си го внушавала.Един ден ми беше минала депресията и неможете да си представите колко съм се радвала на слънцето,което иначе не виждам.нямам вече нямам социални контакти,не желая да се виждам с никой.Загубих си приятелите и ме е страх да не си загубя и връзката.
Аватар
User

Galka

Ранг

Site Admin

Мнения

2863

Регистриран на

Сря Юли 12, 2006 1:02 am

Местоположение

Варна

Мнениеот Galka » Чет Яну 22, 2009 10:50 pm

Ходила съм и на психолог преди да посетя психиатъра,но не ми помогна много.Каза ми да променя ежедневието си,но аз нямам желание да стана от леглото,камо ли нещо повече


Ами психолога не е вълшебник... :roll: Ето че сама откри къде се крие проблема... нежеланието ти да работиш с него, нещо което ще се случи и с всеки следващ при когото ще отидеш. Защото или го имаш желанието да работиш със специалиста и най-вече желанието да се излекуваш или го нямаш. Нали се сещаш, че той няма как да махне с вълшебна пръчица и депресията ти да изчезне... изискват се усилия и от твоя страна. Значи той ти подава вариант, а ти просто го отхвърляш.

За мен това си е чиста проба оправдание затова че не искаш да се справиш с проблема си.

Ако ти не помогнеш на психолога, то и той няма как да ти помогне. Помисли над това и помисли така ли искаш да ти протича живота занапред. И ако отговорът ти е "Не"... то тогава се потруди и ти и то упорито.
Не встъпвай в пререкания с празнодумците: речта владеят всички, умът е присъщ на малцина.
Marcus Porcius Cato
Аватар
User

Gabinka

Мнения

521

Регистриран на

Пет Юли 14, 2006 10:12 am

Местоположение

София

Мнениеот Gabinka » Пет Яну 23, 2009 10:01 am

miss N, това което аз осъзнавам всеки божи ден е именно че САМИ си го внушаваме. Мозъкът си е наш, и ние можем да се справим с него. Понякога съм си мислила "не може ли просто да спра да мисля", а трябва да си мисля "Ето започвам да мисля по-позитивно и колкото и да иска да ми вгорчи деня няма да стане, защото аз ще решавам какво да мисля и кога, не мозъкът ми". Всичко е там в главите ни! Лекарите са си лекари, но дори и те все още не са разгадали "мозъка". Сама си направи извода е ли е възможно някой др да ти помогне изцяло, без твое усилие!? Няма да стане. Трябва да се бориш! Опитвай сама да си помогнеш. Аз също ходих на психолог/психиатър след няколко минути вече бяха с диагноза "Тежка депресия с паника.... и още нещо, което не помня..-хоп антидепресанти... Има лекари и лекари. Ако смяташ че не можеш да се справиш сама със себе си, обърни света и намери твоя терапевт, заедно ще успеете. Винаги има изход, но трябва да го искаш, да се бориш, да побеждаваш! Успех!
RANDOM_AVATAR
User

avalanche

Мнения

196

Регистриран на

Сря Юли 26, 2006 4:36 pm

Мнениеот avalanche » Вто Яну 27, 2009 11:46 pm

Освен желанието й да работи с психолог пропускате и възможните биохимични проблеми, които не се коригират с желание, а с лекарства.

Не е трябвало да спираш лекарствата изведнъж, защото това би могло да те закопае още повече. Повярвай ми аз те разбирам, защото изживях това с близък човек, бях до него всеки миг и съпреживявах. Не знам дали твоето състояние е толкова тежко, но най-доброто за теб е да посещаваш психолог и психиатър паралелно. Единия ще се погрижи за биохимичните проблеми, а другия за душата.

Не спирай лекрствата, ако не виждаш промяна или ти е зле. Първо, че на организма му трябва време, за да се напасне с лекарството, второ, че има лекарства, които започват да действат след като се натрупат. Понякога са нужни 20-30 дни.

