ЛЮБОПИТНО

За всички медицински проблеми...
Аватар
User

Dr.Mitev

Ранг

Лекар

Мнения

37

Регистриран на

Съб Юли 14, 2007 1:18 pm

ЛЮБОПИТНО

Мнениеот Dr.Mitev » Вто Авг 07, 2007 11:05 pm

Тук ще се отразяват любопитни факти и изследвания в областта на медицината.Надявам се да ви хареса.Ще се радвам заедно да споделяме,коментираме и обогатяваме с нови материали тази нова тема.
Аватар
User

Dr.Mitev

Ранг

Лекар

Мнения

37

Регистриран на

Съб Юли 14, 2007 1:18 pm

Мнениеот Dr.Mitev » Вто Авг 07, 2007 11:20 pm

Ехинацеята е ефективна и срещу хрема
Открити са нови свойства на растението ехинацея, които позволяват то да се използва като средство за ефективна борба с хремата.
Специалисти твърдят, че профилактичното прилагане на ехинацея може да намали риска от ринит с 58%, а нейното прилагане по време на заболяване намалява два пъти продължителността му.
Американски фармацевти, цитирани от USA Today, заявяват, че ехинацеята не само повишава имунитета, но и в съчетание с витамин С растението е способно да намали риска от заболяване от хрема с 86%.
Освен това ехинацеята на медицината е известно, че растението действа положително при кашлица и главоболие.
Изследвания са доказали, че ехинацеята е способна да противостои на повече от 200 различни вируси

Краткият престой на слънце намалява риска от рак
Не е вярно, че всяко излагане на слънце увеличава риска от ракови заболявания, показва изследване.
Краткото пребиваване на слънце води не до повишаване, а до намаляване на риска от развитието на рак, твърдят учени от университета “Йоханес Гутенберг”. Ако при това човек е в легнало положение, резултатът ще е още по-добър.
Специалистите са изучили различните условия на въздействието на слънчевата радиация, включително периода на лятната ваканция, свободното време, прекарано на слънце, и професионалната дейност.
Медиците са разгледали заболеваемостта от лимфома при 710 пациенти от 6 области на Германия и са установили, че количеството време, прекарано на слънце, е било обратно пропорционално на диагнозата.
Свободното време и професионалните действия на открито също не са свързани в голяма степен с болестта, допълват авторите на изследването, цитирани от АМИ-ТАСС.

Сънят над 8 часа най-често е вреден за здравето
Хората, които обичат да поспиват повече, както и хъркащите са основната рискова група за възникването на инсулт. Това е становището на американски изследователи от университета “Бъфало”, според които в преобладаващото количество случаи сънят повече от 8 часа и периодичният сън през деня може силно да влоши здравето.
Учените са си поставили за крайна цел да установят кои заболявания при човека са свързани пряко със структурата на съня.
Експертите съветват хората, които спят дълго, и през деня се чувстват сънливи, незабавно да се обърнат за консултация към специалист.
Според тях хъркането увеличава два пъти риска от инсулт. Тази зависимост е открита отдавна, но до момента никога не бе представена количествено.
Същевременно данните от новото изследване потвърждават връзката между хъркането и вероятността от инсулт: “Хората, които спят повече от 8 часа са с 9% по-висок риск от инсулт в сравнение с тези, които спят по-малко. Рискът се увеличава с 10% и при тези, които спят през деня”.
Освен това, сънливостта през деня, дългият сън и хъркането могат да бъдат причина и за нощно апное – състояние, когато дишането спира за определен период от време. Обикновено то се повтаря няколко пъти през нощта. Това явление никога не се наблюдава при здравите хора, съобщават учените в статия, публикувана в новия брой на Journal of the American Medical Association.

