Пълнея,защото нямам пари.

Или как да изглеждаме добре.
Аватар
User

marsia

5

Чет Юли 19, 2007 9:03 am

Пълнея,защото нямам пари.

Мнениеот marsia » Пет Сеп 26, 2008 5:16 pm

От половин година съм безработна,съпругът ми е пенсиониран по болест и е диабетик,аз-също.Имаме две големи момчета и едно момиче,което учи в друг град.Момчетата работят през лятото,но сега също започнаха да учат.Та въпросът ми е как да пазя диета?Изчела съм всичко за протеините,витамините и т.н.,но какво от това?С дохода,който имаме,нищо не мога да си позволя,особено правилно хранене.Освен---да минем само на вода
Познах добро и зло, грях и добродетел, правда и неправда; съдих и ме съдиха; минах през раждане и смърт, радост и мъка, рай и ад; и накрая разбрах, че аз съм във всичко и всичко е в мен. Хазрат Инайат Хан
Аватар
User

brazilka

Ранг

Moderator

1312

Чет Сеп 21, 2006 9:53 am

Мнениеот brazilka » Пет Сеп 26, 2008 10:51 pm

Най - лесен вариант за теб ще е разделното хранене. Добре ще е ако споделиш твое примерно дневно меню, даже за няколко дни, за да имаме представа какво да те посъветваме. Понякога проблемът не е точно в какво ядеш, а как и по колко. Не се притеснявай, винаги има начин, само желание да имаш, а щом питаш за съвет явно имаш такова. Особено при диабет е наложително да се спазва специален режим.
Аватар
User

Mss. Smith

Ранг

Moderator

1407

Чет Юли 13, 2006 9:08 pm

Стара Загора

Мнениеот Mss. Smith » Пет Сеп 26, 2008 11:51 pm

Аз не знам наистина какъв е режимът за диабетици, но знам, че за тях има доста храни, които са диетични, от специалните магазини май си ги набавят :roll: Друга идея е, ако ти остава време разбира се, примерно да ставаш час по-рано сутрин, да се разхождаш, леко да потичваш, такива неща, нещо като гимнастика; добро начало на деня е и прясно изцеден лимонов сок с вода (само че при диабет не знам дали има проблеми, не искам да те обърквам) - ускорява метаболизма и дава тонус сутрин. Може да хапвате повече салати и супи (пак казвам - ако не вредят на здравето ви!), мисля, че не излизат много скъпи.
Това са моите предложения. Желая ти (и на цялото семейство) успех и късмет, и ако стигнеш до някакво решение и намериш вариант, който действа - може да споделиш :)
Изображение
Аватар
User

hissi

1974

Сря Сеп 06, 2006 11:27 am

Благоевград

Мнениеот hissi » Съб Сеп 27, 2008 11:26 am

Диабетицит понякога пълнеят и от нерви. Когато са напрегнати, нещо лошо им предстои и са подложени на голям стрес, колкото и да гладуват например, те пълнеят. За Диабет Тип 2 имам тези наблюдения, защото майка ми е болна от това. Колкото и да се храни здравословно, подложена ли е на стрес, поне 3 кг качва за седмица. Моят съвет е гимнастиката, тичането, някакво физическо натоварване, то ще регулира нивото на инсулина, ако ви е възможно да се храните с месо и зеленчуци.
Желая ви много упоритост, за да се справите с проблема!
"Научи се да подбираш мислите си така, както подбираш дрехите си. Това е сила, която се развива. Ако успееш да владееш ума си, само така ще контролираш и живота си."
Аватар
User

marsia

5

Чет Юли 19, 2007 9:03 am

Извинете,че забавих отговора си

Мнениеот marsia » Сря Окт 15, 2008 12:06 pm

Не мога да си позволя да ям месо и зеленчуци.Как да си купя ,например пилешки гърди?Само за мен ли?Ами момчетата,дето ходят на фитнес и им трябват протеини?Дъщерята също се поддържа с упражнения,танци и фитнес,но и храната е важна.Ние ...абе няма да ви кажа какво ядем,че е анти...всичко,което знам.
Познах добро и зло, грях и добродетел, правда и неправда; съдих и ме съдиха; минах през раждане и смърт, радост и мъка, рай и ад; и накрая разбрах, че аз съм във всичко и всичко е в мен. Хазрат Инайат Хан
Аватар
User

Galka

Ранг

Site Admin

2863

Сря Юли 12, 2006 1:02 am

Мнениеот Galka » Сря Яну 07, 2009 2:22 pm

Мариса, здравей!

