ТЕХНОЛОГИИ И ОТКРИТИЯ

За всички медицински проблеми...
Аватар
User

Dr.Mitev

Ранг

Лекар

Мнения

37

Регистриран на

Съб Юли 14, 2007 1:18 pm

ТЕХНОЛОГИИ И ОТКРИТИЯ

Мнениеот Dr.Mitev » Вто Авг 07, 2007 11:33 pm

Тема,обхващаща всички нови открития на съвременната медицина,бъдещи разработки и проблемите свързани с тяхната реализация
Аватар
User

Dr.Mitev

Ранг

Лекар

Мнения

37

Регистриран на

Съб Юли 14, 2007 1:18 pm

Мнениеот Dr.Mitev » Вто Авг 07, 2007 11:44 pm

До няколко месеца ще създадат изкуствен живот
В близките месеци вероятно ще бъде създадена за първи път по изкуствен път нова форма на живот. Благодарение на своя значителния пробив учени вече знаят (засега само на теория) как да превърнат една бактерия в друга.
Експериментът предизвиква колкото възторг, толкова и тревога сред научните кръгове. Американски учени вече усвоиха и приложиха на практика методиката по вземане на пълен комплект от гени (геном) от бактериална клетка и го присадиха на бактерия от близък родствен вид. В лабораторни условия клетката започна да расте и да се дели и накрая се превърна в бактерия от изходния вид.
Сега изследователите възнамеряват да повторят експеримента с изкуствен геном, създаден в лабораторни условия. Ако експериментът е успешен, той ще ознаменува създаването на първата изкуствена форма на живот.
Учените искат да създадат нови разновидности на бактериите, а на тяхната основа – нови разновидности на живите организми, които могат да се използват като биогориво вместо нефт или въглища, за преработването на токсичните отпадъци или абсорбцията на въглеродния двуокис и другите парникови газови от атмосферата.
Създаването на живи клетки от изкуствени геноми, които се състоят от ДНК, произведена в лабораторни условия, изисква разработването на методи за преместването на геномите и манипулациите с тях.
Научният пробив е осъществен от група учени, в това число и нобеловият лауреат Хамилтън Смит, от института “Крег Уентър” в Рокфил, щата Мериленд) съобщава списание Science.
От 1970 г. учените, които работят в екипа, осъществяват преместване на гени между различни живи организми, като се опитват да създадат микроорганизъм с минимален брой гени, необходими за поддържането на живота. По собствените им думи по-нататъшната задача е да го “оборудват” и с други полезни гени, например с такива, които отговарят за изработването на биологичното гориво.
Групата вече е подала молба за патент на методите за създаване на изкуствени геноми от ДНК лабораторно производство

Разработиха първата технология за масово производство на стволови клетки
За първи път в света е разработена технология за масово производство на стволови клетки на човешкия ембрион. Тя е дело на група учени от Центъра по експериментална биология към Института за физични и химични науки на Япония.
По своята ефективност новият метод за отглеждане на клетки, които могат да се развиват в различните тъкани на организма, превъзхожда стократно всички известни преди това методи, съобщи АМИ-ТАСС.
Японските учени са открили и неутрализирали фермента, предизвикващ бързата гибел на стволовите клетки, а именно тази характеристика е главното препятствие за активното изучаване и използване на технологията.
В хода на експеримента учените са изучили влиянието на стволовите клетки върху повече от 40 фермента и само един от тях се е оказал “самоубиец”. Потискайки влиянието на този катализатор, учените са запазили повече от 90% от стволовите клетки. При тяхното приложение в организмите на опитни животни стволовите клетки са се развили в нервни.
Според експерти откритието е равно на научна сензация и ще позволи да се направи голям скок в използването на стволовите клетки за лечение на последствията от инсулт и други неизлечими към момента болести на нервната система

Откриха гените на диабета и хипертонията
Открити са генетичните вариации, предизвикващи появата на маниакално-депресивната психоза, болестта на Крон, коронарното заболяване, хипертонията, псевдоревматизма, а също така диабета от първи и втори тип, предаде ВВС.
Заслугата е на 200 видни британски специалисти, които обединени в 50 изследователски групи, са работили под егидата на програмата Wellcome Trust Case Control Consortium (WTCCC).
Те са анализирали образци от ДНК, взети от кръвта на 17 000 души, в това число на 14 000 пациенти с различни сериозни заболявания и 3000 здрави доброволци.
Специалистите определят това изследване като “нова глава в медицинската наука”, съобщава списание Nature. Те вярват, че откритието ще позволи да се разработят качествено нови методи за лечение на много от широко разпространените заболявания, а също така и генетична диагностика - хората ще бъдат тествани за определени комбинации от гени, за да се определи степента на риск от дадено заболяване, а това ще позволи на лекарите да препоръчат промени във връзка с начина на живот на пациентите.
Учените са открили неизвестен досега ген, който е свързан с развитието на диабет от първи тип и с болестта на Крон (хронично възпалително заболяване на червата). Те смятат, че автофагията (процес на разрушаване на отработена част от клетката) е предпоставка за развитието на болестта на Крон, а няколко генетични зони увеличават вероятността от появата на диабет от първи тип.
По-рано проектът WTCCC изигра съществена роля в откриването на гена на затлъстяването, на три нови гени, свързани с диабета от втори тип, а също с генетичната зона на 9-та хромозома, която се асоциира с коронарната болест.
Професор Питър Донъли от университета “Кембридж” (University of Cambridge), председател на WTCCC определя изследването като сериозен пробив и “нов изгрев” за науката , тъй като за 12 месеца този проект (на стойност 18 милиона долара) е дал много повече информация, отколкото всички останали подобни проучвания за последните 15 години.
“Много от най-разпространените болести са сложни, в тях участва и природата, и начинът на живот, гените взаимодействат и с околната среда и с това например как се храни човек”, обяснява професор Донъли. “Нашето изследване ще помогне на учените да разберат природата на заболяванията, да определят рисковите групи и с времето да разработят по-ефективни методи на лечение”

