Религията в Живота ни...

Всичко за Всички Религии и учения.

Модератор: brazilka

Аватар
User

MAD_DOGS

Ранг

Психолог

316

Вто Авг 01, 2006 5:43 pm

ВАРНА

Мнениеот MAD_DOGS » Пон Юли 30, 2007 10:44 pm

Ако наистина беше изпадал в клинична смърт ( хората за всяко припадане с причерняване взеха да разправят че били в клинична смърт)щеше да знаеш че наистина се вижда тупел със светлина на края.(Разбира се това няма нищо общо със задгробния живот, религия, мистика и т.н.)
Ако беше и толкова начетен колкото се показваш щеше да знаеш и причината да се вижда този така наречен тунел.(че не е тунел не е но това в краят му наистина е светлина е подсказах ти отговора бъди отново така начетен и ни разясни защо съм прав)
ПОСЛЕДЕН СЕ СМЕЕ ТОЗИ КОИТО СТРЕЛЯ ПРЪВ.
Аватар
User

guergo

105

Вто Яну 16, 2007 7:32 pm

София

Мнениеот guergo » Пон Юли 30, 2007 10:53 pm

Всеки има право да вярва или не в каквото си поиска. :wink:
RANDOM_AVATAR
User

magda

122

Чет Сеп 21, 2006 7:03 pm

Мнениеот magda » Пон Юли 30, 2007 11:00 pm

guergo написа:Всеки има право да вярва или не в каквото си поиска. :wink:

тъй е. Всеки има своя истина и тя трябва да се уважава. Макар че мразя изпадането в относителности, както в случая. В крайна сметка не може да има повече от една истина...затова и се опитваме да се убеждаваме един-друг.
Ако съвременната притча за бебето изглежда като виц в очите на някои, за мен е отлична аналогия с атеистичните убеждения :) В крайна сметка отричането на Бог е по-вероятно неправилно, отколкото вярата в него. Логика...Сещам се за едно изказване на Платон...не мога да го цитирам буквално, но...идеята е, че и да има Бог и да няма - по-добре да вярваш -защото ако го има - ок, а ако го няма -поне ще си живял достоен живот, ако все пак си спазвал християнските принципи. И въпреки че това не е най-добрата причина за вярата в Бог, поне по чисто човешки казано има смисъл.
Аватар
User

guergo

105

Вто Яну 16, 2007 7:32 pm

София

Мнениеот guergo » Пон Юли 30, 2007 11:43 pm

Че ти можеш да спазваш общочовешките принципи и без да вярваш в бог. Аз например вярвам в човешкото добро. :wink:
Аватар
User

MAD_DOGS

Ранг

Психолог

316

ВАРНА

Мнениеот MAD_DOGS » Пон Юли 30, 2007 11:56 pm

Ако успееш да дефинираш общо човешките принципи ще е доста интересно. Защото според мен е доста трудно да има общо човешки такива.
Психолозите искали да разберат как нецивилизованите племена възприемат системата за добро и зло и попитали един ескимоски шаман които пологикатан а учените бил един от най мъдрите хора в общноста:
-Какво е ЗЛО?
-Когато ти откраднат нещо.-отвърнал шамана.
-А какво е ДОБРО?
-Когато аз открадна.-отвърнал Шамана.
(това не е виц или притча а деиствителен случаи от практиката на психолозите)
Та трудничко е да имаме "общочовешки принципи" или може би греша?

Какви ли биха били общочовешките принципи на канибалите?
RANDOM_AVATAR
User

magda

122

Мнениеот magda » Вто Юли 31, 2007 12:11 am

Има нещо много хубаво в това да бъдеш вярващ - повечето отговори са ти дадени на готово. И не е само до принципи...Принципите се менят, изчезват, заменят се от други...Колко принципни личности срещаш ти в ежедневието си, които можеш истински да познаеш по делата им, а не само на приказки?!
Аватар
User

legion

24

Нед Юли 29, 2007 2:58 am

Мнениеот legion » Вто Юли 31, 2007 7:47 am

мненито е изтрито от Legion
Последна промяна legion на Съб Авг 04, 2007 1:13 pm, променена общо 1 път
Аватар
User