Зеленият чай помага и при ревматоиден артрит
Той намалява възпаленията и ерозията на костта и ставите, твърди проучване
Веществата, влизащи в състава на зеления чай, могат да оказват противовъзпалително действие на съединителната тъкан на болните от ревматоиден артрит, заявяват учени от университета на Мичиган, цитирани от Journal of Science of Food and Agriculture.
Те са изследвали изолирани клетки (синовиални фибропласти), взети от ставите на пациенти с ревматоиден артрит при отстраняване на течността от кухината на ставата.
Фибропластите, покриващи тъканите около ставата, са били отгледани в питателна среда, съдържаща зелен чай. Резултатите показват, че веществата, влизащи в състава на зеления чай, възпрепятстват образуването на молекули, които вземат активно участие във възникването на възпаления и ерозия на костта в ставите.
Учените възнамеряват да тестват лекарствения препарат, получен от зелен чай, върху животни.
Зеленият чай за разлика от черния не се подлага на ферментиране и благодарение на това максимално запазва полезните си вещества. В него се съдържат катехини, танини, алкалоиди, белтъчини, аминокиселини, въглехидрати, микро и макроелементи, пигменти, ефирни масла, витамини В, С, Р, РР, К, каротини и т.н.
Съдържанието на витамин С в зеления чай е по-голямо, отколкото в най-популярните източници като сока от лимон или в портокал.
Витамин К е необходим за профилактика на остеопорозата. Той участва в образуването в черния дроб на протромбин, необходим за поддържането на нормалното съсирване на кръвта.
Катехините са активни съединения, участващи в обмяната на веществата, в окислително-възстановителните реакции, в регулирането на нивото на захар в кръвта и т.н. Много от катехините, съдържащи се в зеления чай, проявяват Р-витаминна активност и заедно с витамин С притежават свойството да намаляват крехкостта и разрушаването на стените на кръвоносните съдове

Рибеното масло намалява риска от поява на диабет
Изследвания, проведени от австралийски учени, показват, че рибеното масло в съчетание с традиционно използваните препарати от групата на статините нормализира липидния състав на кръвта при хората с повишено тегло и риск от захарен диабет, което спомога да се намали риска от поява на заболяването.
Ръководителят на изследването Джералд Уотс (Gerald F. Watts) от Университета на Западна Австралия в Пърт (University of Western Australia in Perth) твърди, че комбинираната терапия е много ефективна.
В изследванията са взели участие пациенти със затлъстяване и признаци на започващ диабет. На всички тях са били периодично определяни нарушенията в липидния състав на кръвта, в частност повишеното ниво на триглицериди и на “лошия” холестерол, а също намаляването на “добрия” холестерол.
Участниците са били разпределени в 4 групи и в продължение на 6 седмици първата е получавала комбинация от рибено масло със статини, другите две - само един от тези препарати, а последната - неактивно плацебо.
Резултатите показват, че комбинацията от статини и рибено масло нормализира липидния състав на кръвта, като всеки от двата медикамента действа по различен начин - ако статините намаляват нивото на холестерола, блокирайки една от белтъчините, влизащи в състава на “лошия” холестерол, то рибеното масло нарушава формирането на триглицериди.
Учените отбелязват, че нито един от препаратите не влияе върху използването на инсулина от клетките. Те смятат, че получените резултати дават сериозно основание да се направи по-задълбочена оценка на ефективността на комбинацията от рибено масло и статини за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания при пациенти с инсулинова резистентност и захарен диабет от втори тип
Аватар
User

Dr.Mitev

Ранг

Лекар

Мнения

37

Регистриран на

Съб Юли 14, 2007 1:18 pm

Мнениеот Dr.Mitev » Нед Авг 12, 2007 6:52 pm

Откриха ген за сексуална изневяра

Със сто процента точност е изчислено, че всеки женен мъж практически е жертва на лъжаот страна на своята жена. Французите имат една поговорка: можеш ;да намериш жена, която няма любовник; но е невъзможно ;да намериш жена, която има само един любовник. Тази "констатация" е предизвикала взрив от женско негодувание, когато в печата се появи съобщението, че група британски изследователи под ръководството на Робин Бейкър, са доказали, че практически сто процента (100%) от жените са неверни на своите законни съпрузи. Съобщението е разпространено от агенция MIGnews.com Експериментът на Бейкър и неговите колеги е започнал преди 5 години. С помоща на съвременните методи на генното инженерство, те са изследвали 5 000 омъжени англичанки на възраст от 30 до 40 години. Какъв бил потресът на английските джентълмени, когато след обработката на събраните материали, се изяснило че 11% от децата на тези жени (всяко девето дете) не принадлежало на законния си баща. Още повече, че в болшенството от случаите майките дори не са и подозирали за това. Значителна част от тези майки са се съгласили за изследване по метода на хипнозата. Оказало се е, че децата им са от еднократна сексуална връзка, за която мнозинството жени не си и спомня. Повечето от половината връзки са били по време на периода на “овулация” тогава когато за четири-пет дни влечението им достига максимум и не е било възможно да му отстоят. Бейкър е сигурен, че жените имат такъв ген на сексуалната невярност и той се активира именно през този период. Естествено е да възникне въпросът ”В какъв мащаб се разпространява този ген? И дали това е генетично заболяване?”. Възниква въпросът и за това, дали човечеството не е на границата на пандемия на сексулната невярност? Ако 11% омъжени жени от еднократна връзка са заченали дете, то колко ли контакта са имали въобще? Сексологът счита, че една бременност настъпва след 40-50 незащитени контакта. А това значи, че краткосрочните полови връзки важат за всичките 100% омъжени жени. Други сексолози смятат, че причината не е социална, а чисто биологична, като се намесват примерно ограничаването на половия живот, предписанията колко пъти и кога. Причина също била и сексуалната индивидуалност, регулацията на глобалния процес за адаптация и развитие на популацията на човека като вид, мястото на приложение на общобиологичния закон и т.н. В материала си британците отделят място и за «сексуалната генетическа зараза» във виртуалното пространство. Резултатите са малко по-различни: 83% не считат себе си за неверни съпруги, а останалите 17% предлагат вид общуване, което не смятат за форма на изневяра.

