Коя е най - разпространената кръвна група сред българите?

За всички медицински проблеми...
Аватар
User

guergo

Мнения

105

Регистриран на

Вто Яну 16, 2007 7:32 pm

Местоположение

София

Коя е най - разпространената кръвна група сред българите?

Мнениеот guergo » Вто Авг 14, 2007 9:28 pm

Аз съм нулева кръвна група. Баща ми и майка ми също. Бабите и дядовците ми и от двете страни също.
Интересувам се правено ли е изследване, коя е най - разпространената кръвна група? И мога ли да видя някакво процентно съотношение?
Аватар
User

hissi

Мнения

1974

Регистриран на

Сря Сеп 06, 2006 11:27 am

Местоположение

Благоевград

Мнениеот hissi » Сря Авг 15, 2007 10:56 am

Ние с майка ми сме А1+, Брат ми и баща ми са 0. Бабите и дядовците - незнам.
"Научи се да подбираш мислите си така, както подбираш дрехите си. Това е сила, която се развива. Ако успееш да владееш ума си, само така ще контролираш и живота си."
Аватар
User

Mss. Smith

Ранг

Moderator

Мнения

1407

Регистриран на

Чет Юли 13, 2006 9:08 pm

Местоположение

Стара Загора

Мнениеот Mss. Smith » Сря Авг 15, 2007 3:21 pm

guergo, може примерно да сложиш една анкета с кръвните групи, и всеки да си посочи своята. Така ще си направим статистика за форума поне ;)
Аз, майка ми и сестра ми сме А + , а баща ми е АВ + :P Не знам защо имам наблюдения, че най-често срещаната е А +, поне сред пациентките на майка ми такива заключения съм си направила...
Изображение
Аватар
User

Dr.Mitev

Ранг

Лекар

Мнения

37

Регистриран на

Съб Юли 14, 2007 1:18 pm

Мнениеот Dr.Mitev » Сря Авг 29, 2007 7:09 pm

Честно казано,не ми е попадала такава статистика.Аз съм кръвна група 0 Rh(-) и според разпространеното сред народа вярване,това е на-рядката кръвна група(съчетание на кр.група и резус фактор).Поразтърсих се,но единственото процентно разделение на кръвните групи,което намерих е в една статия за хранене според кръвната група.Ако му се доверим то тогава 0 е най-разпространената кръвна група с 46 %,а за разпределение по резус фактор съвсем нищо не пише.Ето и цялата статия:

Хранене според кръвната група

Храненето според кръвната група е въведено от физиотерапевта д-р Питър Д'Адамо. Според него, хората трябва да се хранят с храни, които съответстват на кръвната им група. Кръвните групи по АВО системата са четири: А, B, АВ и О.

Теорията на Д'Адамо се базира на идеята, че хората могат да подобрят храносмилането си, да намалят теглото и да са по-здрави като следват препоръките и приемат само храни, които са в хармония с тяхната кръвна група. Според автора на теорията, кръвната група е свързана с това, какво е храносмилането и способността ни да реагираме на стреса, умственото ни състояние, ефективността на метаболизма и устойчивостта на имунната ни система.

След започване на диетата, загубата на тегло започва в рамките на две седмици, в зависимост от здравословното ви състояние в момента. Освен това ако в 70-80% от диетата ви е в зависимост от кръвната ви група, вие значително намалявате риска за сериозни заболявания, като рак и сърдечносъдови проблеми.


Теорията.


Основата на диетичното хранене на Д'Адамо се гради върху генетичните особености и ролята на лецитините в организма. Лецитините са белтъчно-въглехидратни молекули, които се намират в храните предимно от растителен произход. Според автора на теорията, тяхната активност в тялото зависи до голяма степен от кръвната група. Когато приемате лецитини, които не са съвместими с вашата кръвна група, вие увреждате здравето си и риска за сериозни заболявания нараства.


Как се обяснява действието на лецитините?