Как вървят нещата при вас? Пожелавам ти през тази година да намериш своята работа, която ще ти доставя удоволствие и ще увеличи доходите ви.

Попаднах на една статия в нета:

Диета при диабет
Ще ви предложим една наистина универсална диета, която са използвали и използват много хора. И най-важното - с успех.
• Черен или едрозърнест хляб - 200-350 г на ден.
• Cyпa от зеленчуци или със слаб бульон от месо или от риба - 2 пъти в седмицата.
• Телешко или птиче филе -100 г на ден.
• Риба, която няма тлъстини, във варен или в задушен вид до 150 г на ден. Но веднъж в седмицата или през седмица е добре да се изяжда и по парченце скумрия.
• Зеленчуци и листни салати (марули, зеле, спанак, краставици, домати, тиквички, картофи, цвекло и моркови) във варен или в суров вид. Изключително полезно за диабетици е киселото зеле.
• Блюда с гарнитура от бобови гарнитури и макаронени изделия, но в умерено количество и не повече от веднъж на седмицата.
• Яйца - не повече от две бройки в седмицата.
• Кисели и кисело-сладки плодове и ябълки (ябълки-антоновки, портокали, лимони, червено френско грозде и др.) -до 200 г на ден в суров вид, във вид на компоти или на сокове. Сладките плодове - с разрешение на лекаря.
• Кисело-млечни продукти - 1-2 чаши на ден айран, от 50 до 200 г извара на ден във вид, какъвто ви харесва.
• Чай с мляко, слабо кафе, доматен сок, плодово-зеленчукови сокове и плодове от кисели сортове, могат да се приемат всеки ден, но не прекалявайте.
• Кравето масло и слънчогледовото олио - не повече от 40 г над и то само при готвене.

Тази примерна рецепта може да послужи на всеки, който е болен от диабет, да си състави свое собствено меню от продуктите в рецептата и начина им на приемане.

Доколкото разбирам от последното изречение тези продукти всеки пазещ тази диета може да ги съчетава както реши.

Показания: захарен диабет
Обща характеристика: диета с понижена калоричност за сметка на лесноусвояемите въглехидрати и животинските мазнини. Белтъците съответстват на физиологичната норма.
Забранени са: захар и захарни изделия. Умерено е ограничено съдържанието на натриев хлорид (сол), холестерин. Увеличено е содержанието на липотронни
вещества, витамини, хранителни влакна (извара, риба, морски продукти, зеленчуци, плодове, пълнозърнест хляб). Предпочитат се варени и печени изделия, много рядко пържени или задушени. За сладките блюда и напитки – ксилит или сорбит, като калориите също се добавят към общия дневен сбор.

Температура на ястията - обичайната
Химически състав и калоричност: белтъци – 90-100 гр (55% животински), мазнини – 75-80 гр (30% растителни), въглехидрати – 300-350 гр (основно полизахариди); 9,6-10,5 МДж (2300-2500 ккал), натриев хлорид - сол – 12 гр, свободни течности– 1,5 л

Режим на хранене: 5-6 пъти дневно, с равномерно разпределение на въглехидратите.
Препоръчвани и забранени храни и продукти:
- хляб и хлебни изделия. Ръжен или пълнозърнест, средно около 300 гр. дневно. Обикновени бисквити (немаслени) или други подобни изделия, но за сметка на намаленото количество хляб

Изключват се: изделия от маслено или многолистно тесто;
- супи: От различни зеленчуци, зелеви (щи), боршове, от цвекло, таратор, слаби месни бульони без мазнина, рибни и гъбени бульони със зеленчуци, картофи или със зърнени изд.или фиде