Създадоха “жива вода”
Тя успешно убива вируси, бактерии и гъбички и ускорява зарастването на рани
Учени са създали “свръхокислена” вода, която рязко ускорява процеса на заздравяване на раните. Новото откритие е дело на калифорнийска фирма, която твърди, че нейният продукт, който се създава с помощта на филтрация на водата чрез солна мембрана, убива вируси, бактерии и гъбички.
Водата е ефективна в борбата срещу устойчивата на действието на метацилина бактерия MRSA (т.н. златист стафилокок), чието разпространение в последните години се увеличава.
Данните за откритието бяха представени от американските специалисти на Глобалната биомедицинска конференция, провела се в Монте Карло.
“Във Великобритания препаратът вече се тества на пациенти с диабетни язви на стъпалата, тъй като заздравяването на раните е сериозен проблем за страдащите от диабет и около 15% от подобни случаи водят до ампутация”, пише списание New Scientist.
Важната съставка на новата вода е микроцин (oxychlorine ions), т.е. електрически заредени молекули, способни да проникват през обвивката на клетките на микробите. По този начин водата убива само тези клетки, които са оказват напълно потопени в нея. Така човешките клетки не страдат, тъй като те са здраво свързани една с друга, образувайки т.н. цитоплазматичен матрикс.
Препаратът се произвежда чрез сравништелно проста технология - чиста вода се пропуска през “полупроводникова” мембрана на натриев хлорид и в резултат на това се образуват йоните на оксихлорина.
Резултатите от експеримента показват, че язвите на стъпалата, обработвани с тази свръхокислена вода зарастват средно за 43 денонощия, докато за досегашното стандартно лечение са необходими 55 дни.
Професор Андрю Боултън от Кралската болница в Манчестър, където са проведени първите изпитания определя новия метод като многообещаващ

В Русия започва последният етап от изпитанията на ваксина против СПИН
Работата по създаването на руска ваксина срещу ХИВ се намира на третия стадий от клинични изпитания. За това съобщи вчера директорът на Биомедицинския център в Санкт Петербург Андрей Козлов на 16 международна конференция “СПИН, рак и обществено здраве”, предаде АМИ-ТАСС.
Според Козлов, екипът учени от Москва, Санкт Петербурт и Новосибирск са успели да създадат “противоотрова срещу смъртоносно опасната инфекция” чрез метода на генното инженерство. Обсъждането на въпроса за държавното финансиране на по-нататъшните работи по ваксината ще започне през юни.
Козлов отбелязва, че в Санкт Петербурт благодарение на подкрепата на повечето най-големи американски университетски центрове и Националния институт за здраве на САЩ е създадена необходимата структура за провеждането на клиничните изпитания на ваксината.
В нея влизат генно-вирусологичните лаборатории, производствените мощности за производството на необходимото количество препарат и доброволци от рисковата група.
Ученият признава, че все още е много рано да се говори за победа над вируса на СПИН. Според него разработката на ефективни средства за борба с това заболяване може да отнеме поне още година

Хирургията намери алтернатива на силикона
Открит е принципно нов метод на корекция на гърдите, промяна на тяхната форма и размер и дори пълно възстановяване след операция без да се използва силикон.
Методът се състои в това, че естествените мазнини от корема се смесват със стволови клетки и се присаждат в областта на гърдата.
Новият подход не позволява разрастване на тъканта, като същевременно способства за формирането на напълно естествена форма.
Очеква се, ако новият метод получи общо одобрение, той напълно да измести силиконовите протези.
Използването на собствените мазнини за реконструкция на отделни области от тялото не е нов метод, но досега той имаше доста ограничено приложение, защото на мазнините е свойствено да се резорбират по естествен начин.
Добавянето на стволови клетки обаче стимулира растежа на нервите и кръвоносните съдове в областта на млечната жлеза.
Процедурата отнема около час: мазнините от областта на корема, бедрата и задните части могат да се вземат с помощта на стандартната процедура – липосукция, след това към тях се добавят стволовите клетки. Сместа се съхранява един час в специален картридж за инжекции. Запълването на гърдите се извършва изцяло за период от 6 месеца.
Клиничните изследвания на метода показват обещаващи резултати, но все още е рано да се говори за мащабно клинично приложение, съобщава medicinform.net
Аватар
User

