социална фобия

... и други неприятни състояния и как да се справите с тях.

Модератор: mimz

RANDOM_AVATAR
User

ana-maria

Мнения

1

Регистриран на

Пон Мар 14, 2011 10:40 pm

Местоположение

Plovdiv

социална фобия

Мнениеот ana-maria » Пон Мар 14, 2011 11:29 pm

От всички неща,които прочетох в нета си направих извода,че имам социална фобия-най-общо казано проблем с общуването с други хора и ниско самочувствие.Ще се радвам да си пиша с хора ,които имат като моя проблем и ако можем взаимно да си помогнем.Надявам се на дискретност и коректност.
Скайп: magician7959
RANDOM_AVATAR
User

saraha

Мнения

2

Регистриран на

Чет Май 09, 2013 9:57 am

Мнениеот saraha » Чет Май 09, 2013 12:52 pm

Аз съм мъж на 46 години и съм на същото положение.Освен социалната фобия страдам от параноидна шезофрения а в момента съм в тежка депресия става вече 1 година.Прекратил съм всякакви контакти с приятели и ме е страх да излизам на разходки за да не се налага да общувам ако някой познат ме види.Бих искал да си пиша с някого но едновременно изпитвам някакво неудобство и притеснение и не зная дали ще се получи.Почти от всичко съм изгубил желание ,нямам никакви занимания и буквално стоя бездеен в стаята си.
Аватар
User

mimz

Ранг

Психолог

Мнения

38

Регистриран на

Нед Мар 16, 2008 2:19 am

Местоположение

София

Мнениеот mimz » Пет Май 10, 2013 1:24 pm

Дали ще го наречем социална фобия, силен страх, срам или избягване на контакт с други хора - със сигурност състоянието има първопричина. Обикновено в тези случаи се предизвиква от тревожност (често натрупана, генерализирана тревожност). Тази тревожност се засилва и отприщва при контакта с други хора (срам, страх, вина и други негативни емоции). Но първопричината за тази тревожност често е блокирана вътре в нас, под формата на травма, неизкана болка, негативен мисловен модел.. Неизлекуваните травми, емоционални блокажи - пораждат здравословни и психични проблеми, често ирационални. Както социалната фобия - колкото и да се убеждаваш, да рационализираш, усещането за тревожност при контакта с хора просто е по-силно и неудържумо.

Важно е да се разбере, че когато имаме симптом на неудовлетвореност, тревожност или друга негативна емоция - решението не е в потискане на тази обратна връзка, а в освобождаване на първопричината. Работата с партньор/специалист (психолог или психотерапевт) може да ви насочи към възможностите за преодоляване на тази първопричина.

За съжаление често не лекуваме първопричината на проблема, а се затваряме в себе си, започваме избягващо поведение, разсейваме се, крием се, бягаме от себе си.. но всяка битка срещу симптома е битка срещу вятърни мелници, защото симптомът (в случая тревожност при социални контакти) идва да ни каже нещо важно (къде бъркаме?) и да ни даде шанс за пълноценен живот.

С най-добри пожелания,
Мария
Всеки проблем, страх и негативен модел на поведение има първопричина, която може да се открие и освободи. Повече на http://hypnotherapy.alle.bg и http://kymsebesi.blogspot.com

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

Copyright ©2014 Psy-Help.org ® All Rights Reserved | Brought by CloudyAnt
cron