Изключват се: силни, мазни бульони, млечни с пшеничено брашно, ориз или юфка
- месо и птици: без мазнини, говеждо, телешко, обрезки и цяло месо, свинско, овнешко, заешко, пилешко, пуешко – варено, задушено или пържено след варене в нарязан вид. Диетични колбаси. Варен език. Дроб – в ограничени количества. Изключват се: мазните видове меса, гъше, патешко, пушени меса, повечето колбаси, консерви:
- риба. Немазните видове – варена, печена, рядко - пържена. Рибни консерви от риби в собствен сос или с доматен сос.
Изключват се: всички мазни части и видове риби, осолена риба, консерви в масло, хайвер;
- млечни продукти. Мляко и киселомлечни напитки, полумаслена извара и
ястия от нея. Сметана – ограничено. Несолено, обезмаслено сирене.

Изключват се: солени сирена, топени сирена, каймак;
- яйца. До 1-1,5 на ден, рохки, белтъчени омлети. Жълтъците са ограничени;
- зърнени изделия: Консумацията е ограничена в рамките на нормата на въглехидратите. Каши от овесени, ечемичени, елдови ядки; бобови.

Изключват се или рязко се ограничават оризът, пшеничените каши и макаронените изделия;
- зеленчуци. Картофи като се внимава за количеството въглехидрати. Изчисляват се въглехидратите и в морковите, цвеклото и зеления грах. За предпочитане са зеленчуци, които съдържат по-малко от 5% въглехидрати (зеле, тиквички, тиква, салати, краставици, домати, патладжани). Зеленчуците се консумират сурови, варени, задушени, печени и много рядко – пържени.

Изключват се: солени и мариновани;
- закуски. Салати от пресни зеленчуци, икра от зеленчуци, от тиквички, херинга в собствен сос, месо, желирана риба, салата от морски дарве, мемазно студено говеждо месо, несолено сирене;
- плодове, сладкиши, десерти: Пресни плодове от кисело-сладки сортове. Желета, мусове, компоти, бонбони с ксилит и сорбит или със захарин; Изключват се: грозде, стафиди, банани, смокини, фурми, захар, мармалади и конфитюри, сладолед;
- сосове и подправки. Немазни слаби месни, рибни и гъбени бульони, със зеленчукова основа, доматен. Пипер, хрян, горчица – ограничено.
Изключват се: мазни, остри и солени сосове;
- напитки. Чай, кафе с мляко, зеленчукови сокове, немного сладки плодове, шипкова отвара
Изключват се: гроздов и други сладки сокове, напитки със захар
- мазнини: Несолено краве или топено масло. Растителни масла – в ястията.
Изключват се: месни и кулинарни мазнини

статиите са от: http://www.lekar.bg
Не встъпвай в пререкания с празнодумците: речта владеят всички, умът е присъщ на малцина.
Marcus Porcius Cato
Аватар
User

патилан420

198

Пон Апр 30, 2007 12:18 am

Мнениеот патилан420 » Пон Мар 09, 2009 10:14 am

Извинете, но Вие сама сте дали отг на въпроса си.
Ако минете "само на вода" за един месец не вярвам от товада надебелеете още пове4е, нито пък от това да обеднеете.

хората дебелеят, когато ядат пове4е калории , отколкото изразходват. Яжте по-малко и се движете пове4е.
относно диабета-
Той не би могъл да се появи, освен ако дълги години не сте преяждали с рафинирани, калори4ни храни. Колкото и да е трудно, опитайте се да промените хранителните си навици, и не се залъгвайте, 4е пълнеете от нямане, истината е, 4е пълнеете от прекаляване, и след като го осъзнаете, ще ви е по-лесно да промените себе си.
Светът се разпростира дотам, докъдето стига куража
Аватар
User

brazilka

Ранг

Moderator

1312

Чет Сеп 21, 2006 9:53 am

Мнениеот brazilka » Пон Мар 09, 2009 10:44 am

патилан420 написа: относно диабета-
Той не би могъл да се появи, освен ако дълги години не сте преяждали с рафинирани, калори4ни храни.
:shock: :shock: :shock: знаеш ли въобще какво представлява диабета???