за и против ТЕЛЕПАТИЯТА

Тук ще се постараем да дадем научно обяснение на паранормални явления.
Аватар
User

MAD_DOGS

Ранг

Психолог

Мнения

316

Регистриран на

Вто Авг 01, 2006 5:43 pm

Местоположение

ВАРНА

за и против ТЕЛЕПАТИЯТА

Мнениеот MAD_DOGS » Пон Мар 19, 2007 11:17 am

Считасе че телепатията е способност да се предават мисли на големи разтояния между двама души.(това е най груба казано иняма да се спускам повече в научни дефиниции).
Но това не е вярно, невъзможно е да се предават мисли.Въпреки това телепатията е възможна. Това противоречие ли е? Не, просто невъзможно е да се предадът мисли тъй като те са твърде слижни и опосредствани от личната ни система за кодиране известна като вторична сигнална система. Но нищо непречи да се предават образи, усещания и може би дори чувства. И така ако телепатията е възможна каква е причината всички хора да са телепати?
Учените предполагат че телепатията е най лесно о съществима между еднояични близнаци поради простият факт че мозъците им работят е еднаква честота и би трябвало те да са способни да предават и приемат образи значително по лесно отколкото двама души чиите мозъчни вълни са с различна честота. За съжаление досега научно доказателство за наличие на телепатия дори между еднояични близнаци няма. Това е възможно даса дължи на много фактори.
-обществото предполага липсата на телепатия и ако човек не е убеден в неното съществуване няма как да развие такава способност защото подсъзнателно я подтиска.
-възможно е липсата на телепатия за е защитна реакция, тоест съзнателно да я блокираме. Представете си какво би се случило с нас ако можехме да долавяме чувствата и усещанията на другите хора. Мозъкът ни непрекъснато щеше да бъде заливан с потоци информация която няма пряко отношение към нас и нашата нервна система щеше дасе преторави.
Тук възниква въпросът ако приемеме че телепатията съществува трябва ли да пиремен хората които твърдят че чуват гласове ,за телепати. Взъзможно ли е тези хора които са определени от психиятрите като душевно болни с халюцинаторни изживявания всъщно даса телепати които долавят образи от сензорната система на други хора и "чуват" размишленията на хората в собствената си глава?
За сега няма задоволителен отговор на въпроса притежава ли човека телепатични способности. Същества значително прост метод за изследване на телепатичните ви способности и това са Зенер Картите ако някои проявава интерес ще обясна какво са те и как се използват.
ПОСЛЕДЕН СЕ СМЕЕ ТОЗИ КОИТО СТРЕЛЯ ПРЪВ.
RANDOM_AVATAR
User

RF1

Мнения

24

Регистриран на

Чет Юли 13, 2006 6:04 pm

Re: за и против ТЕЛЕПАТИЯТА

Мнениеот RF1 » Съб Юли 14, 2007 6:50 am

MAD_DOGS написа: Същества значително прост метод за изследване на телепатичните ви способности и това са Зенер Картите ако някои проявава интерес ще обясна какво са те и как се използват.


Не че ако се разровя в google няма да намеря информация, но като си започнал - давай докрай. :)
Аватар
User

MAD_DOGS

Ранг

Психолог

Мнения

316

Регистриран на

Вто Авг 01, 2006 5:43 pm

Местоположение

ВАРНА

Мнениеот MAD_DOGS » Пон Юли 16, 2007 4:14 pm

За съжаление никъде в нета няма данни нито изображения на картите на Зенер а мен в момента ме мързи да ги сканирам и т.н. но ето друга информация.

Телепатия
Телепатията е психически феномен, при който се осъществява обмен на данни между двама души без използването на сетивата им. (Те не се чуват, не се виждат...) Обменът може да включва мисли, идеи, чувства, изображения. Описания на телепатията съществуват още преди появата на писмеността. Аборигените в Австралия приемат телепатията като човешка способност, докато в по-развитите общества тя се смята за специална дарба, която притежават само екстрасенсите. Явлението телепатия не се признава от официалната наука, въпреки редицата експерименти, доказващи съществуването й...


Телепатията е психически феномен, при който се осъществява обмен на данни между двама души без използването на сетивата им. (Те не се чуват, не се виждат...) Обменът може да включва мисли, идеи, чувства, изображения. Описания на телепатията съществуват още преди появата на писмеността. Аборигените в Австралия приемат телепатията като човешка способност, докато в по-развитите общества тя се смята за специална дарба, която притежават само екстрасенсите. Явлението телепатия не се признава от официалната наука, въпреки редицата експерименти, доказващи съществуването й.
История

Терминът "телепатия" е използван за първи път през 1882 година от френския психолог Фредрик Миърс, основателя на Обществото за психологически изследвания.

Изследователския интерес към телепатията идва от хипнозата. Хипнотизаторите откриват, че телепатията е от така наречените "висши явления", наблюдавани при хипнотизирани хора. Подложените на хипноза често четяли мислите на хипнотизаторите и изпълнявали неизречени инструкции.