Dr.Mitev

Ранг

Лекар

Мнения

37

Регистриран на

Съб Юли 14, 2007 1:18 pm

Мнениеот Dr.Mitev » Вто Авг 14, 2007 8:26 pm

Създадоха ваксина срещу затлъстяване
Новата разработка може да влезе в редовна продажба още през 2007 г
Американски учени създадоха ваксина срещу затлъстяване, която вече премина успешно лабораторните изпитания. Според данните, тя значително забавя увеличаването на теглото и намалява количеството на мастните клетки.
Ваксината, представена от група американски изследователи в списание Proceedings of the National
Academy of Science, може да направи ненужно спазването на тежки постоянни диети.
Данните в статията сочат, че ваксината действа срещу грелина - хормон с естествен произход, който влияе върху енергийния баланс на организма. Ваксината заставя тялото да изработва антитела срещу грелина, който предизвиква чувството за глад и като резултат на това води до увеличаване на теглото.
Специалистите от Научно-изследователския институт Скрипс в Калифорния (Scripps Research Institute) отбелязват, че именно предотвратяване на постъпването на грелин в централната нервна система може да предизвика така желаното намаляване на теглото


Откриха ген, който блокира холестерола
Италиански учени откриха ген, блокиращ холестерола, в две семейства от Южна Италия, предадоха АНСА и ЮПИ. Генът е мутация на протеина, който позволява на холестерола да протича в тялото.

За пръв път този ген се открива у хора, които не са чернокожи. През 2005 г. мутиралият ген бе открит у 2% от афроамериканците.

Откритието, направено от екипа на д-р Маурицио Аверна от Университета на Палермо (Италия), дава надежди, че ще се разработят нови методи за поддържане на ниски нива на холестерола в кръвта и за предотвратяване на сърдечни заболявания.

Семействата от Сицилия и Калабрия са първите хора с бял цвят на кожата, у които се открива този ген. БТА


Създадоха технология за промяна на кръвната група
Датски учени от Университета на Копенхаген откриха начин за промяна на кръвната група. Той позволява да се променят втора (А), трета (В) и четвърта (АВ) кръвни групи на първа (О), която може да се използва при преливането на кръв при почти всеки пациент (със същия резус фактор).
Технологията, в която се използват наскоро открити ферменти (ензими), ще помогне да се реши проблема с недостига на кръв за преливане.

"Тази технология е рентабилна и позволява кръвната група да се промени за 1 час при стайна температура", заяви пред списание Nature Biotechnology професор Мартин Олсън от Lund University Hospital в Швеция, ръководител на екипа.

Преливането на кръв от неподходяща група застрашава живота на пациента. Кръвта А, В и АВ съдържа антитела, които могат да предизвикат негативна реакция в организма, ако тя се прелее на човек с друга група. "Нулевата" кръв не съдържа такива антитела и може да се прелива на всеки.

В процеса на своята работа учените са извършили опити с над 2500 различни бактерии и гъбички, за да открият тези, които биха могли да отстраняват антителата от червените кръвни телца (еритроцитите). Най-добри резултати са показали 2 от бактириите: Elizabethkingia meningosepticum и Bacterioides fragilis.
Преди прилагането на новата технология в практиката ще бъдат проведени необходимите клинични изпитания.

Експертите Джеф Даниелс и Стивън Уизър коментират в същия брой на Nature Biotechnology, че използването на ензими за промяна на кръвната група се предлага сравнително отдавна, но досега не са били открити такива, които могат ефективно да се справят с тази задача.

Новата технология все още не решава проблема с резус-фактора - кръвта с положителен резус-фактор съдържа антиген, предизвикващ в имунната система на човека реакция на отхвърляне, ако неговата кръвна група има отрицателен резус-фактор.

Белгийски учени измислиха тест за ранна диагностика на рак на черния дроб
Белгийски учени обявиха, че са разработили прост кръвен тест, който дава възможност за ранна диагностика на рак на черния дроб. Новият тест може да осигури откриване на рак на черния дроб в около 50% от случаите, докато с предишните лабораторни тестове не бе възможно да се постави диагноза с точност, твърдят учените от Института по Биотехнологии Фландерс.

Учени от института, намиращ се в северна Белгия са разработили теста съвместно с научни центрове в Пекин и Шанхай. Той засича hepatocellular carcinoma (HCC), който се среща често в Азия и Африка, но все повече и на Запад. HCC се среща по-често след хронични възпаления на черния дроб, причинени от прекаран хепатит В и С или заболяване от цироза. /АФП-БГНЕС

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

Copyright ©2014 Psy-Help.org ® All Rights Reserved | Brought by CloudyAnt
cron