Десет правила, за да бъдем щастливи

Всичко е Психология

Модератори: brazilka, mimz, hissi

Аватар
User

Galka

Ранг

Site Admin

Мнения

2863

Регистриран на

Сря Юли 12, 2006 1:02 am

Местоположение

Варна

Десет правила, за да бъдем щастливи

Мнениеот Galka » Нед Сеп 03, 2006 4:05 pm

Да поговорим за щастието. Какво е то?! Щастието е състояние на духа. И дори да сме скептични към тази максима, ето няколко съвета, които ще ни помогнат да се освободим от своята неудовлетвореност и да запазим усмивката на устните си.
:arrow: 1. Да се приемем такива каквито сме
Психолозите твърдят, че е особено важно сутрин да се погледнем благосклонно. Позитивното отношение към самите нас ни зарежда с енергия, докато съсредоточаването върху недостатъците ни, това, което не сме постигнали, и слабостите ни, превръща деня ни в цяло изпитание. Нека наблегнем на качествата и положителните си страни - само така ще си изградим добро самочувствие и ще прогресираме.

:arrow: 2. Да се погрижим за щастието на околните
Всеизвестно е, че егоизмът и щастието не вървят ръка за ръка. Вместо да хабим времето си в излишни спорове и омраза, по-добре да използваме енергията си в помощ на хората, които ни заобикалят - семейството, приятелите, но също така и възрастните ни съседи, деца в неравностойно положение - примерите са много.

:arrow: 3. Да не се поддаваме на лошото настроение
Най-напред трябва да осъзнаем, че фактът, че сътринта сме се събудили в лошо настроение или ни се е случило нещо неприятно, не бива да се отразяеа на остатъка от деня. Вместо да се ядосваме на "лошия си късмет", по-добре да не отдаваме значение на неприятните инциденти и да не се опитваме да ги анализираме. Те ще отминат от само себе си. Също така е необходимо да приемем, че близките ни също могат да изпаднат в лошо настроение и да не им се сърдим, ако това им се случи.

:arrow: 4. Да оценим късмета си
В добро здраве сме, имаме семейство, приятели, работа, дом и т.н. Много често недоволстваме срещу съдбата, но какво повече ни трябва, за да бъдем щастливи? Трябва да признаем, че положението ни съвсем не е толкова лошо, колкото се опитваме да го представим, и да спрем да се оплакваме за щяло и нещяло. Позитивното мислене и реалното преценяване на ситуацията ще ни помогне да се почувстваме спокойни и щастливи.

:arrow: 5. Да не изпадаме в паника
Новините, които сме получили са всичко друго, освен радостни? Вместо да си мислим, че е дошъл краят на света, много по-целесъобразно ще е, ако се запитаме дали нещата наистина са толкова трагични. След кратък размисъл и обективна преценка много често се оказва, че не...

:arrow: 6. Да се вслушаме в ближните си
Съпричастието, способността да разбираме и приемаме околните, както и да се поставяме на тяхно място са неоценими качества, с чиято помощ отношенията ни в семейството и извън него ще бъдат много по-лесни. Ако ни се стори, че някой колега ни отговаря троснато, това не винаги означава, че иска да ни упрекне - може би просто има лични проблеми, ако съпругът/ата ви са изнервени - че са натоварени в работата, и т.н. На тяхно място едва ли ние бихме реагирали другояче.

:arrow: 7. Да превърнем ежедневието в празник
Много често се затваряме в монотонния ритъм на дните, ограничаваме се до вече създадени приятелства и не обичаме непредвидените неща. Това е неправилно, защото вместо да се приберем директно вкъщи дори след дълъг работен ден, можем да организираме среща с приятели. Не се отнася за празнична вечеря, а за приятно изкарване в компания, което ще ни зареди с енергия и положителни емоции. Така, че вместо да се оправдаваме с нуждата си от сън, да намерим време за забавления, които ще ни подействат много по-ободряващо.

:arrow: 8. Да приемем миналото без съжаление
Да приемемтова което ни се е случило, означава да забравим за старите вражди и неудовлетвореността, както и да се примирим с това, което не можем да променим. Всяко семейство минава през добри и лоши моменти, но ако се придържаме към негативните преживявания, това ще ни попречи да напреднем. По-добре е да разрешим отдавна съществуващи спорове или да се научим да живеем със сполетялата ни загуба, вместо да изпадаме в ненужни съжаления, които ни носят единствено болка.

