Вундеркинди

Аватар
User

Galka

Ранг

Site Admin

Мнения

2863

Регистриран на

Сря Юли 12, 2006 1:02 am

Местоположение

Варна

Вундеркинди

Мнениеот Galka » Нед Юни 24, 2007 7:12 pm

Волфганг Амадеус Моцарт написва най-ранните си композиции още на 5-годишна възраст. Същата година дава и първият си блестящ публичен концерт като пианист. Американският гений Уилям Джеймс Сайдис от тригодишен започва да изучава висша математика, а през 1909 година, само на 11 години, изнася лекции върху четириизмерни тела пред математическата асоциация в Харвард. За разлика от Моцарт, който доразвива своя талант, Сайдис се оттегля твърде рано в пълна неизвестност, поради безпощадно жестокото преследване от медиите.

Вундеркиндите са едно от тези чудеса на природата, които винаги събуждат удивление и страхопочитание в останалата част на човечеството. Независимо дали тези твърде ранни таланти се развиват, като обогатяват общото човешко наследство или "изгарят" без време, въпросът как да се обясни този феномен остава открит. По този въпрос са развити много теории, включително и тези за безжалостното тъпчене на детските глави със знания, за фотографската памет, за преобладаващото развитие на един доминиращ талант, а и откритието, че вундеркиндите използват дясното полукълбо на мозъка по-често, в сравнение с другите деца.

Никоя от тези теории не е напълно задоволителна. Те не могат да обяснят например изключителния случай на невръстният Християнин Фридрих Хайнер от Любек. На 1 година Християнин владее елементарната математика и знае всички основни събития от Библията. На 3 години той говори свободно латински и френски и става толкова известен със знанията си по история на света, че датския крал го кани на аудиенция. Това забележително дете умира през 1724 година на 4 годишна възраст, след като предсказва собствената си смърт. Теориите не дават обяснение за Ким Унг-Янг, роден в Корея през 1961, който на 7 месеца говори и пише ( :shock: ), на 4 години владее сбободно английски и немски и решава интеграли по японската телевизия една година по късно. Теориите не разясняват и друг загадъчен феномен - деца със силно забавено развитие, които обаче притежават някакъв ярък талант. Някои от тях, известни като "глупавите мъдреци" са светкавични изчислители, виртуозни пианисти и художници.

Едно от тези деца е Стивън Уилтшър, за когото е създаден документален филм "Глупавите мъдреци", излъчен по Би Би Си през февруари 1987 година. Стивън страда от вроден аутизъм, има много нисък коефициент на интелигентност и не може да говори през първите си години. Но още като дете той проявява изключителен талант на чертожник. Дори най-сложни сгради, които е видял само веднъж, са скицирани от него с невероятни подробности, напълно идентични с действителните. При един тест той успява да нарисува готическата станция "Св. Панкрас" в Лондон, само след 9 минутно наблюдение, макар, че през по-голямата част от това време, почти не проявява интерес към нея. Завършената рисунка е перфектна - вижда се дори един кран някъде отзад.
Видният художник и архитект Хю касън е дълбоко впечатлен от работата на Стивън. Той казва:

"Да го гледаш как рисува е изключително преживяване. Откъде ще започне рисунката си е изцяло въпрос на каприз и за него няма никакво значение. Той може да започне отгоре, отдолу, от средата, от тротоара, от покрива или от някой прозорец. Веднъж докоснал се до хартията, моливът започва да се движи бързо и уверено като шевна машина, а линиите, които излизат изпод него напомнят бродерия".

Един от психолозите излиза с теорията, че повечето хора, включително и децата, влагат в рисуването своите собствени очаквания, спомени, вярвания и пр., което възпрепядства постигането на съвършенство, докато децата като Стивън рисуват само това, което виждат, тъй като нямат подобни психически бариери. Тази теория не обяснява обаче защо толкова малко от децата страдащи от аутизъм се изявяват като гении в тази област.

Задоволително правдоподобно обяснение предлага само доктрината за прераждането. Според нея в следващото си прераждане едно дете може да прояви отново, в непокътнат и зрял вид, същият талант. Френският романист от 19 век Балзак пише: "Носещи резултата от миналото си и притежаващи способностите, разгънати в хода на тяхното развитие...хората от люлката стават философи, математици, художници и учени. Безкрайното наследство на миналото, в полза на настоящето, е тайният източник на човешкият гений".