CuCuToOo

Ранг

Moderator

1218

Чет Юли 13, 2006 2:13 pm

Варна

Мнениеот CuCuToOo » Вто Юли 31, 2007 8:38 am

абе според мен търсите за много неща обяснение и сами се оплитате :) дали наистина някой би могъл да даде определение за добро, за лошо, за любов..за всеки това е ралично, както никой не може да каже има ли Бог или няма...както казах има вяра във всеки и всеки избира какво да я прави :) Колкото по - малко знаем толкова по - леко живеем :) тай беше нали :wink:
RANDOM_AVATAR
User

magda

122

Мнениеот magda » Пет Авг 10, 2007 11:36 pm

Пак се стигна до смотано изпадане в относителности, ама...
Вижте кво ще ви кажа, аз съм вярваща, ама за да ви убедя в смисъла на това, трябва да ви прекарам един-два пъти през живота си :) Колкото повече християни, толкова по-добре ;) Най-готения е с нас (Jesus), както казва един френд.
RANDOM_AVATAR
User

vechernica

82

Нед Юли 22, 2007 11:54 am

Мнениеот vechernica » Чет Ное 22, 2007 12:10 am

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Убийте ме с камъни,но си мисля,че е много по-добре да вярваш в общочовешкото добро,толкото в каноните на някоя църква...Не ви ли научи поне историята,че църквите не винаги са добрите в историята?!
Мое мнение-но ако вярваш в "човешкото добро" си много по-близо до Господ от вярващия в някакви глупави канони....Не че и те си нямат своя чар,но.... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Ох айде да не започвам с примерите

Mad_Dog аре стига се прави на чук,много добре знаеш кои са общочовешките ценности...те са залегнали и в библия и в коран,в тях вярват и атеистите...Глупави примери даваш....много глупави
Аватар
User

MAD_DOGS

Ранг

Психолог

316

ВАРНА

Мнениеот MAD_DOGS » Чет Ное 22, 2007 3:19 pm

Да се твърди, че има "общо" човешки цености е инфантилно и наивно.
Човечеството (нали все пак става дума за общо човешки цености) се състои от общества които от своя страна са съставени от общности в които членовете му се делят на стотици видове по малки групи. Нима ще отречеш че всяка една така малка група има свои "цености". И тъй като хората нетърпят тези които неприличат на тях самите малко вероятно е общността да е съставена от малки групи с корено различаващи се "цености". Изводът е че след като имаме различни общности имаме и различни групи от цености. Сборът от общности с близки цености формират общество. И тъи като имаме много общества които населяват тази планета имаме и множество цености. Следователно само някои с ограничен кръгозор може да твърди и да настоява че съществува нещо като ОБЩО човешки цености.
Колкото до примера това е общо полагащ за науки като психологията, социологията и антропологията. Щом смяташ че е елементарен и неправилен значи разполагаш с ограничено количество опит. Когато натрупаш повече познание ще го разбереш но не се осланяи че мъдроста идва с времето :lol:
RANDOM_AVATAR
User

vechernica

82

Нед Юли 22, 2007 11:54 am

Мнениеот vechernica » Чет Ное 22, 2007 4:33 pm

MAD_DOGS написа:Да се твърди, че има "общо" човешки цености е инфантилно и наивно.
Човечеството (нали все пак става дума за общо човешки цености) се състои от общества които от своя страна са съставени от общности в които членовете му се делят на стотици видове по малки групи. Нима ще отречеш че всяка една така малка група има свои "цености". И тъй като хората нетърпят тези които неприличат на тях самите малко вероятно е общността да е съставена от малки групи с корено различаващи се "цености". Изводът е че след като имаме различни общности имаме и различни групи от цености. Сборът от общности с близки цености формират общество. И тъи като имаме много общества които населяват тази планета имаме и множество цености. Следователно само някои с ограничен кръгозор може да твърди и да настоява че съществува нещо като ОБЩО човешки цености.
Колкото до примера това е общо полагащ за науки като психологията, социологията и антропологията. Щом смяташ че е елементарен и неправилен значи разполагаш с ограничено количество опит. Когато натрупаш повече познание ще го разбереш но не се осланяи че мъдроста идва с времето :lol:

Тва е дървена философия и ти го знаеш,ако не го знаеш,много по-зле за теб.Ествствено,че хората са различни,оттам социалните групи,в които се събират са различни,от там се получават различни общества и така нататък....Тов не ни пречи да говорим за Общочовешки ценности (границите на които на моменти се размиват,съглсна съм,но точно така е при всеки закон,канон,заповед,има частни случаи,в които се изкривява,няма смисъл да ти давам примери,претендираш че имаш акъл,сам се сети какво имам предвид).Общочовешките ценности всъщност до голяма степен се припокриват с божиите заповеди,заповедите на аллах,заповедите на буда...Само че излизат извън рамката на определена религия и в такъв аспект са много по-смислени от самата религия.Ти как мислиш?От къде наистина идват всичките тези правила във всяка религия и защо аджеба са създадени?Или вярваш,че Господ ги е спуснал наистина от небето?
Човечеството с течение на столетията,хилядолетията е изградило някакви свои правила(къде на базата на опита,къде от други подбуди),на които е уточнило,че трябва да се подчинява,за да оцелее.Тези правила и репсективно човешки ценности,човещина или както щещ го наречи подлежат на промени с времето (за разлика от религиозните канони,които един Господ знае защо,не винаги са в услуга на обществото и не винаги са в крак с него),точно както обществото ни подлежи на определени процеси и промени.Защо мислиш,че в детските книжки се профетира за добро?Защо мислиш от древни времена убийството е нещо лошо (Това в различните епохи и култури е различно,така е,защото обществото се развива,недей ми плещи глупости за неандерталци)?
Има за какви много общества ми говориш по дяволите ?Всички ядем и серем от едно място и всички си имаме някакви правила на живот ,които спазваме за да може да живеем в общност - това да помагаш на човека до теб,да не убиваш,да не крадеш,не са ценности измислено от Библията,а ценности,които са заложени много преди да се приеме Християнството за религия.Не ме парирай с примери,как някъде си някога си,кражбата или някое друго нарушение,се е третирало по-леко,защото много добре знаеш,че ако има таква аномалия,тя е предизвикана от определени специфични условия.
Не знам за антропологията,но в политологията,която е много близка до социологията,се говори за Общочовешки разум(не съм сигурна дали точно така се пише термина на български),който определя до голяма степен законите на науката и правилата,по които човечеството съществува и се развива.Никъде не се говори за божий или църковен разум,или църковни закони,канони които определят нещо в тоя свят,поради простата причина,че тея църкви и канони са от около 500 години пасе (Слава Богу!).
Тъй и като за край ще кажа,че е много по смислено да вярваш в човещината и човешките ценности,отколкото в някои тъпи,глупави закони на някоя си институция,която се е провъзгласила за намесник на Господ на земята.До голяма степен двете се препоркриват,но аз примерно предпочитам да имам повече свобода,когато трябва да преценя кое е добро и зло (която свобода ми дава общочовешкия принцип,където всеки е човек и слуша съвестта си (а съвест за мен е много повече Божия дух)),отколкото да вярвам сляпо на някакви правила,измислени от палави чичковци в расо(да ме извиняват свестните божии хора,за съжаление те винаги си остават свестни и остават на последното стъпало в хранителната верига на църквата),които още ми твърдят между другото,че да използвам презерватив е грях....
Аватар
User

MAD_DOGS

Ранг

Психолог

316

ВАРНА

Мнениеот MAD_DOGS » Чет Ное 22, 2007 6:28 pm

От изказването ти съдя колко си невеж. Има много релгии в които се изисква литри кръв за постигане на благоденствие на общността, та за каква общо човешка ценост от рода "не убиваи" говорим тогава? И къде в приказките за дечица няма насилие и бруталност и това кои е добър и лош в нея маи се определя от обществото а не от ценостите му. Колкото до политологията , може и да има понятие като "общочовешки разум" това не ми е известно но знам нещо което би трябвало и ти да знаеш ако наистина си вникнал надълбоко в науката- обществото няма разум. Вземи и прочети "Психология на тълпата" от Густав Льо Бон.
Да те светна и още нещо думата "морал" (която до голяма степен се припокрива с общочовешките ти цености) няма съдържание замисли се и се опитаи да я изпълниш с такова ако можеш.

Настървението с което се нахвърляш върху изказаното мнение говори само за едно ти си фанатик на дадена тема а това те прави сляп, глух и ограничен. Аз се опитвам да те оборя с факти ти ме парираш с лични съждения базирани единстено и само на личният ти опит.

Лично аз нямам нищо против да разискваме темата но даи да бъдем по конкретни а не само да се плюем от което никои няма полза.
Предишна