Принципно не влизам тук често, но искам да знаеш, че ще влизам по-често заради теб и искам да ти подам ръка :)
Аватар
User

Gabinka

Мнения

521

Регистриран на

Пет Юли 14, 2006 10:12 am

Местоположение

София

Мнениеот Gabinka » Чет Яну 29, 2009 10:07 am

ПР по принцип е химичен дисбаланс на мозъка. Така че не ги пропускаме.
"Първо, че на организма му трябва време, за да се напасне с лекарството, второ, че има лекарства, които започват да действат след като се натрупат. Понякога са нужни 20-30 дни. "

Всеки антидепресант започва да има ефект след 3-тия месец. А за напасването, това е най-трудното - сбъркан антидепресант => грешна доза, те закопават много повече отколкото спирането му изведнъж. Понякога се налага да се сменят по няколко такива препарата, докато се открие подходящият и тогава ако доазата е сбъркана отново всичко отива подяволите. Знае се колко е минималната лечебна доза на дадения антидепресант, но никой не знае ти дали ще бъдеш добре от минималната или от максималната. Просто се правят опити с антидепресантите и дозата им върху теб. Лечението с подобен препарат е дооооста дълго понякога. Не е просто да започнеш да пиеш подобен тип лекараства ей така. И много от психо докторите след 5-тата мин те поставят на такова лечение. Моята лекарака ме постави на 10-тата. С 1/4-ка от антидепресанта в продължение на седмица направих опита да видим дали ще го понеса и всичко беше все едно не го пия, но когато ми направи дозата на минималната лечебна (1хапче) няма да обяснвам подробно какво се случи....Аз лично изкарах 2 дена и се отказах, то просто не се търпеше....За тези 2 дена разбрах какво им е на малоумните хора :cry: Страничните ефекти на антидепресанта бяха най-страшното нещо с което съм се сблъсквала.
Просто психо доктора на който отиде трябва да е Човек, преди да бъде доктор.
RANDOM_AVATAR
User

avalanche

Мнения

196

Регистриран на

Сря Юли 26, 2006 4:36 pm

Мнениеот avalanche » Чет Яну 29, 2009 9:43 pm

Габинка, аз не смея да твърдя дали всички антидепресанти започват да действат за еди колко си време, но специално за един вид в една конкретна максимална доза ми обясниха, че започва да действа след 20-30 дни. Още медицинските ми познания са скромни и единственото, с което аз мога да обясня това забавяне в действието е принципа на конкурентното инхибиране.Е, при моят близък човек резултат имаше и по-рано, а на 2рия месец от лечението си беше стария човек. Нямаше следа от паник атаки, суицидални наклонности и забравихме за влизането в болница, което ни препоръчаха тогава :)

Не отричам обаче, че преди това се прави двумесечен курс с друг антидепресант, от който нямаше смисъл и състоянието силно се задълбочи.

Беше въпрос на късмет, че се нацели медикамента при втория опит.

Но всъщност не това е целта на темата. Идеята ми беше, че авторката не бива да остава дълго в това положение и трябва да се вземат мерки. С информацията, която й дадох за моите наблюдения върху антидепресантите исках да й кажа да не очаква светкавична промяна или нещо подобно.

Мис, виждам, че ти не си писала повече, но все пак искам да ти кажа, че в следващите няколко дни няма да пиша, защото ще бъда на едно хубаво място. А тази ми мисъл ме кара да те запитам дали имаш любим спорт или някакво занимание. Защо не накараш приятеля си да отидете някъде заедно- я в някое малко селце, я на разходка в планината? Работи за себе си! Обичай се!
RANDOM_AVATAR
User

plamenshopov

Мнения

3

Регистриран на

Сря Окт 13, 2010 3:34 pm

Депресия - липса на минерални соли в организма

Мнениеот plamenshopov » Сря Окт 13, 2010 3:47 pm

Депресия - липса на минерални соли в организма

Депресията не е само временно настроение и това не е признак на лична слабост. Депресията е сериозно заболяване с разнообразни симптоми. Емоционални симптоми могат да включват тъга, загуба на интерес към неща към които сме имали интерес, чувство на вина или безполезност, безпокойство и неприятности или липса концентриране при вземане на решения. Физически симптоми включват умора, липса на енергия, както и промени в теглото или съня. Допълнителни симптоми на депресия включват неясни болки в ставите, раздразнителност, безпокойство и мисли за смърт или самоубийство.
Има много теории за причината за депресията. Една обща теория е, че депресията е причинена от дисбаланс на естествено срещащи се вещества в мозъка и гръбначния мозък.

