Разширени вени и спукани капилярчета...

За всички медицински проблеми...
Аватар
User

Galka

Ранг

Site Admin

Мнения

2863

Регистриран на

Сря Юли 12, 2006 1:02 am

Местоположение

Варна

Разширени вени и спукани капилярчета...

Мнениеот Galka » Пет Авг 17, 2007 10:12 pm

Здравей Мите,

Този въпрос ме вълнува много напоследък, и вместо да си те питам лично реших да поставя въпросите тук, защото тази тема би била полезна и за другите.

Та, имам разширени вени (или поне са на път да станат такива... на мен ми приличат на разширени, мама казва, че още не са). И все пак искам да се предпазя по някакъв начин от това нещо. Можеш ли да ми препоръчаш някакви мазила и т.н. за/против разширени вени? Аз сега ползвам един гел с невен и див кестен на Доктор Тайс. Засега съм доволна, но искам нещо по ефективно.

Освен това има ли някакви специални упражнения, начин на хранене, които да са един вид като профилактика?

Другото нещо за което искам да попитам е, дали има някакъв начин за заличаване на спуканите капилярчета (без лазери и т.н.) Имам няколко на лицето и няколко по бедрата. Много искам да се отърва от тях. Тези по бедрата не се забелязват, но самата мисъл че ги има и че аз знам за тях ме подлудява.

Ами това е, малко ми е нескопосано написан поста, днес хич не ми е ден, но все пак се надявам, че съм го написала разбираемо.

Благодаря предварително :)
Не встъпвай в пререкания с празнодумците: речта владеят всички, умът е присъщ на малцина.
Marcus Porcius Cato
Аватар
User

Dr.Mitev

Ранг

Лекар

Мнения

37

Регистриран на

Съб Юли 14, 2007 1:18 pm

Мнениеот Dr.Mitev » Сря Авг 29, 2007 11:53 pm

Първичните варици на долните крайници е заболяване,което се проявява с неравномерно разширяване и змиевидно нагъване нна подкожните вени на краката.Заболяването се среща три пъти по-често при жените(поради влияние на хормоните).Причина за варикозата е генетично предопределената недостатъчност на венозната стена,която постепенно променя структурата си и губи здравината си.Възниква недостатъчност на венозните клапи,които в нормално състояние не позволяват на венозната кръв да се връща обратно и вследствие на това кръвта се задържа във вените които се преизпълват и дават усещане за втвърдяване и пулсираща болка намаляващи след сън и при повдигане на краката.Важна роля играят и други фактори : прекарана бременост ,професионално обременяване - хората работещи статично на крак - готвачи, фризьори, шивачи, хирурзи, пекари ; намалената двигателнна активност и не не последнно място употребата на алкохол и топлинно влияние.Заболяването е хронично и прогресира бавно.При малките начални варици има дилатирани и нагърчени вени с диаметър над 4 мм,при напреднали случаи вариците обхващат голяма част от краиника и образуват сливащи се по между си пакети.КЛИНИЧНА КАРТИНА -болните чувстват тежест и напрегнатост в краката, лесна уморяемост, болки, сърбежи, нерядко получават мускулни крампи на подбедрицата , но може да липсват каквито и да е оплаквания. Обективно най-често се засягат кожните вени по вътрешната повърхност на долния крайник, зад и под коляното. Кожата обикновено е пигментирана, суха, често екзематозно променена, космите по-често намаляват, понякога се нарушава потоотделянето. Чест е отокът около глезените, който при покой в хоризонтално положение изчезва. Понякога променените изтънени стени на болните вени се пукат и обилно кървят, което е по- безобидно отколкото обикновено се възприема. Ако не се лекуват своевременно и правилно разширените вени, често се стига до усложнения - екземи, тромбози, варикозни рани, тромбофлебити , нарушения на лимфния оток.Методи за диагностика : проба на Тренделенбург,проба на шварц и на Делбе-пертес,доплерова ултразвукова сонография,флебография и флеботонометрия
Лечение
Оперативно : резекция на устието на магистралната вена и клоновете й ; подкожно екстирпиране със специална сонда на варикозната в.сафена магна или сегмент от нея;лигатури на перфорантни вени по кокит ; флебокутанеоектомия ; транскутанна флеборафия по кохер ; екстирпация на вариците през отделни малки разрези.
Склерозираща терапия-Прилагането на склерозиращи (тромбозиращи) медикаменти успешно замества оперативното отстраняване на вените. Те се инжектират в разширените вени и предизвикват реакция в стената им, която води до тяхното облитериране т.е. до запушването им.. Освен че се извършва амбулаторно и пациентите не губят работоспособноста си, този метод има и други предимства - липсват козметичните белези от операцията и рискът от рецидиви е относително по-малък. Носенето на компресивни превръзки и ластични чорапи във възстановителния период е задължително независимо от метода на лечение. Разширените и уголемени капиляри, понякога даже метловидни, на практика са без значение за здравето, но не и за самочувствието.Те също могат да се склерозират или отстранят с лазер.
Медикаментозно. тромболитична терапия,антикоагулантна терапия;едемопротективни и венотонични препарати : Детралекс 2х1 за 1-2 месеца,ендотелон,венорутон,венорутон-гел,троксевазин-гел и др.
ДЕТРАЛЕКС®-ВАЗОПРОТЕКТОР (Сърдечно-съдова система) ДЕТРАЛЕКС е венотоник (увеличава венозния тонус) и Вазопротектор (увеличава резистентността на малките Кръвоносни съдове).Препоръчва се за лечение на заболявания на венозната система (отичане, умора, болКи в КраКата) и за лечение на симптоми, дължащи се на хемороиди.ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ
Анамнеза за свръхчувствителност към това лекарство.НЕЖЕЛАНИ ЕФЕКТИ-Описани са редКи случаи на банални стомашни и невровегетативни смущения (усещане за дисКомфорт), Които не налагат прекъсване на лечението