Британска компания пуска презерватив, който увеличава пениса

Нов модел презерватив, който осигурява на мъжа по-изразена и по-устойчива ерекция, а също така по-продължителен полов акт, премина изпитанията.

Британската компания Futura Medical съобщи днес, че изследванията са доказали ефикасността на новия контрацептив по отношение увеличаването размерите на пениса.

На фона на съобщенията за пускане на презерватива в продажба през следващата година акциите на компанията са се повишили с 14,5 %. Презервативите ще се разпространяват от компанията SSL International, която произвежда презервативи Durex.

Изследванията на презерватива CSD500 са проведени с помощта на 108 двойки. В сравнение с обикновените новите презервативи увеличават размера на пениса и удължават ерекцията /тези разлики са статистически значими/. Презервативът съдържа гел, който разширява кръвоносните съдове и засилва притока на кръв към пениса. Маркетинговото изследване е показало, че интересът към презерватива е огромен, съобщи ръководителят на компанията Джеймс Бардър.
Аватар
User

Dr.Mitev

Ранг

Лекар

Мнения

37

Регистриран на

Съб Юли 14, 2007 1:18 pm

Мнениеот Dr.Mitev » Вто Авг 14, 2007 8:20 pm

Правилното хранене и движението намаляват до 50% риска от рак на гърдата

Ползата е пълна, само ако са изпълнени и двете препоръки, съветват авторите на изследването.
Всекидневният правилен режим на хранене, изборът на здравословна храна и физическите упражнения (дори и без специфични натоварвания) значително намаляват риска от рак на гърдата, както и от смърт в резултат на това заболяване.
Това показват резултатите от изследване, проведено в Moores Cancer Center към Университета на Калифорния в Сан Диего.
Данните са получени чрез наблюдения на над 1500 жени на възраст между 50 и 70 г., една част от тях с вече поставена диагноза рак на гърдата.
Резултатите от изследването, публикувани в новия брой на Journal of Clinical Oncology, показват, че дори жената да има наднормено тегло, всекидневната употреба на поне килограм зеленчуци и плодове, както и разходката от 30 минути, снижават рисковете наполовина.
Ако един от двата компонента обаче липсва, рискът значително се увеличава, посочват калифорнийските специалисти


Здравословното действие на ябълката е най-вече в кората й
На фенолите, съдържащи се основно в кората на ябълките, се дължи антиоксидантното им действие.
Там са концентрирани и “антираковите” й свойства, твърди статия.
За ползата от ябълките е писано много. Направени са и доста изследвания. Едно от последните например показва, че специално “антираковите” свойства на плода се дължат на съдържанието в неговата кора.
Специалисти са анализирали химичния състав на обелките от ябълки и са идентифицирали фитохимикали, които са “доказан агент срещу най-малко три вида рак, срещан при хората – на белите дробове, на правото черво и на черния дроб”.
Безброй изследвания върху действието на ябълките, доказват максимата: “Ябълка на ден ще задържи лекаря далеч”, като свидетелстват за това, че храненето, богато на плодове и зеленчуци намалява риска от рак, сърдечни заболявания, диабет и още много хронични заболявания.
Едва наскоро обаче учените започнаха да определят кои именно съставки в ябълката, както и в останалите пловоде и зеленчуци, са отговорни за това тяхно действие. Повечето последни изследвания са съсредоточени върху “антираковите” качества на плода и показват, че те се дължат на фенолите – фитохимикали, намиращи се основно в кората и семената, сочи статия в новия брой на Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Според резултатите, получени от американските специалисти, в кората на ябълките се съдържат фитохимикали с доказано антиоксидантно и антираково действие в пъти повече отколкото в самия плод


