Да мислиш като Леонардо

Всичко за изкуството във Вашия живот... това ще е едно уютно местенце на което ще можете да споделите това, което правите с всички :)

Модератор: hissi

Аватар
User

фърби

Мнения

31

Регистриран на

Нед Мар 18, 2007 11:41 pm

Местоположение

София

Да мислиш като Леонардо

Мнениеот фърби » Чет Сеп 06, 2007 2:31 pm

Случайно попаднах на стар брой на списание "ЕLLE" и прочетох 1 статия, която много ми допадна и реших да я споделя. Става въпрос за книгата (по-точно "практическо ръководство за творческо мислене") "Как да мислим като Леонардо Да Винчи" на Майкъл Гелб.
Изложен е един от принципите на художника за креативно мислене, наречен Curiosita или неутолимото любопитство към живота и неуморният стремеж към нови знания. Според Леонардо Curiosita е храна за нашето въображение и основа за намиране на нови и правилни решения.
Авторът на книгата предлага тест, чрез който да разберем доколко проявяваме нашата Curiosita. Ето ги и въпросите-твърдения:
:arrow: Водя си бележки или дневник, в който записвам своите прозрения и въпроси.
:arrow: Прекарвам достатъчно време в размишления и съзерцаване.
:arrow: Винаги уча нещо ново.
:arrow: Когато съм изправен пред важно решение, усилено търся различни перспективи.
:arrow: Чета ненаситно.
:arrow: Уча се от малките деца.
:arrow: Способен съм да идентифицирам и разрешавам проблеми.
:arrow: Приятелите ми биха ме описали като човек, който е любопитен и отворен към новото.
:arrow: Когато чуя или прочета нова дума или фраза, веднага й обръщам внимание и си я записвам.
:arrow: Знам много за другите култури и непрекъснато научавам нови неща.
:arrow: Знам или в момента уча различен от родния ми език.
:arrow: Подтиквам своите близки, приятели и колеги да ми казват мнението си.
:arrow: Обичам да уча.
След това е даден един интересен метод,чрез който може да открием съществени неща за нашите приоритети. Необходими са ни лист и нещо за писане. Целта е да напишем 100 въпроса на 1 сядане,в смисъл без да спираме да пишем, без да се замисляме, каквото ни дойде наум. Може дори въпросите да се повтарят. Според автора Гелб,след като приключим и прочетем въпросите би трябвало да установим, че първите 20 въпроса са свързани с непосредствените ни грижи. В следващите 30-40 ще започнат да се появяват и други теми, а в края на втората половина може да открием неочаквани, но проникновени неща. Накрая трябва да проучим списъка и да извлечем най-открояващите се теми. Може да са насочени например към парите, отношенията с околните или пък себепознанието.
И така избираме топ 10 на най-съществените въпроси.
На тези въпроси не се търси отговор-достатъчно е че сме си ги задали.
За да развие своята Curiosita Леонардо си е ибирал тема,по която да си задава въпроси, например птица, небе, вода...може да изберем тема от нашата кариера или личен живот. И тук не се изискват отговори. При Curiosita са важни въпросите.
НАБЛЮДЕНИЯ:
Любопитството е свързано с много наблюдения. Избирайте си тема за деня и записвайте наблюденията си по нея. Нещата, които ще забележите ще ви изумят, защото са се повтаряли всеки ден, но вие сте били слепи за тях.

Това е половината статия,за сега спирам да не стане много досадно.Ако има интерес ще преразкажа и останалото :)
обичам coca-cola
Аватар
User

P^i^c^a^s^s^o^

Мнения

135

Регистриран на

Чет Юли 27, 2006 7:52 pm

Мнениеот P^i^c^a^s^s^o^ » Чет Сеп 06, 2007 8:13 pm

Това е половината статия,за сега спирам да не стане много досадно.Ако има интерес ще преразкажа и останалото

......................... :roll:
Аватар
User

фърби

Мнения

31

Регистриран на

Нед Мар 18, 2007 11:41 pm

Местоположение

София

Мнениеот фърби » Чет Сеп 13, 2007 2:10 pm

СЪЗЕРЦАНИЕ

Според Гелб в нашия забързан и напрегнат век съзерцанието е на път да изчезне. А от това обедняваме духовно. Той ни препоръчва да изберем тема: пр:"Кои хора, места и дейности ми позволяват да се чувствам най пълно такъв какъвто съм?" и да я задържим в съзнанието си най малко 10 мин. Най добре е това упражнение да се прави преди лягане и сутрин след ставане. Ще видим, че ако го правим сериозно през нощта мозъкът ни ще "роди"прозрения.

ПОТОК НА СЪЗНАНИЕТО

Това е едно от най-интересните упражнения,които ни показва учителят по давинчианско мислене. Състои се в избиране на тема и записване на всичко което ни мине през ума за нея, без да се притесняваме от това , че на пръв поглед изтлежда че пишем пълни глупости. Това всъщност е признак че надмогваме начина си на повърхностно мислене. Ако сме упорити и не отделяме писеца от листа ще отворим прозорец, през който на бял свят ще излезе нашата интуитивна интелигентност.

CURIOSITA И ТВОРЧЕСКОТО РЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМИ

Всеки ден сме изправени пред проблеми. Блъскаме главите си да ги решим и се страхуваме, че не сме намерили верните отговори. Решението на всеки проблем зависи от задаването на правилния въпрос към него :!: И това е ключът към креативното мислене. Плодовитостта на Леонардо се дължи на умението му да задава въпроси и да търси отговорите им. Ние първо търсим правилния отговор, а не се питаме дали това е правилният въпрос. Ето един любопитен пример от книгата:"Номадските народи тръгват от въпроса "как да стигнем до водата", те успяват да започнат уседнал начин на живот и да се изкачат по-високо в развитието си едва когато започват да се питат "как водата да дойде при нас?". Вместо да се затормозяваме с въпроси от сорта на "какъв е смисъла на живота", може да се запитаме"как да направя живота си смислен?".

НЕПРЕКЪСНАТОТО УЧЕНЕ

Според Леонардо нашият ум се изхабява, когато не го използваме. Възможностите на човешкия мозък са безгранични и с възрастта те не намаляват-напротив,асоциативните връзки се умножават. Повечето хора са в плен на инертност,която ги спира да следват своите хобита-мечти, които са напълно осъществими, и те непрекъснато си търсят извинения за това. Реализирането на хобито-мечта е път към обогатяването и е нещо като личен Ренесанс.


списание ELLE 2006,юни
обичам coca-cola
Аватар
User

P^i^c^a^s^s^o^

Мнения

135

Регистриран на

Чет Юли 27, 2006 7:52 pm

Мнениеот P^i^c^a^s^s^o^ » Чет Сеп 13, 2007 3:57 pm

Благодаря за информацията :)
FoolProof

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

Copyright ©2014 Psy-Help.org ® All Rights Reserved | Brought by CloudyAnt
cron