КАК ПРОТИЧА ЕДНА ИНДИВИДУАЛНА КОНСУЛТАЦИЯ С ПСИХИАТЪР?

... и други неприятни състояния и как да се справите с тях.

Модератор: mimz

Аватар
User

Galka

Ранг

Site Admin

Мнения

2863

Регистриран на

Сря Юли 12, 2006 1:02 am

Местоположение

Варна

КАК ПРОТИЧА ЕДНА ИНДИВИДУАЛНА КОНСУЛТАЦИЯ С ПСИХИАТЪР?

Мнениеот Galka » Пон Фев 08, 2010 12:35 pm

Консултацията с психиатър е подобна на консултацията при всеки друг медицински специалист и се заключава във воденето на специфичен диалог между вас и специалиста. За разлика от вътрешната медицина, където най-често се използва понятието "преглед", психиатрите с психотерапевтична насоченост предпочитат да наричат консултацията "сесия". Тъй като качествената оценка на състоянието изисква време, обичайната продължителност на една сесия е около 50 минути.

1. Първоначална консултация

По време на първата консултация специалистът ще Ви зададе въпроси, чрез които да получи информация за симптомите и вътрешните Ви преживявания и така да осъществи точна оценка на състоянието, да формулира проблемите и да изгради адекватен терапевтичен план. След това ще Ви обясни по разбираем начин какво е естеството на вашето състояние, какво лечение е необходимо да се проведе, каква е неговата продължителност и ефективност, какви са възможните странични ефекти, каква е прогнозата на състоянието, каква е необходимостта от следващи сесии за проследяване на състоянието и т.н.

По-нататък ще можете да зададете въпроси и да изразите мнението си за диагнозата, предложеното лечение и всички въпроси, имащи отношение към здравословното Ви състояние. Специалистът ще вземе предвид Вашето мнение. Той няма да предпише лечение, ако Вие не сте съгласни с него. Така между Вас и специалиста ще се осъществи спокойно и разумно обсъждане, за да се вземе съвместно решение, което ще бъде от полза за Вашето по-нататъшно лечение.

Понякога е необходимо да се проведе допълнителен разговор с Ваши близки. Например, когато е важно да се получи допълнителна информация от тях, или когато трябва да им бъде изяснено естеството на Вашето състояние, или когато е нужно да им се отправят препоръки за отношението им към Вас по време на терапевтичния процес. Специалистът предварително ще поиска разрешение от Вас дали може да разговаря с тях и каква част от информацията може да сподели.

Специалистът ще положи усилия по време на сесията да чувствате сигурност и спокойствие. Той е обучен да води разговорите по специфичен начин, така че да не предизвиква във Вас страх, напрежение или вътрешен дискомфорт. Вие ще усетите, че към вас се отнасят с уважение, разбиране и зачитане. Вероятно ще усетите, че Ви слушат с внимание и интерес, без да дават оценка за Вашата личност или поведение, и без да Ви карат да се чувствате виновни за каквото и да било. Ще бъде проявено разбиране и съпричастност към вътрешните Ви преживявания и ще бъде отговорено на въпросите, които Ви вълнуват. В края на сесията е обичайно да се почувствате облекчени и обнадеждени.

2. Проследяващи консултации

Понякога е достатъчна еднократна консултация (сесия), за да бъде разрешен проблема, който Ви е довел при специалиста. В други случаи са необходими повече сесии. При първоначалната сесия се осъществява диагностична оценка, формулировка на случая и разработване на терапевтичен план. При последващите сесии се осъществява проследяване на състоянието, по-нататъшно лечение и оценка на ефективността му.


© 2009 г. :: Д-р Петър Николов
Не встъпвай в пререкания с празнодумците: речта владеят всички, умът е присъщ на малцина.
Marcus Porcius Cato
Аватар
User

MAD_DOGS

Ранг

Психолог

Мнения

316

Регистриран на

Вто Авг 01, 2006 5:43 pm

Местоположение

ВАРНА

Мнениеот MAD_DOGS » Пон Фев 08, 2010 7:50 pm

Категорично не съм съгласен с точка 2 иначе всичко останало си е точно така.Много ми се иска да го видя този специалист които за една " сесия"(сетете се сами що съм го сложил в кавички :twisted: ) ще ви разреши проблема които ви е довел до консултация с психиатър.
ПОСЛЕДЕН СЕ СМЕЕ ТОЗИ КОИТО СТРЕЛЯ ПРЪВ.

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

Copyright ©2014 Psy-Help.org ® All Rights Reserved | Brought by CloudyAnt
cron