Депресия на близък човек

... и други неприятни състояния и как да се справите с тях.

Модератор: mimz

RANDOM_AVATAR
User

alex.a

Мнения

1

Регистриран на

Пет Сеп 06, 2013 1:45 pm

Местоположение

България

Депресия на близък човек

Мнениеот alex.a » Пет Сеп 06, 2013 1:55 pm

Здравейте!
В отчаянието си се допитвам до вас, защото се чувствам безкрайно безпомощна. От няколко години майка ми е в депресия, която вместо да се подобрява се задълбочава непрекъснато все повече и повече. Страшно много искам да ѝ помогна а не знам какво да направя. Четох на много места че физическата активност е нещо, което помага, но тя е убедена че аз не харесвам нейната пълнота и че я упреквам затова. Съответно всеки път, когато стане дума за някакъв спорт, веднага ме отрязва злобно. Ако пък е в настроение да не ме отреже, то има хиляди извинения- домашни грижи, дископатия и т.н. Да я водя на почивки не мога да си позволя- едвам свързваме двата края към момента.
Лошото е, че България грам не помага. Като жена на 48 години тя не може да си намери работа. Изобщо!!!!!!!! Естествено непрекъснатото отхвърляне действа ужасно и нещата се влошават.
Но най- трагичното е, че наскоро започна да говори и за липса на желание да живее.

Старая се да проявявам търпение и да правя всичко правилно, но силите и нервите ми се изчерпват много бързо. Често самата аз изпадам в кризи и не знам колко още ще мога да издържа ако това нещо не се промени. Тя разбира се не осъзнава че вреди на всички останали, но и не мога да ѝ го кажа...

Моля Ви, дайте ми някакъв съвет...
Аватар
User

mimz

Ранг

Психолог

Мнения

38

Регистриран на

Нед Мар 16, 2008 2:19 am

Местоположение

София

Мнениеот mimz » Нед Сеп 29, 2013 10:30 pm

Здравей, alex.a

Ситуацията, която описваш предполага, че майка ти има нужда от професионална помощ, при която да се открият причините за това състояние.

Решението да посети специалист: психолог, психотерапевт или консултант най-добре да е нейно. Ако е предложено от теб или друг близък човек - опитайте да е по възможно най-подходящ начин - с идеята, че заслужава да направи нещо за себе си и да открие как може да бъде по-щастлива. По този начин може да открие кои травми, нагласи или страхове я блокират, потискат и създават това отношение към себе си и живота.

Все пак, предложение да се види със психолог има опасност да се приеме като допълнително неразбиране, отхвърляне на нея като личност, натрапване, още едно потвърждение, че не е ок - както е станало със спорта.

Ситуацията за теб е също предизвикателство. Най-добрия начин да й помогнеш, е да й припомниш, че всеки човек преминава през своите жизнени задачи и уроци - затова няма нищо срамно или страшно да потърсим специалист, който да ни помогне по-лесно и успешно да преминем през този етап на живота си.

Всичко е много индивидуално, но ти препоръчвам тези неща:

Припомни й хубави моменти, които сте преживели.. припомни й нещо, за което си й благодарна, за което ти е помогнала някога.. разгледайте детските ти снимки заедно или й предложи да направите нещо, което и двете обичате. Покажи й, че я обичаш и цениш. Покажи й, че й се радваш, припомни й, че е ценна. Позволи й да ти разкаже или сподели какво преживява, какво я мъчи или потиска - без да се опитваш да я променяш или поучаваш - просто приемайки и разбирайки. Припомни й неща, които е обичала да прави или я помоли да направи нещо, което умее добре и не забравяй да я похвалиш за уменията.


Относно спорта - може да й предложиш да тичате заедно или да я помолиш да ти прави компания за някоя игра, танци, плуване, йога или друго.


Успех и пиши как е минало!
Всеки проблем, страх и негативен модел на поведение има първопричина, която може да се открие и освободи. Повече на http://hypnotherapy.alle.bg и http://kymsebesi.blogspot.com

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

Copyright ©2014 Psy-Help.org ® All Rights Reserved | Brought by CloudyAnt
cron