Някои от признаците на депресия са следните:
- Тъжен съм през цялото време и просто не се чувствам на себе си
- Чувствам се потиснат или с лошо настроение
- Не се радвам да се видя с приятелите си или да правя някое от нещата, които обикновено обичам да правя
- Липсва ми мотивация или движеща сила, която прави даже простите задачи (обикновенни задължения, домакинска работа или решения) трудни или невъзможни за изпълнение
- Загуба на самочувствие, затвореност, избягване на срещи с хора
- Имам много проблеми със съня напоследък - безсъние или прекомерно спане
- Понякога чувствам, че не заслужавам да живея, мисли за самоубийство
- Имам чувството, че нямам никаква енергия, постоянна за умора през цялото време
- Имам загуба на апетит и отслабване или увеличен апетит и напълняване
- През целия ден се чувствам неспокоен или възбуден
- Чувствам се толкова нерешителен, че не мога да взема никакво решение
- Аз просто се чувствам толкова неадекватен, безпомощен или безнадежден
- Имам чувство на вина или безполезност
Всички тези симптоми са често срещани при депресия и е много по добре, ако имаме някои от тях да си признаем, отколкото да ги крием. Те са сигнал, че имаме нужда от помощ.

Последните проучвания показват, че солта задейства импулси в ума, които водят до подобряване на настроението, като по този начин се облекчава всяко състояние на депресия, от което може да страдате.
Често казват, че твърде много натрий в организма е вредно, но ако не се консумира сол тялото ви страда. Солта съдържа хранителни вещества и минерали от жизненоважно значение за функционирането на организма и да го запази здрав. Когато консумираме сол, нашият мозък ни сигнализира, че това е страхотно, защото получаваме наслада и удоволствие. Това удоволствие също изключва всяка депресия. Намалението на консумацията на сол може да повлияе на настроението на човека и може да предизвика тревога и безпокойство.
Днес много хора, които страдат от депресия вземат най различни антидепресанти, синтетични лекарства, които подтискат мозъка от производство на "добри" хормони (filling good hormones).
Хората забравиха за природо лечението и се обърнаха към синтетичните лекарства. Тези антидепресанти, могат сериозно да възпрепятстват нормалните функции на човек. Хората, които ги взимат често се чувстват като замаяни през целия ден. Повечето от антидепресантите с които се третират пациентите са диуретични, което означава, че тялото се обезводнява и също обеднява още повече на соли.
Проучванията показват, че природните соли са най добрите антидепресанти и те го правят, без да вредят, но помагат на концентрацията и ни доставят радост от живота. Солта е минерал, който се намира в природата. Бог е създал в природата всички възможни средства да се лекуваме и чувстваме добре. Там в кухненския шкаф се намира естествения антидепресант. Доказано е от проучвания, че приемане на достатъчно количество сол повишаване вниманието и бързина на реакцията.
При липса на сол, обаче нараства безпокойството и напрежението. Приема на сол създава състояние на ума, което води до освобождение на психическите задръжки и от чувство на изоставеност. Това причинява приятно чувство и удоволствие да правите това, което желаете.
Депресията и лошото настроение може да бъде свързана с приема на недостатъчно сол, тъй като е доказано, че солта стимулира мозъчната реакция, докато намаления прием на сол показва намалена мозъчната дейност.
Не забравяйте, че въпреки че солта може да помогне на депресията, прекалено много консумация на сол може да причини здравословни проблеми.