Венорутон
Действието на Венорутон се дължи на активната съставка троксерутин. Троксерутинът се получава при допълнително химично модифициране на рутина, който се извлича от цветовете на японската върба (Sophora japonica). Този процес подсилва терапевтичните свойства на растителната субстанция, като едновременно с това улеснява усвояването й от организма и създава възможността за точно дозиране. Венорутон въздейства върху най-малките кръвоносни съдове (капилярите), като намалява преминаването на вода и други вещества през техните стени. При пациенти с варикозни вени или други заболявания на вените на краката тези кръвоносни съдове допускат повишено изтичане, което може да предизвика подуване на глезените. Венорутон намалява отока и свързаните с хроничната венозна недостатъчност (ХВН) симптоми като болка, умора, тежест в краката, сърбеж, както и крампи и болка след склеротерапия. Венорутон гел намалява болката и отока от травматичен произход като изкълчване или мускулна контузия.

Венорутон заздравява стените на вените и капилярите.

На клетъчно ниво една от проявите на ХВН е образуването на отвори - "дупки" между клетките, изграждащи стените на кръвоносните съдове - ендотелните клетки. Венуротон взаимодейства с тези клетки и с веществото, изграждащо междуклетъчното пространство, като затваря "дупките", т.е. спомага за възстановяването на структурата и функцията на увредения венозен ендотел. Така намалява проникването на течност в околните тъкани и съответно отока.
Проникването и задържането на течност от своя страна водят до намаляване на снабдяването на околните тъкани със свежа артериална кръв, респективно с кислород, и до допълнителни биохимични промени, които провокират възпалителни процеси и болка.

Заздравявайки стените на вените и капилярите, Венорутон подобрява снабдяването на тъканите с кислород и така възпрепятства възпалението и облекчава болката.

Венорутон упражнява пряко благотворно въздействие върху всички симптоми, свързани с появата на разширени вени - премахва чувството на постоянна умора и тежест и видимо намалява отока.
Венорутон капсули 300 mg - по 1 капсула 3-4 пъти дневно

Венорутон гел - правят се две апликации дневно, като леко се масажира. Ако е необходимо, Венорутон гел може да се прилага и под превръзка или стегнати чорапи.

Вашият лекар може да ви изпише и по-висока доза при някои други заболявания.

Как да се предпазим
Профилактиката
По-високо краката от земята – това е един от основните принципи на профилактиката на варикозно разширени вени. Колкото по-високо от земята са краката, толкова по-малко е натоварването на вените, толкова по-лесно и свободно кръвта се оттича от краката. Препоръчва се да се води подвижен начин на живот, да не се вдигат и да не се носят тежести, да не се стои прав или седнал дълго време на едно място, да се поддържа нормално тегло. Но дори при спазването на всички тези препоръки никой не е застрахован от варикозната болест – от гените не можеш да избягаш. Плуването е не само един от най-добрите начини за профилактика, то помага и при лечението. Във водата повърхностните вени на работещите мускули се свиват, натоварването им става по-малко, накратко – условията са идеални за тренировка на вените.