Кафето и цигарите защитават мозъка!?
Чашата кафе и цигарата са не само приятни, но и ... полезни?! Поне някои съставки в тях имат положително въздействие върху човешкия организъм и по специално върху дейността на главния мозък., защото намаляват риска от болестта на Паркинсон, твърдят американските учени.
Специалистите от Колумбийския университет (Columbia
University) под ръководството на Карън Мардър са обобщили данните от 48 изследвания, посветени на връзката между болестта на Паркинсон и пушенето и 13 изследвания за връзката на тази патология с употребата на кафе.
Оказва се, че кафето и цигарите намаляват риска от развитието на болестта, твърдят специалистите. За пушачите този риск е с 60% по-нисък, като по-малко застрашени от болестта са и бившите пушачи, които са се отказали от този навик.
Употребата на кафе пък намалява риска с 30%. За жените ефектът се проявява в най-голяма степен при умерена употреба на кафе, а за мъжете – при употребата на по-голямо количество.
Според учените, тези факти в никакъв случай не означават, че кафето и цигарите предпазват от болестта на Паркинсон, но е напълно възможно съществуването на някакви общи генетични механизми, които определят риска от болестта и пристрастието към кафето и цигарите.
“Във всеки случай отрицателните последствия от пушенето: повишения риск от рак, заболявания на сърцето и дихателните пътища значително превишават неговите положителни ефекти”, уточняват те.
Медицината отдавна се занимава активно с влиянието на кафето и цигарите върху организма, като има отипи и за доказване и за опровергаване на мнението, че тази напитка има някакво отношение към сърдечните заболявания, безплодието или рака.
Американското общество за изследване на раковите заболявания наскоро обяви, че според резултатите от повечето изследвания все още не е открита връзка между кафето и рака. В същото време редица изследвания показват, че кафето оказва антимутагенно въздействие на организма, т.е. употребата на кафе може да предотврати увреждането на ДНК-структурите, се казва още в статията, публикувана във в. USA Today

Редовният секс намалява с до 50% риска от инсулт
Като цяло сексът забавя процесите на стареене, сочат данните.
Той влияе превантивно и за появата на диабет и сърдечно-съдови заболявания, показва изследване.
Около 50% от представителите на силния пол могат да доживеят до 80 години, ако поне веднъж седмично правят секс.
Това показват резултатите от проучване на тайвански учени, според което редовният секс намалява с до 50% риска от инсулт, с до 40% - от диабет и с до 30% възможността за поява на здравословни проблеми в сърдечно-съдовата система.
За мъжа, останал вдовец на възраст до 65 години, рискът от смърт преди достигане на 80-годишна възраст се увеличава с 70%, докато за жените този показател е само 33%.
Екипът от специалисти, начело с Хуанг Куан Чен от университета на Тайван твърдят: ”Нашите резултати показват, че сексът като цяло предпазва организма от преждевременно стареене”, съобщава BBC


Карфиолът и броколите защитават от рак
Включените в менюто карфиол и броколи намаляват риска от развиване на тежки форми на рак на простатната жлеза, показва изследване на специалисти от Националния институт по рака на САЩ и канадската организация за борба с онкологичните заболявания в Онтарио, съобщи научното издание Journal of the National Cancer Institute.

Учените са анкетирали и изследвали 1300 мъже с диагностициран рак на простатата. Оказало се, че честата употреба на зелени зеленчуци и най-вече на броколи и карфиол са довели до намаляване на вероятността от развиване на тежка форма на този вид рак.

При всекидневна употреба на блюдо с карфиол рискът от тумори намалял с 52%, а при употреба на същото количество блюда от броколи - с 45%.

Предишни изследвания показаха, че броколите и карфиолът съдържат вещества с противораково действие, но сега за пръв път бе установена връзка между консумацията на тези продукти и намаляването на риска от развиване на тежка форма на рак на простатата, съобщи ръководителката на изследването Виктория Кирш.

Кирш съветва в менюто на всички хора да се включват повече блюда от броколи или карфиол като профилактична мярка срещу развиване на рак на простатата. БТА

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

Copyright ©2014 Psy-Help.org ® All Rights Reserved | Brought by CloudyAnt
cron