В университета на Айова (Iowa) психологът Ким Джонсън и колегите му установили, че плъхове с дефицит в сол се плашат от дейности, които те обикновено вършат. "Нещата, които нормално биха били приятни за плъхове не предизвикват същата степен на наслада, която ни кара да вярваме, че дефицита и жаждата за сол се свързва с един от основните симптоми на депресията", казва Джонсън.
Изследователите не могат да кажат абсолютно точно, но загубата на удоволствие в нормално приятните дейности е една от най-важните характеристики на психологическата депресия.
Някои автори обсъждат изследвания, които показват връзката на нервната система и хормоналните механизми, чрез които тялото регулира апетита към натрия. Има връзка между вкуса и апетита към натрий. Те казват, че солните рецептори върху езика предават съобщения до областите на мозъка, които играят роля в настроението, мотивация и пристрастяването. Авторите съобщават, че солта става по-вкусна, когато имаме липса на натрий и в случай на тежък натриев дефицит това помага на организма да се идентифицира и да се консумират храни с източници на натрий. Нуждата за сол в организма е индивидуална.
Има сведения, че хората, които имат глад за солени храни губят голямо количество натрий в урината си вследствие на хормонални проблеми или защото те вземат диуретични лекарства. Хората с високо кръвно налягане, които са били на диета с ниско съдържание на натрий за дълго време намират соления вкус по-приятен и това е поради това, че те се придържат към предписаните диети. Промяната в настроението е признак за неподходяща диета или нездравословно хранене.
Всъщност, липсата на сол е нещо, което може да промени настроението ви, а също и да се почувствате доста тревожни, както и изпълнени с напрежение. Обикновено ще се почувствате по-добре, след като приемете малко сол - не много и добавянето в ежедневната диета няма да навреди. Солта е нещо естествено. Това е минерал, който се намира под земята. Повечето хора казват, не яжте много сол, но солта съдържа много хранителни съставки и минерали, от които тялото ни се нуждае за да функционира и ако го лишим, то ще чувства тази нужда. Твърде много сол е вредна, но все пак ние трябва да имаме достатъчно сол в организма.
Изследванията показват, че хора които изразходват много натрий чрез потене по време на работа в сравнително гореща среда често страдат от умора, главоболие, проблеми с концентрацията и съня. Тези симптоми се свързват с депресия.

Повишеният прием на сол трябва внимателно да се наблюдава и повишаване на потреблението на сол трябва да става постепенно, като се наблюдава реакцията на организма. На 2 литра вода обикновено се слага 1 чаена лъжичка сол (2.4 г. сол), като може да се достигне до 2 лъжички за известно време в зависимост от степента на депресия и след това да се намали до 1 ч.л. Дневният прием на вода е 2-2.5 литра на ден.
Готварската сол съдържа 2.5-5% примеси, някои от тях са отровни (съдържат алуминий, anti caking agents). Препоръчва се нерафинирана нейодирана морска или каменна сол без примеси.


Д-р Батманжелидж обяснява в книгите си "Ти не си болен, а просто жаден", "Водата лекува, лекарствата убиват," как безсолната диета и обезводняването на тялото (дехидрация) може да причини стрес, депресия и други психически отклонения. Кафето, кока колата (поради наличието на кофеин), безалкохолните напитки и алкохолът дехидратират тялото. Липсата на сол в организма допринася за опустошително намаляване на водата в нашия организъм, което води до множество проблеми.

Как да пием вода със сол?
На един килограм телесно тегло се падат 30 мл вода. Например при тегло 70 кг се приема малко повече от 2 литра вода дневно (2.1 л.). На 2 литра вода се прибавя една чаена лъжичка морска сол. Вода се пие половин час (30 мин) преди ядене и 2-2.5 часа след ядене.
Примерен дневен режим за пиене на вода със сол (соле):
- 7.00 ч - вода;
- 7.30 ч - 8.00 ч. закуска;
- 10.30 ч - вода;
- 12.00 ч - вода;
- 12.30 ч - 13.00 ч - обяд;
- 15.30 ч - вода;
- 18.00 ч - вода;
- 18.30 ч - 19.00 ч. вечеря;
- 21.30 ч - вода.
Ако спазвате приблизително този режим за кратко време ще получите значително подобрение в настроението, позитивното мислене, ще усетите радостта от живота и страхът ще изчезне. Така постепенно ще оставите антидепресантите и ще се освободите от депресията завинаги.

Морската вода съдържа йонизирани минерали като натрий, магнезий, калций, калий, както и селен, както и много микроелементи като мед, желязо, цинк, манган, хром. Човешкото тяло използва минералите и микроелементите в морската (каменната) сол за създаване на електролитна среда в организма, за поддържане на "вътрешен океан", който е от първостепенно значение за правилното функциониране на всяка система в тялото.

Прочетете статиите за ползата от солта и водата на: http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.co ... ge_13.html
Благословение и изцеление!


Не се допуска спам и скрита реклама във форумите на Psy-Help
Администрация

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

Copyright ©2014 Psy-Help.org ® All Rights Reserved | Brought by CloudyAnt