Придобийте полезни навици
Хората, предразположени към варикозно разширени вени, не е желателно да стоят дълго време прави. Ако това не може да се избегне, постарайте се не просто да стоите, а да ходите, да се движите. Правете често прекъсвания, по време на които се старайте да вдигнете краката на по-високо!

Полезни са ежедневните разходки, по време на които става съкращаване на мускулите на пищялите и отток на кръвта от вените. Ако ви се налага дълго време да сте седнали, пробвайте последователно да стягате и отпускате мускулите на пищялите.

По възможност по-често дръжте краката нависоко. Може удобно да ги настаните на съседния стол докато гледате телевизия например, тогава натоварването на вените ще бъде доста по-малко.

Не стойте с кръстосани крака. При премятането на единия крак върху другия се създава препяствие по пътя на кръвопотока.

Ако откриете в подколенната ямка малка мрежичка увеличени кръвоносни съдове, не отлагайте за после, започнете водни процедури. Ако състоянието на здравето ви позволява – вземайте контрастен душ всяка сътрин и вечер. Той въздейства много добре на кръвообращението и на организма като цяло. Ако контрастният душ не ви е по силите, правете контрастни ванички за крака.

Много полезен е масажът и самомасажът на краката. При самата болест обаче, масажът е противопоказан. Масажът трябва да започва от мускулите на бедрата, отдолу нагоре, от колянната става до слабините – поглаждайте и разтривайте мускулите. С възглавничките на пръстите разтрийте колянната става. След това с юмруци натиснете няколко пъти на подколенната ямка и с кръгови движения добре масажирайте тази област.

Легнете по гръб, сгънете краката в колената. С поглаждащи движения разтворете колената. Масажирайте мускулите. След това масажирайте всеки пръст на краката. С движения отдолу нагоре потупайте повърхността на ходилата и глезените, с кръгови движения масажирайте стъпалото и петата, и енергично разтрийте ходилото и глезенната става. С леки движения на пръстите погладете целия крак отдолу догоре, започвайки от ходилото и завършвайки на горната част на бедрото. Повторете целия комплекс два-три пъти.

За профилактика, а също и в ранните стидии на болестта добър ефект има ябълковият оцет. Пийте два пъти дневно две лъжички ябълков оцет в чаша вода. Ефектът е забележим едва след месец. Вените престават да се подуват, изчезват козметичните дефекти, характерни да първия стадий на заболяването. За профилактика на нощните спазми изпозвайте крем от ябълков оцет – 1 жълтък, 1 ч. л. терпентин и 1 суп. л. ябълков оцет се разбиват добре и се втриват в кожата на краката за през нощта.

Откажете се от пушенето, съпътстващата го кашлица предразполага към повишеното венозно налягане.

Какви дрехи да изберем?
Откажете се от тесните дрехи. Всяка дреха, която пречи на нормалната циркулация на кръвта в областта на бедрата и пищялите, в частност силно опънатите, обтегнати панталони, усилва застоя на кръвта във вените. Използвайте лечебни еластични чорапи и къси чорапи. Ако обуете еластичните чорапи сутринта, преди да станете от леглото, те ще могат да осигурят оттока на кръвта в направление към сърцето.

Какви обувки да носим?
Не се препоръчват обувки, както на твърде висок, така и на много нисък ток – той трябва да бъде със средна височина. Ако ви се налага да носите обувки с тесен връх, от време на време ги събувайте и разтривайте мускулите на пищялите.

Полезната храна
Заменете мазната с богата на растителни влакна храна. В страните, където е прието да се употребява голямо количество хранителни влакна, варикозно разширените вени на практика са неизвестни. Употребявайте храна, богата на растителни влакна – плодове, зеленчуци, житни растения. Това подпомага размекването на съдържанието в червата и намалява налягането на стените на вените. Не се препоръчва да се яде сладко. Сутрин и вечер изпивайте чаша вода с 2 суп. л. мед и същото количество ябълков оцет. Постарайте се да се отървете от излишните килограми. Колкото по-голямо е теглото, толкова по-голямо е и натоварването на вените на краката.

