Дискусия относно проблема с наднорменото тегло

Или как да изглеждаме добре.
Аватар
User

Mss. Smith

Ранг

Moderator

1407

Чет Юли 13, 2006 9:08 pm

Стара Загора

Дискусия относно проблема с наднорменото тегло

Мнениеот Mss. Smith » Чет Апр 10, 2008 6:46 pm

За тази тема-дискусия бях провокирана от темата на Nutrim относно новия продукт, който спомага хората да намаляват теглото си. Още от първото изречение - че България е втората страна след САЩ, която страда от затлъстяване (всмисъл жителите й) си казах така ли е наистина? Какви са моите наблюдения над хората, които виждам всеки ден? И не бяха ли онези германци, които видях през 2004 г. на екскурзията мнооого по-дебели от българите?
Та идеята ми е, ако искате да се включите - да разискваме въпроса според Вас толкова ли е зле положението в България със затлъстяването? Какви са вашите наблюдения и ако сте излизали извън родината - какво сравнение правите относно този проблем? Каква е причината да имаме в България този проблем на толкова сериозно ниво, ако статистиката е вярна - че сме на 2ро място по затлъстяване в света? И ако можете да дадете предложения как това да се промени? :) Информираност, промяна в храненето, щяхме ли да сме по-малко затлъстял народ, ако заплатите бяха по-големи? :)
Моето мнение ще запазя за по-късно, дано се включите в темата, защото смятам, че е интересна. :)
Изображение
Аватар
User

Galka

Ранг

Site Admin

2863

Сря Юли 12, 2006 1:02 am

Мнениеот Galka » Чет Апр 10, 2008 7:13 pm

Не вярвам да сме на второ място... НО определено това е доста разпространен проблем.

Като изключим хората, които са пълни заради някакъв здравословен/хормонален проблем... всички останали си патят от ниската си култура на хранене и заседналия начин на живот.

Ядат се много полуфабрикати (преди време се загледах в един супермаркет точно в тези полу готови неща и се изумих... има почти всичко основно във вид "за 5 мин в печката и готово"..., хранят се със сухи храни... сандвичи, баници и т.н. (не, че има нещо лошо в тези храни. поне аз съм на мнението, че човек трябва да яде от всичко, но с мярка, засега при мен винаги е действало това, но все пак да се храниш само с това... избягва се готвено... незнайно защо... не е причината само липсата на време...)

Все по малко движение и спорт... повече седене пред телевизора и компютъра... и отново хапването "на крак"...

Честно не знам дали въобще може да се промени всичко това, ако тези хора не си създадат един нормален режим на хранене, един нормален режим на живот... малко спорт, много въздух...

Не встъпвай в пререкания с празнодумците: речта владеят всички, умът е присъщ на малцина.
Marcus Porcius Cato
Аватар
User

brazilka

Ранг

Moderator

1312

Чет Сеп 21, 2006 9:53 am

Мнениеот brazilka » Чет Апр 10, 2008 7:49 pm

Честно да си призная не вярвам да сме на второ място и се внася някаква масова психоза с това затлъстяване и този целулит. Наскоро чух едно много хубаво изказване на Карбовски, че никой не се бори с простотията, глада, замърсяването ами само с целулита и че борбата с целулита е придобила застрашителни размери с тези кампании по телевизията. Напълно съм съгласна с него. До много скоро никой не знаеше какво е целулит 8) Та същото е и със затлъстяването. Даже не съм сигурна, че и САЩ е на първо място в света, но айде :lol: Всичките ми познати и приятели, които живеят или са ходили там казват, че по улиците са си съвсем нормални хора и от време на време срещаш по някой дебел, което все пак е нормално... то къде ли няма. Наблюденията ми за България са само добри. Всички момичета и жени , които познавам внимават какво ядат и всеки вече знае кое е полезно и кое не и следят теглото си. Същото бих казала дори и за момчетата и мъжете, които даже май са по - стриктни :lol:

Може ни има някаква тенденция към затластяване сред средната възраст, които от едно време са свикнали да запържват всяко ядене, смятат туршията за салата, т.е. зеленчуци, компотите за плодове, а кренвиршите и саламите за месо :x Но това са навици, които трудно може да се изкоренят.
Аватар
User

Mss. Smith

Ранг

Moderator

1407

Стара Загора

Мнениеот Mss. Smith » Пет Апр 11, 2008 7:48 am

Цвети, относно последния ти параграф - аз мисля, че тези навици ще се изкоренят постепенно, даже няма да е много трудно. Поне ако съдя по нашето поколение сега - ние определено знаем какво е пресен плод и зеленчук, знаем какво има в кремвиршите, знаем, че е хубаво да се ходи на фитнес и да се бяга в парка :D Поне говоря за моя кръг от приятели, но мисля, че доста младежи знаят това. :) Така че да се надяваме, че и като станем възрастни хора - пак ще си запазим някои здравословни навици, дано.. :)
Ние в нашия клас нямаме хора с наднормено тегло, с което много се гордеем :lol: :D Но честно казано и в другите класове да има по 1-2 (някъде също няма), не повече. Което така или иначе си е неизбежно. :roll:
Аз мисля, че е добре да се контролира производството и продажба на генно-модифицирани продукти. Има версия, че и раковите заболявания заради тях са се появили... :? Аз имам чувството, че и проблемът с метаболизма в свързан с тях. Яла съм портокали и ягоди с вкус на вода или на пластмаса. :shock: :x Да не говорим, че не влияят добре на стомаха... От друга страна е добре да се внуши на хората колко са важни пресните плодове. :D Разходките също - примерно аз предлагам да се организират повече излети в планината. :) Всъщност човек и сам може да си ги прави. ;) Ние имахме едни приятели, които в петък вечер свършваха цялата домакинска работа, за да може уикенда да кръстосват балканите :D
Изображение
Аватар
User

Teo

633

Чет Май 03, 2007 10:43 pm

Варна

Мнениеот Teo » Пет Апр 11, 2008 10:19 am

Колко човека от този форум могат да кажат, че правят усилия да спортуват редовно и да поддържат някаква фигура? А колко от тях си вярват? А спрямо тази "статистика" (ако мога така да я нарека) колко от населението в България отделя някакво време за спорт, просто за драве, ако ще и 1 път месечно да е? Цялата работа е от мързела. Много хора казват - нямам време...е да ме извиняват, но при желание време винаги се намира! Но трябва желание, не само да се усешташ, че имаш нужда и да го повтаряш опитвайки се с диета да решиш проблема...
От надблюдения над мен мога да кажа, че при редовно спортуване храната не оказва влияние на фигурата, само на силата!
Прави к'вот трябва пък да става к'вот ще!!!
Трабант клуб Варна - http://www.snimka.bg/album.php?album_id=185081
Аватар
User

Mss. Smith

Ранг

Moderator

1407

Стара Загора

Мнениеот Mss. Smith » Пет Апр 11, 2008 11:30 am

Тео, подкрепям те относно мързела и "нямането" на време. Признавам си, че аз също използвам това оправдание отвреме-навреме, макар че честно да си кажа - просто не ми се ходи вече на тенис, не че нямам време. :roll: Даже и една разходка на чист въздух е много полезна, а да си сготвиш нещо домашно, вкусно и здравословно - може да не отнеме много време. :) А и е по-добър вариант от някакъв дюнер или пица. :P
Скоро мисля да тръгвам на каланетика, интересът ми е голям. :D И ето как за нея ще "имам" време, а за тениса-не :oops: :lol: :wink:
Изображение