Приятно ми е да се запозная с вас

Всичко е Психология

Модератори: brazilka, mimz, hissi

Аватар
User

Galka

Ранг

Site Admin

Мнения

2863

Регистриран на

Сря Юли 12, 2006 1:02 am

Местоположение

Варна

Приятно ми е да се запозная с вас

Мнениеот Galka » Сря Май 16, 2007 7:59 pm

Четири стъпки към успеха "от пръв поглед"

:arrow: 1. Усмивката
Първото нещо, което трябва да направите, когато поздравявате някого, е да забравите собствените си проблеми и размисли и да се усмихнете. Независимо какви усилия ще изисква това от вас -усмихнете се! Изследванията показват, че в усмивката вземат участие по-малко мускули, отколкото в намръщването, така че усмихвайки се, вие помагате да се уталожи вашето напрежение. Когато поздравявате някого, вашата усмивка е най-директният начин да му покажете, че се интересувате от него и от онова, което има да каже, защото усмивката препредава сърдечност и откритост.
Ако не си харесвате усмивката, погледнете се в огледалото или си направете видеофилм, така че да имате възможност да се усъвършенствате начина, по който се усмихвате.
Много често хората не си харесват усмивката, тъй като се срамуват примерно от лошите си зъби. Ако не харесвате зъбите си, когато се усмихвате, просто идете на зъболекар! Изпращала съм безчет хора, които се стесняваха от усмивката си поради състоянието на своите зъби. И бях свидетел на чудеса, след като те придобиха повече самоувереност и не се притесняваха вече да покажат зъбите си при усмивка. В някои случаи старите навици трудно се променят. Затова аз обучавам хората да използват лицевите си мускули за усмивка, като ги карам да застанат пред огледалото или да се заснемат с камера. Следователно, не позволявайте на някакви си зъби да угасят вашата усмивка! Запомнете, че е много по-лесно да поправите зъбите и усмивката си, отколкото да поправите всички лоши впечатления, натрупани от това, че не се усмихвате.

:arrow: 2. Лице в лице
Повечето хора нямат представа за вредата, която се нанася на техния "тотален имидж" поради лошия зрителен контакт. Отмест¬ването на погледа нагоре, надолу или встрани, когато срещнете някого, създава впечатление, че сте непостоянни и не може да ви се вярва или че не се интересувате от хората и се отегчавате. Това не означава, че трябва да се вторачвате в очите на събеседника си (освен, разбира се, ако не сте влюбен в този човек). Такова нас¬тойчиво взиране може да смути и обърка другия, може да го накара да се чувства неудобно или дори застрашен.
Необходимо е да си изработите начин на контактуване "лице в лице", а не само зрителен контакт. Трябва да гледате "цялото лице" на другия. Вгледайте се в неговото чело, коса, брадичка, а също и в очите му. Ще ви дам тук едно просто упражнение, което ще ви помогне да си изработите по-добър контакт "лице в лице" с хората.
Следващия път, когато влезете в разговор с някого, погледнете за пет секунди цялото му лице. След това гледайте всяка част от лицето му в продължение на три секунди, след това отново цялото му лице шест секунди, очите — три секунди и всяка част от лицето за още три секунди. След това насочвайте вниманието си ту върху цялото лице — за три секунди, ту върху всяка отделна част от лицето — пак за три секунди.
Ако практикувате тази техника, когато срещнете някого за първи път, сам ще се изненадате от приятното чувство, което ще споходи и двама ви.