Много е важно храната да е богата на витамини, които укрепват кръвоносните съдове, възпрепятстват образуването на тромби и подобряват кръвообращението в малките кръвоносни съдове. Витамин Р, особено в съчетание с витамин С, възстановява еластичността на съдовете, намалява пропускливостта и чупливостта на капилярите. В голямо количество той се съдържа в шипката, цитрусовите плодове, касиса, зеления чай, кафето, бирата, виното от грозе. Витамин В1, недостигът на който води до мускулна слабост, загуба на чувствителност в краката, парене и отоци, се съдържа най-много в боба, зърнените култури, месото, черния дроб и бирената мая. Витамин В6 е необходим за много химични процеси, протичащи в организма, участва и в образуването на кръвта. При недостига му могат да възникнат болки в краката, спазми, появяват се кожни заболявания. В най-голямо количество той се намира в черния дроб, фъстъците, зърнените храни, бирената мая, триците, яйчния жълтък, пилешкото месо, броколи. Не трябва да се забравя, че витамин В6 се разрушава при нагряване или замръзяване. Ако лесно се образуват синини, раните заздравяват бавно, ако боледувате често, оплаквате се от слабост и липса на апетит – по-скоро на организма не достига витамин С. Той се съдържа в цитрусовите плодове, шипката, касиса, чушките, пъпешите, доматите, зелените зеленчуци. Освен витамини са необходими и микроелементи – мед, цинк, калций, манган, калий, натрий, мастни киселини.

Лечебна гимнастика за крака
Упражнение # 1 - Шпиц
От седеж движете стъпалото последователно в шпиц и контрашпиц. Може да изпълнявате упражнението едновременно с двете стъпала

Упражнение # 2 - Въздушно колело
Легнете по гръб и имитирайте с двата крака във въздуха каране на колело.

Упражнение # 3 - Поезия
Легнете по корем, свийте единия крак в коляното, като се опитвате да докоснете с петата седалищните части. След това изправете крака и направете същото с другия крак.

Упражнение # 4 - Казачок
Седнете на пода, изпънете единия крак, а с другия правете движението, показано на фигурата, поне 10 пъти. След това сменете краката.

Упражнение # 5 - Скакалец
Заемете опора на пода върху длани и колене, както е показано на фигурата. Изпънете единия крак назад до водоравно положение. След това сменете крака.

Упражнение # 6 - Мост
Заемете опора върху пръстите на краката и лактите. Изпънете едната ръка или единия крак. След това сменете ръката или крака.

Упражнение # 7 - Кан-Кан
Легнете по гръб със свити в коленете крака. Повдигнете таза. Изпънете единия крак. След това сменете крака.

Като профилактика и при неусложнени форми на заболяването много добри резултати дават бягането, плуването, оздравителното ходене.

КЪПАНЕ И ВЗЕМАНЕ НА ДУШ

Топлината не е подходяща за крака с разширени вени или с тенденция за образуването им, защото тя разширява още повече и без това издутите вече кръвоносни съдове. Следователно при къпане трябва да се избягва прекалено горещата вода (също както и системното излагане на слънце).

Студените душове на краката са силно препоръчителни:
Започвайте винаги от ходилото.
Отначало бавно обливайте външната долна част на крака, като постепенно придвижвате струята нагоре към слабините, така че да обхване целия крайник.
Повторете същата процедура и по вътрешната страна на крака.
Продължителността на процедурата трябва да е максимум 20 сек, което значи по 10 сек за всеки крак. Водата трябва да е студена, но не и ледена.
Друго полезно упражнение е ходенето във вода:
Поставете на дъното на ваната килим, по който краката да не се хлъзгат.
Напълнете ваната с около 10 см студена вода.
Марширувайте бавно на място.
Продължителността на упражнението трябва да бъде от половин до една минута.

Народната медицина съветва
Пийте сутрин и вечер по една чаша отвара от коприва. 1 суп. л. листа залейте с 200 ml вряща вода и варете на водна баня 15 мин.

Половин половинлитрова бутилка напълнете с нарязани листа от каланхое, напълнете догоре с 40-процентен спирт, оставете на тъмно 7 дни като периодично разклащате сместа, а накрая я прецедете. Обтривайте краката с настойката отдолу нагоре всяка вечер в продължение на 4 месеца.