Скоро много от психолозите и психиатрите започват да наблюдават явлението при техни пациенти. Зигмунд Фройд го наблюдава толкова често, че му се налага да потърси обяснение. Той определя телепатията като регресивно примитовно свойство на човека, което се е изгубило в хода на еволюцията, но все още се наблюдава при определени условия. Карл Юнг отсъжда доста по-важно място на телепатията. Той я смята за функзия на синхронността.

( Това е термин, използван от Юнг за да обозначава значими съвпадения и равнозначието на психични състояния или събития, които нямат причинно-следствена връзка помежду си. Такъв феномен за него бил, когато вътрешно изживяно събитие ( сън, видение ... ) има отражение във външната реалност. Освен това той е използвал този термин и за обозначаване на подобни или еднакви мисли, сънища или видения, случващи се по едно и също време на различни места и с различни хора. )

След основаването на Американското дружество за психични изследвания през 1885 телепатията става първия психичен феномен, който се изследва научно. Първите тестове са елементарни. Човек, седящ в една стая, се опитва да предаде по мисловен път двуцифрено число, вкус или изображение към друг човек, седящ в съседна стая. Френския психолог Чарлс Ричет изчислява математическата вероятност за познаване на тези мисли. Той заключва, че телепатията се наблюдава отделно от хипнозата.

Интересът към телепатията се увеличава след Първата световна война след като хиляди се обръщат към спиритуализма в опит да комуникират със загиналите си близки. В САЩ и Великобритания се провеждат масови експерименти с телепатия.
Експериментална основа

Телепатията най-често се проявява спонтанно при инциденти и критични ситуации, при които близък приятел или роднина е наранен или убит. В такива случаи човек близък със пострадалия се случва да усети опасността от разстояние. Информацията идва под различна форма. Понякога тя е под формата на фрагменти от мисли, които изникват в сънища, видения, халюцинации. Друг път това са отделни думи, които просто изкачат в съзнанието на човек. Някои инциденти включват явна телепатия между хора и животни.

Телепатичните способности изглежда се влияят от емоционалното състояние на човека. Това важи както за изпращача на информация, така и за приемателя. Според статистическите данни за телепатията повечето жени са получатели на информация, като едно от обясненията е, че жените по-добре разбират чувствата си и разчитат на интиуицията си повече, отколкото мъжете.

Телепатията може да се прояви в съня на човек. В такива случаи си наблюдава промяна на кръвното налягане, а електроенцефалографски анализи показват, че мозъчните вълни на изпращача и на приемателя съвпадат.

Експеримент с телепатия е бил направен при мисията Аполо 14 през 1971 година, който даказва, че разстоянието не е пречка за феномена. този експеримент не е бил разрешен от НАС, а резултатите не са оповестени преди края на мисият. Асторнавтът Едгар Мичъл провежда експеримнта с четирима приематели на Земята. Мичъл се концентрирал върху поредици от двадесет и пет произволни числа. Той прави 200 редици. Ако приемниците бяха познали 40 от тях, то щеше да е случайност, но двама от приемниците познават 51. Този резултат е по-добър от очакваното, но не достатъчно добър за скептиците.
Теории

През вековете се изказват много теории и предположения с цел описване на телепатията и начина по който действа, но никоя от тях не изглежда вярна. Телепатията, както и други психични феномени, преодолява времето и пространството. През деветнадесети век британския химик и физик Уилиам Крукс предполага, че телепатията се основава на мозъчни вълни, подобни на радио-вълните. През двадесети век Съветският учен Л. Василев предлага електромагнитна теория за обяснение на телепатията. Американският психолог Лауренс Ле Шан предполага, че всяка личност има своя собствена реалност, като хората със специални способности в телепатията и други психични феномени споделят реалност, различна то тази на обикновенните хора, което им позвлява да комуникират помежду си. Това обаче не обяснява произволното наблюдение на телепатия сред хората.

Никоя от тези теории не се е наложила засега. Има достатъчно доказателства, че телепатията съществува, но науката все още е далеч от обяснението на този феномен.

тук има нещо на англииски ама аз нищо не му разбирам и имам гадното усещане че не работи
http://www.mdani.demon.co.uk/para/esp2.htm
ПОСЛЕДЕН СЕ СМЕЕ ТОЗИ КОИТО СТРЕЛЯ ПРЪВ.
Аватар
User

nofearinc

Мнения

10

Регистриран на

Нед Юни 15, 2008 7:33 am

Местоположение

София

Мнениеот nofearinc » Нед Юни 15, 2008 8:37 am

Мисълта е вид енергия или трептение на вълна, което протича в главата на човек. Тъй като енергията се пренася от един вид в друга, и може да протича през пространството с висока скорост, защо да не може да се пренася от човек на човек? Има хора, които предусещат мислите на човека отсреща по случаен или не толкова случаен начин. Склонен съм да вярвам, че човек има възможност да развие телепатията, но в последните векове толкова рядко използва мозъка си за такъв тип дейност, че този му вид 'рецептори' почти са закърняли и трудно може да ги използва по предназначение.
Love all, trust a few, do wrong to none.

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

Copyright ©2014 Psy-Help.org ® All Rights Reserved | Brought by CloudyAnt
cron