Какво мислите вие за този феномен? Имате ли си някакво собствено обяснение на какво се дължи? Споделете всичко, което мислите по тази тема...

:arrow:

Не встъпвай в пререкания с празнодумците: речта владеят всички, умът е присъщ на малцина.
Marcus Porcius Cato
Аватар
User

MAD_DOGS

Ранг

Психолог

Мнения

316

Регистриран на

Вто Авг 01, 2006 5:43 pm

Местоположение

ВАРНА

Мнениеот MAD_DOGS » Сря Юли 04, 2007 12:37 pm

Както отбелязват поучените глави по горе в текста, често така наречените вундеркинди или гении често страдат от умствени заболявания. На медицината и по точно на Психиятрията е добре известно ча човек страдащ от умерена олигофрения е напълно способен да завърши висше образование и то с забележителни резултати на които би завидял и зубрач от наи високо ниво. Обяснението което дават е наличието на голям обем и доста пъргава дълговремена памет но дали това е единствената причина и те представа си нямат. Лично аз смятам че всеки гении е психично болен и трябва да се полагат за него специални грижи а не да се показва по телевизии и конкурси като танцуваща мечка. Вундеркиндите са отявлени социопати и нямат практически никакъв социален и личен живот. Тези хора са достоини за съжаление а не за възшищение.

Метафорично според мен един вундеркинд може да се опише като повремена машиня която е в състояние за изпълнява една единствена фунция от многоброино вмененитеи, поради тази причина тя насочва всички налични ресурси към изпълнението именно на тази задача и постига съвършенство в неиното осъществяване. Въпросът е вие бихте ли желали да притежавата такава машина?

Когато някои моге да говори на десетина езици едва на две годишна възраст ние го обявяваме за гении но ако това дете умее да псува на десет езика в продължение на часове без да се повтори нито веднъж то ние го смятаме за душевно болно. Това, че гениалнос та е изключително неприятна нетрябва да я умаловажава нали?

Отново ще кажа личното си мнение и то е че тези вундеркинди са безполезни от обществена, природна и еволюционна гледна точка. Те много рядко а и почти никога не допринясат с нищо за обществото а са единствено и само в негова тежест тъи като са неспособни сами да се грижат за себе си. Еволюцията и в частност природата се е постарала много добре да ограници появата им като ги е направила неспособни да създават семеиства и доста често ги е лишила от репродуктивни способности. Представяте лиси какъв кошмар бибило за нас обикновените хорица ако имаше цели семеиства и доридинаистии от вундеркинди? Ако сте неспособни да си го представите аз мога и да ви го опиша засъжаление имам богатовъображение и то доста черно :twisted:
ПОСЛЕДЕН СЕ СМЕЕ ТОЗИ КОИТО СТРЕЛЯ ПРЪВ.
RANDOM_AVATAR
User

parapsiholog

Мнения

7

Регистриран на

Съб Юни 08, 2013 8:58 pm

Мнениеот parapsiholog » Нед Юни 09, 2013 9:51 am

Те много рядко а и почти никога не допринясат с нищо за обществото а са единствено и само в негова тежест тъи като са неспособни сами да се грижат за себе си.Филмът "Idiocracy" описва много увлекателно какво ще е бъдещето на човечеството, ако не остане нито един с високо IQ.

Idiocracy - Trailer:
http://www.youtube.com/watch?v=BBvIweCIgwk
Аватар
User

Galka

Ранг

Site Admin

Мнения

2863

Регистриран на

Сря Юли 12, 2006 1:02 am

Местоположение

Варна

Мнениеот Galka » Вто Ное 26, 2013 11:06 am

Супер идиотски филм, но толкова тъжен в същото време... Защото наистина отразява това, което ни очаква...

Особено като гледаме какви неграмотници израстват децата сега.

Много тъжно :(
Не встъпвай в пререкания с празнодумците: речта владеят всички, умът е присъщ на малцина.
Marcus Porcius Cato

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

Copyright ©2014 Psy-Help.org ® All Rights Reserved | Brought by CloudyAnt
cron