Пийте по 20-25 капки на ден сок от свежи цветове на конски кестен. Приемайте по 30-40 капки 3-4 пъти дневно настойка от конски кестен – 50 g цветове или плодове на 0.5 l водка. Намазвайте болните вени отдолу нагоре сутрин и вечер. Може да се използва и настойка от цветове или плодове на ясен.

На поразените участъци поставяйте компреси от кашица от зелени листа на чесън. Закрепете компреса с бинт и го сменяйте 1-2 пъти на ден.
Аватар
User

Galka

Ранг

Site Admin

Мнения

2863

Регистриран на

Сря Юли 12, 2006 1:02 am

Местоположение

Варна

Мнениеот Galka » Чет Авг 30, 2007 8:35 am

Мерси Мите за хубавия отговор.
Не встъпвай в пререкания с празнодумците: речта владеят всички, умът е присъщ на малцина.
Marcus Porcius Cato
RANDOM_AVATAR
User

123

Мнения

1

Регистриран на

Вто Май 19, 2009 9:44 pm

Мнениеот 123 » Вто Май 19, 2009 9:59 pm

Здравейте! Аз също имам няколко въпроса относно вените. Имам доста по краката, но са от лилавите - тип паяжина. Искам да попитам как мога да ги ПРЕМАХНА, с какво да се мажа, за да изчезнат завинаги? А относно прилагането на склерозиращи (тромбозиращи) медикаменти към кого трябва да се обърна, за да ми ги предпише – личен лекар или специалист? Как да се предпазя от появата на нови вени и има ли други начини за лесно отстраняване и заличаване на този тип вени и какъв е той (освен оперативния чрез лазер). Ако въпросите ми се повтарят, моля за извинение! Ще очаквам отговор! Благодаря Ви!
Аватар
User

Galka

Ранг

Site Admin

Мнения

2863

Регистриран на

Сря Юли 12, 2006 1:02 am

Местоположение

Варна

Мнениеот Galka » Чет Май 21, 2009 2:31 pm

Може би към личния си лекар като за начало и той вече ще реши дали си за някой тясно свързан.

Аз от скоро се мажа с един крем. Сега не мога да кажа името му, защото съм на работа и не го помня как се казва. Като се прибера вкъщи ще препиша каквото пише на опаковката. С кестен е и засега съм доволна. препоръчаха ми го хора с много проблеми с вените на които им е помогнал и не е скъп. немски е. Но не знам дали от крем ще изчезнат напълно. И аз имам по бедрата от тези като паяжинка... :?
Не встъпвай в пререкания с празнодумците: речта владеят всички, умът е присъщ на малцина.
Marcus Porcius Cato
Аватар
User

Galka

Ранг

Site Admin

Мнения

2863

Регистриран на

Сря Юли 12, 2006 1:02 am

Местоположение

Варна

Мнениеот Galka » Чет Май 28, 2009 6:09 pm

Изображение

Ето това е крема. Аз си го купих за 4.70лв. Страхотен е.

Препоръчва се да се използва сутрин и вечер.
Не встъпвай в пререкания с празнодумците: речта владеят всички, умът е присъщ на малцина.
Marcus Porcius Cato
RANDOM_AVATAR
User

dora2011

Мнения

2

Регистриран на

Пет Май 20, 2011 2:45 pm

Използвам Магнезиево олио за разширените вени на карата

Мнениеот dora2011 » Пет Май 20, 2011 2:55 pm

Здравейте
Много хора имат проблем с разширените вени.
Магнезиев хлорид действа много добре при разширените вени на краката http://mountheal.com/blog/?p=60
Магнеизя възстановява еластичността на кръвоносните съдове. Става дума за мазане на магнезиево олио http://mountheal.com/blog/?p=414
Аз съм доволен от магнезиевото олио. Това не е познато на хората. Защото до сега имаще магнезий само за орална употреба, а сега има и за мазане трансдемална терапия. Масово мазилата за разширени вени обезболяват и охлаждат. А това се опитва да възстановява еластичността на кръвонсните съдове, стяга мускулите и премахва болката.

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

Copyright ©2014 Psy-Help.org ® All Rights Reserved | Brought by CloudyAnt
cron