СПИН

За всички медицински проблеми...
Аватар
User

CuCuToOo

Ранг

Moderator

Мнения

1218

Регистриран на

Чет Юли 13, 2006 2:13 pm

Местоположение

Варна

СПИН

Мнениеот CuCuToOo » Пон Юли 31, 2006 8:03 pm

Безспорно най - прогресивното и заразно заболяване причинено от вирус.Наричат го "чумата на века". Все още не е открито лекарство, което да доведе до пълно излекуване.Разработени са лекарства, които само забавяр развитието на вируса, като блокират производството на някои важни за него метаболити. Вирусът на СПИН е разпознат през 1981 година. Мисля всички знаят от къде идва наименованието му ---> Синдром На Придобитата Имунна Недостатъчност.
Синдом - комбинация от физичниски симпоми и признаци
Придобита - придобита е след разждането на индивида, не се унаследява в поколенията
Имунна Недостатъчност - организма е с отслабени защитни сили и неможе надежно да се бори с различни заболявания и инфекции.
До откриването, че СПИН е заболяване на имунната система, се стига на няколко етапа. Първоначално в САЩ са описани появата на млади пациенти - мъже с рядка форма на кожен рак ( Саркома на Капоши). От това заболяване страдат само възрастни хора. Почти по същотото време са описани няколко смъртни случаи на болни, страдали от лечими заболявания като пневмония, стомашно - чревни разстройства. Оказало се ,че причината за тези заболявания са неболеснотворни бактерии или първации. От такива заболявания страдали само пациенти с отслабенна имунна защита, каквито са например болните от рак. Това посказало, че причината за заболяването е агент, който атакува имунната сисетема т.е лимфоцитите. По - късно след като е проучена историята на първите починали от СПИН се стига до закл=чението, че те са били хомосексуалисти, правено им е кръвопреливане или са използвали наркотици. Едва след време се стига до заключението, че причинителя на СПИН е вирус, който атукава определени лимфоцити- Тhe help, който участвт в имунната защита на организма.
Вирусът на СПИН се числи към така наречените "бавни вируси" т.е той може да се съществува в една клетка, без да се развива, така заразената клетка се дели и заразява другите клетки. В един момент вирусът се "пробужда" и при масивна атака загиват много клетки, имунната зашита на организма спада и се развиват най - различни вирусни и бактериални инфекции, с който заболелия неможе да се справи. Затова и заболяването рано или късно завършва с фатален край.
Възпроизводството на вируса на СПИН в клетката е сложно. Той има сложно устройство. Вътрешната му част (коровата част) се състои от две молекули РНК, които са свързани с два ензима. Вирусът притежава двуслойна обвивка от два различни белтъка. Над тази обвивка има още една, която се състои от липиди и белтъци, свързани със захари. В клетката - гостоприменик попада само вирусната РНК, която по сложен механизъм се презаписва като ДНК,а тя се вгражда в клетъчната ДНК. Това става с участието на двата ензима, които носи самия вирус. СЛед като се вгради в клетката вирусът дава указания веднага или след време , за синтеза на вирусни компоненти. След тяхното изграждане, вирусните компоненти се сглобяват ( вирусите се наричат още самосглобяващи молекули или надмолекулни комплекси) и напускат клетката като предизвикват нейното лизиране ( смърт )
Вирусът на СПИН е много изменчив. Поради това засега няма ефикасна ваксина или вфикасно медикаментозно лечение срешу него. Профилактиката на СПИН е единственият начина за ефикасна борба с болестта. Затова и използването на презарвативи при полови контакти, намаляването на рисково поведение - честа смяна на половите партньори, сериозен контрол над лекарските консумативи и кръвта за кръвопреливане остават най - ефикасната засега защита срещу заболяването.
Дано скоро се открие ефикасно лекарство и се спасят хилядите хора, носители на заболяването, обречени на сигурна смърт...
Последна промяна CuCuToOo на Пон Юли 31, 2006 8:09 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
User

Galka

Ранг

Site Admin

Мнения

2863

Регистриран на

Сря Юли 12, 2006 1:02 am

Местоположение

Варна

Мнениеот Galka » Пон Юли 31, 2006 8:15 pm

Благодаря на Сиси за темата, която винаги е била актуална, всеки който има какво да добави по този въпрос да заповяда. Поздравления, на мен ми харесва.
Аз да допълня, че е хубаво да се прави профилактично тест за СПИН, особено когато има безразборен секс без предпазни мерки, та дори и просто за успокоение. Предполагам във всички градове има вече място на което се правят безплатно изследвания. Доколкото знам във Варна в ХЕИ има такива безплатни изследвания(не знам дали все още са безплатни, преди година и малко ходих с една колежка да се изследва и тогава бяха...)
Не встъпвай в пререкания с празнодумците: речта владеят всички, умът е присъщ на малцина.
Marcus Porcius Cato
RANDOM_AVATAR
User

avalanche

Мнения

196

Регистриран на

Сря Юли 26, 2006 4:36 pm

Мнениеот avalanche » Пон Юли 16, 2007 9:12 pm

Ще си позволя да дам един линк към едно доста въздействащо филмче, тъй като вярвам, че е по-темата, а и понякога "опитът" е по-полезен от сухата информация(не че тя е за пренебрегване).

http://www.vbox7.com/play:8ec3a225

И сега казвам на всички вас ТИ ГОНИШ!
Аватар
User

Mss. Smith

Ранг

Moderator

Мнения

1407

Регистриран на

Чет Юли 13, 2006 9:08 pm

Местоположение

Стара Загора

Мнениеот Mss. Smith » Вто Юли 17, 2007 1:52 pm

Ние с приятеля ми сме се навили (взаимно се навихме тоест) да си направим тестове за СПИН. Разбрах къде в стара загора правят, просто за наше успокоение, един "дерт" по-малко за мислене :wink:
Подкрепям без да се замислям всяка анти-СПИН кампания! Ужасно е да знаеш, че умираш, че може да си заразил друг... и начинът на заразяване впрочем е доста прост - заради едното удоволствие (безразборен секс без кондоми) да умреш :|
Просто използвайте презервативи, и бъдете поне малко сигурни в партньора си!!!
Изображение

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

Copyright ©2014 Psy-Help.org ® All Rights Reserved | Brought by CloudyAnt
cron