:arrow: 3. Ръкуването
Имах един клиент, който беше почти двуметров, но се ръкуваше много отпуснато. Не беше небрежен човек, но изглежда се стесняваше, че плаши хората с необикновения си ръст. Затова се ръкуваше
по толкова явно безличен начин, че чак се губеше самото му присъствие. Всеки, който се ръкуваше с него, веднага биваше разочарован, защото първото впечатление за стабилност и сила не съответстваше на това негово вяло ръкостискане. Когато най-после промени начина, по който се ръкуваше, ми разказа как хората започнали да го възприемат другояче. Почувствал, че сега се отнасят с по-голямо уважение.
Може би няма да се съгласите с мене, но аз съм убедена, че ние сме склонни да съдим за другите по начина, по който се ръкуват. Например, колкото по-отпуснато е ръкостискането, толкова по-малко увереност излъчвате. Твърде силната хватка пък може да бъде възприета като израз на вътрешна агресивност или като желание да се доминира във връзката. Така че, внимавайте и за това! Трябва да се стремите да имате здраво ръкостискане, което да продължава около три секунди. Това означава самоувереност и внушава доверие.
Ако пък желаете да вложите сърдечност и да покажете, че наистина харесвате другия, можете при ръкуване да хванете ръката му с двете си ръце. Слепващия път, когато срещнете някого, когото наистина харесвате, опитайте да хванете неговата - или нейната -ръка в двете си ръце. Това често изразява истинска сърдечност и ще придаде много топлота на вашите отношения.
Ако възнамерявате да се срещнете с нови хора, ще бъде необходимо да подготвите ръцете си за ръкуването. Ако сте жена, чиито ръце се изпотяват или лепнат, носете в чантата си тубичка с прах против изпотяване; мъжете могат да носят такава тубичка или носна кърпа в джоба си. Подсушаването на ръцете ви със спрей или носна кърпа в джоба преди ръкуването ще промени много впечатлението, което ще остави "ръката" ви.
Топлото искрено ръкуване определено ще ви помогне да установите по-близък контакт.
Една моя клиентка ми каза веднъж следното: "Знаете ли, наистина ви харесах веднага, защото почувствах колко сте сърдечна. Вие хванахте ръката ми във вашите две ръце, без да се поколебаете, и така здраво ме стиснахте!..." Веднага искам да кажа, че въпросният случай беше по-особен и това ръкуване имаше още по-голямо значение за нея, защото същата тази жена нямаше нормално оформени ръце - тя имаше генетичен дефект, при който пръстите са свързани един с друг, като ръкавица с един пръст. Тя беше толкова изненадана, когато аз протегнах ръце и се здрависах с нея, също както с всеки друг човек - не беше свикнала хората да се ръкуват нормално с нея.
Така че запомнете: едно здраво ръкостискане може да създаде веднага непосредственост и откритост при общуването.

:arrow: 4. Топлото "Здравейте!"
Когато поздравявате хората, не се страхувайте да покажете въодушевление. "Наистина съм възхитен, че ви срещам!" или „Толкова хубави работи съм чувал за вас!" - такива изрази "отварят вратите".
Не е добре да започнете с обикновеното "Как сте", когато се запознавате с някого. Много често това е само една изпразнена от съдържание и изтъркана от употреба фраза! В повечето случаи човекът, който използва този израз, въобще няма някакво желание да знае какво е действителното състояние на другия. Тази фраза може да прозвучи понякога и много натрапващо се. Повечето хора просто приключват въпроса, лъжейки: "Екстра, как сте?" след като нито се чувстват „екстра", нито пък и те се интересуват как сте в действителност. Ако не се интересувате наистина как е другият - не го питайте! Иначе това може да прозвучи като кухо празнодумство. Никога не се опитвайте да демонстрирате измислени чувства. Това поражда неискреност и по косвен начин съвсем не допринася за вашето самоутвърждаване.
Всички ние имаме нужда да престанем да общуваме с думи, които не означават нищо. Вашите думи са инструменти и като всеки един инструмент трябва да бъдат използвани с определено пред¬назначение. Така че, знайте каква е причината да кажете това, което казвате!
Един поздрав трябва да бъде утвърждаващ. Гледайте другия право в очите, усмихвайте се и кажете: „Приятно ми е да се запознаем!" С усмивка и здраво ръкостискане вие се изправяте на добър старт в новото запознанство или в по-близкото опознаване на хората.
Ако пък наистина искате да узнаете как се чувства някой, запитайте го искрено. Щом искате да кажете „Как сте?", нека това да прозвучи като „Как се чувствате?" Наблегнете на думата „как" и „вие", като използвате по-силен тон на гласа и възходяща интонация.
Важното е винаги да изразявате истинските си чувства, като използвате адекватни емоционални интонации.
Сърдечна усмивка, гледане лице в лице, здраво ръкостискане и едно приветливо „Здравейте!" са градивните камъни на успешното запознанство.