В книгата на Д'Адамо са изброени полезните храни, съвместими с кръвната ви група, както и тези, които трябва да бъдат избягвани. Тези списъци с храни са продукт на множество проучвания върху това как различните видове лецитини реагират с всеки вид кръвна група, както и върху киселинно-алкалното равновесие в стомаха, което е необходимо за храносмилането на определен вид храна. Когато лецитините не са съответстващи на кръвната ви група, те ускоряват съсирването на кръвта (нарушават реологията на кръвта), тя става по-бавно подвижна, достига трудно до най-фините капиляри. В резултат на това, клетките изпитват недостиг на кислород и хранителни вещества, а се натрупват токсини. Следователно основно правило в неговата теория е да избягвате храни, които съдържат вредните за вас лецитини.Диетата.


Единственото, което трябва да помните е, че трябва да консумирате само храни, които са в хармония с кръвната ви група. Няма ограничения по отношение на количеството, с изключение на месото, което трябва да бъде ограничено до 110-120 гр.
Кръвна група 0 (при 46% от хората) – Хората с тази кръвна група са месоядни. Те принадлежат към стара генетична група, която се нуждае от редовна употреба на месо, за да задоволи нуждите на праисторическите ловци. Високото ниво на стомашни киселини им дава възможност да приемат и преработват животински протеини, които са задължителни за тях. Разрешено е и червеното месо, въглехидратите, плодовете и зеленчуците. Не са разрешени никакви зърнени храни (жито, пшеница, царевица, овес и др.), повечето ядки, както и млечните храни. Хората с тази кръвна група често боледуват от хипотиреоидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза), високостепенна киселинност на стомашния сок (водеща до язви) и по-течна кръв с по-добри реологични качества (по-трудно се съсирва).Кръвна група А (при 40% от хората) – Това е вегетарианската група. Те произлизат от праисторически племена, които са се прехранвали основно със земеделски култури. Плодовете и зеленчуците имат високо съдържание на въглехидрати и малко мазнини. Тези хора имат по-гъста кръв в сравнение с другите групи, по-чувствителна имунна система и ниско ниво на стомашни киселини, поради което не трябва да консумират млечни произведения, животински мазнини и меса. Хората с тази кръвна група са предразположени към сърдечно-съдови заболявания, диабет и рак.


Кръвна група В (при 10% от хората) – Това са наследниците на племената, мигрирали към по-студени и сурови климатични зони. При тази кръвна група е разрешена по-широка гама от продукти, включително месо и млечни произведения. Могат да се приемат още плодове, зеленчуци, зърнени храни, риба. Храните, за които трябва да забравите са пилешко месо, скариди, сладолед, фъстъци, див ориз и домати. Хората с тази кръвна група са най-защитени спрямо заболявания, включително на сърдечно-съдовата система и рак.
Кръвна група АВ (4% от хората)– Сравнително нова комбинация, произлязла след смесването на хора с кръвните групи А и В. Ето защо те притежават качествата и на двете кръвни групи. Трябва да се опитват да се хранят по-често, но по малко. Позволено е малко количество месо, риба и млечни произведения. Всички пушени меса и пилешкото месо са в списъка със забранените храни.


Зърнени храни, млечни храни и пшеница не се препоръчват за нито една от групите.


Разбира се тези препоръки не са категорични и строги и хапването на „непозволени“ храни от време на време се приема за нормално.