:arrow: 9. Да намерим смисъла на живота си
Кои сме? Защо сме дошли на този свят? - няма човек който да не си е задавал тези въпроси. Ако сме намерили отговорите им, то това означава, че сме открили най-същественото. Ако ли не, може би трябва да се замислим върху себе си, върху това, което бихме искали да променим, или попрището, в което желаем да се реализираме.

:arrow: 10. Да запазим свободата си
Да сме в хармония с околните означава, че трябва винаги да се съобразяваме с техните желания и очаквания. Трябва да се научим да отказваме, когато е необходимо, и да изразяваме собственото си мнение. Ако ли не, в нас се натрупва негативизъм, който ни пречи да се развиваме.
Не встъпвай в пререкания с празнодумците: речта владеят всички, умът е присъщ на малцина.
Marcus Porcius Cato
RANDOM_AVATAR
User

foxy

Мнения

7

Регистриран на

Сря Авг 02, 2006 7:02 pm

Местоположение

Blagoevgrad

Мнениеот foxy » Нед Сеп 03, 2006 4:14 pm

Темата е много хубава.Моето щастие много се помрачава от ниското ми самочувствие и притеснителност и ще трябва да се вслушам в съветите в т.1 :!:
Аватар
User

Galka

Ранг

Site Admin

Мнения

2863

Регистриран на

Сря Юли 12, 2006 1:02 am

Местоположение

Варна

Мнениеот Galka » Нед Сеп 03, 2006 4:32 pm

Мдам, наистина трябва да се приемаме каквито сме и да не търсим неща у себе си които ги има някой друг, и понеже ние ги нямаме да се натъжаваме и депресираме от това. Трябва всеки да се гордее с това което е, и да знае, че той си е уникален, че няма друг като него и да се приеме и обича такъв какъвто е. И тогава ще е доста по щастлив от обикновено. Гаранция :D
Не встъпвай в пререкания с празнодумците: речта владеят всички, умът е присъщ на малцина.
Marcus Porcius Cato
Аватар
User

Mss. Smith

Ранг

Moderator

Мнения

1407

Регистриран на

Чет Юли 13, 2006 9:08 pm

Местоположение

Стара Загора

Мнениеот Mss. Smith » Нед Сеп 17, 2006 1:21 pm

Само докато прочетох десетте правила, бих казала, че в мен се вля някакъв особен прилив на енергия и щастие! Веднага споделям - замислих се тогава защо са депресиите (всичко тръгна още от първо правило, защото като се критикуваме, и не се харесваме, сме склонни да се депресираме ;)) - и без това минават, по-добре да се радваме на живота постоянно, и на останалите! Позитивна тема, определено :)
Изображение
Аватар
User

kri_si

Мнения

16

Регистриран на

Пет Дек 29, 2006 6:36 pm

Мнениеот kri_si » Вто Яну 02, 2007 1:45 pm

Така е! Хубаво е, човек да се радва на малките неща, а не да чака мечтаната ваканция,например, а през цялото друго време(което е доста повече) да се мръщи на ежедневието си. И наистина не трябва да се критикуваме, каквото и да направим. Така или иначе хората правят грешки, от критикуването няма полза! Пожелавам на всички много добро настроение! :wink:
Не мога значи не искам!
Аватар
User

AnGeL_Of_MuSiC

Мнения

3

Регистриран на

Пет Дек 22, 2006 12:40 am

Мнениеот AnGeL_Of_MuSiC » Чет Апр 05, 2007 1:29 pm

И аз трябва да се вслушам в тези неща.През изминалите седмици бях толкова заангажирана с работата и не ми оставаше капка свободно време.Сега имам малко време,но пък започвам да мисля,за някакви абсурдни работи свързани с мен,как да бъда по щастлива с това което уча и такива едни.По принцип съм голяма оптимистка за всичкото,което ни заобикаля,но понякога имам и своите слаби моменти.Ще се постарая да продължа търсенето на себе си и какво искам да правя и дано в тунела най-накрая светне поне някаква искрица. :roll:
Изображение
Всеки си има истина...

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

Copyright ©2014 Psy-Help.org ® All Rights Reserved | Brought by CloudyAnt