Из книгата Кажи го правилно на Лилиан Глас
Не встъпвай в пререкания с празнодумците: речта владеят всички, умът е присъщ на малцина.
Marcus Porcius Cato
Аватар
User

Haiku

Мнения

200

Регистриран на

Пет Авг 04, 2006 8:35 pm

Местоположение

South Beach Varna

Мнениеот Haiku » Пет Юли 20, 2007 11:19 pm

Да ви разкажа личния си опит. Значи наскоро видях една много яка мацка на центъра.. Отидох при нея и казах:
- Опааааа! Как сиии бейби ?!
Направих опит за усмивка, но слънцето ми блестеше в дълбоките сини очи и се получи някаква изкривена физиономия, все едно си видял майка си и баща си в леглото... Сложих ръка на очите си, за да се предпазя и през цялото време гледах в бюста и, защото не виждах лицето... Та както и да е.. Тъкмо щях да и подам свободната си ръка, за да се запознаем, но в следващия момент осъзнах, че държа мазна баничка(Кака Кина слага много олио на тез банишки еййй)! Изхвърлих я в кошчето(както си му е реда).. обърсах си ръката в дънките и потупах мацката приятелски по рамото. И въпреки ситуацията успях да я забия, тъй че тези правила не важат!!! :D
My soul.. my mind.. my better half.. but not me! This is HAIKU!
Хубаво е да мечтаеш, но още по-хубаво е мечтите ти да се сбъдват!
Pursuer of Happiness!
Аватар
User

brazilka

Ранг

Moderator

Мнения

1312

Регистриран на

Чет Сеп 21, 2006 9:53 am

Мнениеот brazilka » Съб Юли 21, 2007 9:57 am

Haiku написа:Да ви разкажа личния си опит. Значи наскоро видях една много яка мацка на центъра.. Отидох при нея и казах:
- Опааааа! Как сиии бейби ?!
Направих опит за усмивка, но слънцето ми блестеше в дълбоките сини очи и се получи някаква изкривена физиономия, все едно си видял майка си и баща си в леглото... Сложих ръка на очите си, за да се предпазя и през цялото време гледах в бюста и, защото не виждах лицето... Та както и да е.. Тъкмо щях да и подам свободната си ръка, за да се запознаем, но в следващия момент осъзнах, че държа мазна баничка(Кака Кина слага много олио на тез банишки еййй)! Изхвърлих я в кошчето(както си му е реда).. обърсах си ръката в дънките и потупах мацката приятелски по рамото. И въпреки ситуацията успях да я забия, тъй че тези правила не важат!!! :D


:shock: :lol: :shock:
Аватар
User

Mss. Smith

Ранг

Moderator

Мнения

1407

Регистриран на

Чет Юли 13, 2006 9:08 pm

Местоположение

Стара Загора

Мнениеот Mss. Smith » Чет Авг 02, 2007 2:01 pm

Haiku, много весело го разказа :lol: :lol: :lol: :lol:

Ама аз мисля, че си важат правилата :D Всичко написано е важно и приятно, определено, запознавала съм се с хора, които се държат толкова високомерно или идиотски (или и двете), че първо се чудиш къде се набутах, и кога по-бързо ще се измъкна, после ти се разваля целия ден :x

P.S. И не само при запознанството важат тези правила. Аз винаги се усмихвам на продавачките в магазините, даже една веднъж ми каза, че й нося късмет, защото след такова лъчезарно момиче няма как да не й потръгне 8) :D
Изображение

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

Copyright ©2014 Psy-Help.org ® All Rights Reserved | Brought by CloudyAnt
cron