Теорията на д-р. Д'Адамо е много оспорвана и недоказана. Една от причините за това е, че според написаното в неговата книга изглежда, че заболяванията, от които боледуваме през живота ни са генетично определени и могат да се предвидят като се има предвид кръвната група. Известно е обаче, че заболяванията имат полиетиологична природа и не може да се гледа на произхода им така едностранчиво. Освен това хора, подложили се на тази диета не винаги остават доволни от резултатите или пък не харесват някои видове храни. Немислимо е например да убедим един вегетарианец с кръвна група 0 да се храни предимно с месо!
Аватар
User

патилан420

Мнения

198

Регистриран на

Пон Апр 30, 2007 12:18 am

Мнениеот патилан420 » Пет Фев 22, 2008 12:36 pm

НЕ си знам кръвната група и нямам никакво желание да я нау4авам.
Намирам трансфузиите и трансплантациите за ПРОТИВОЕСТЕСТВЕНИ терапевти4ни методи и не бих се забъркал в такива нито като донор, нито като рецепиент.
относно храненето, може и да има някаква корелация с генотипа , но на-дали може да се твърди 4е хранителната диета зависи от кръвната група.

Спред мен месоядството е присъщо за носителите на неандерталски гени, вегетарианството- за потомците на откривателите на земеделието,
а др Адамо "много му здраве", като не оби4а да яде зърнени храни и пшеница, то никой не го кара да го прави, но да препоръ4ва на хората диета според собствените си вкусове и разбирания- това ве4е може само да ме накара да припомня старата мъдрост, 4е "Никой не е по-голям от ХЛЯБА!"
Светът се разпростира дотам, докъдето стига куража
RANDOM_AVATAR
User

avalanche

Мнения

196

Регистриран на

Сря Юли 26, 2006 4:36 pm

Мнениеот avalanche » Пет Фев 22, 2008 2:39 pm

патилан420 написа:НЕ си знам кръвната група и нямам никакво желание да я нау4авам.
Намирам трансфузиите и трансплантациите за ПРОТИВОЕСТЕСТВЕНИ терапевти4ни методи и не бих се забъркал в такива нито като донор, нито като рецепиент.


A aко пострадаш при катастрофа и се наложи да ти прелеят кръв пак ли ще си против? Намираш ли го за противоестествено???
Аватар
User

патилан420

Мнения

198

Регистриран на

Пон Апр 30, 2007 12:18 am

Мнениеот патилан420 » Пет Фев 22, 2008 5:21 pm

Да, пак ще съм против, за съжаление никой няма да ме пита, ако съм в безсъзнание.
4овек разполага с едно тяло през тоя живот, и ако не съумее да го опази от съсипване, не заслужава "резервни 4асти" за да пробва да го съсипе пак.

Кръвта ми се съсирва и раните ми заздравяват бързо, а откакто станах вегетарианец и спрях да ползвам КАКВИТО И ДА Е медикаменти, не съм боледувал нито веднъж.
Светът се разпростира дотам, докъдето стига куража
RANDOM_AVATAR
User

Annathar

Мнения

1

Регистриран на

Пон Юли 26, 2010 8:51 pm

Мнениеот Annathar » Пон Юли 26, 2010 9:05 pm

Най-разпространена кръвна група в България е А(съжалявам не помня точно процентите но мисля че е към 50). Наблюдава се характерно преобладаване на някои кръвни групи в различните континенти (за Европа е А, за Азия е В, за някои общества като ескимосите е 100% кръвна група 0. Също за Европа има рязка граница, при която хората с В група се повишават и това е горе доло границата на някогашната хунска империя). Има теория че това е така заради по-лекото прекарване на някои болести при различните кръвни групи (кръвна група А се разболяват по-рядко от чума) така че естественият отбор е играл важна роля както и липсата на контакт между различните общества(по скоро раси). Съжалявам но спомените ми от изпита по биология на prima vista стигат до тук.
P.S. Доколкото помня то резус факторът е около 90% в полза на положителния...
RANDOM_AVATAR
User

naydenantonov80

Мнения

5

Регистриран на

Вто Май 31, 2011 8:35 pm

Мнениеот naydenantonov80 » Пет Юни 03, 2011 2:10 pm

В моето семейство всички са с една кръвна група-А Rh(+).

За България не знам дали има точна статистика но за света разпределението е
0-47 %
А-40 %
В-9 %
АВ-4 %

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

Copyright ©2014 Psy-Help.org ® All Rights Reserved | Brought by CloudyAnt
cron