Диета за подобряване на паметта
1 мнение
• Страница 1 от 1
Диета за подобряване на паметта
Открих тази статия, предполагам ще ви е интересна
Пълнозърнести - Влизате в стаята и забравяте за какво сте дошли? Забравяте ли имената на свои познати? Време е да промените храненето си и да наблегнете повече на пълнозърнестите храни – булгур, пшеничени трици и зародиши. Те ще увеличат в организма ви съдържанието на фолиева киселина, витамин В12 и витамин В6, които според изследванията спомагат за подобряването на човешката памет.
Орехи - Изследване, публикувано в американско списание по епидемиология, сочи че витамин Е също има важна роля за състоянието на паметта ни. Орехите са основен източник на витамин Е, същото се отнася и за зеленолистните зеленчуци, семките, яйцата, кафявия ориз.
Черни боровинки - В калифорнийския университет «Уилям Хауърд Тафт» е проведено изследване, чиито резултати са публикувани в списание по неврология. То показва, че екстрактът от черни боровинки помага при временна загуба на паметта.
Риба - В рибеното масло, маслото на гръцките орехи и на лененото семе се съдържат специфични киселини - омега-3, необходими за здравето на нервната ни система. Ниското им ниво може да доведе до влошаване или загуба на паметта и болестта на Алцхаймер. В рибата също така се съдържа йод, който подобрява яснотата на ума.
Домати - Доматите са основен източник на веществото ликопен. В човешкия организъм то действа като мощен антиоксидант и спомага за премахването на свободните радикали, които увреждат клетките и са главни причинители на слабоумието.
Касис - Отдавна се счита, че витамин С подобрява жизнеността на нашия ум. Концентрацията на тови витамин е значителна в касиса.
Сухите закуски - Ако те са част от вашето меню, избирайте си такива, които са богати на витамини. Ниското ниво на витамин В12, фолиева киселина или и на двеете едновременно удвоява шансовете да заболеете от болестта на Алцхаймер. Фолиевата киселина и витамин В12 предотвратяват натрупването на хомоцистеин в организма - вещество чието съдържание е повишено при страдащите от тази болест. Обогатените с витамина сухи закуски са отличен източник на витамин В12, а също и на сложни въглеводороди, които зареждат организма ни с енергия и помагат на концентрацията ни през целия ден. Важно е да проверявате етикета за съдържанието на храната, защото някои от тях включват значително количество сол или захар, от каквото нито вашата памет, нито тялото ви имат нужда.
Босилек - За неговото влияние върху подобряването на паметта се знае от древността. Много изследвания показват, че той съдържа масло, на което се дължи това му качество.
Броколи - То е отличнен източник на витамин К, който подобрява познавателната функция и мозъчната дейност, като цяло.
Тиквени семки - Шепа тиквени семки дневно – това е препоръчваната доза, която ще ви набави цинка – също необходим за подобряването на паметта и за мисловната дейност въобще.
Източник : zadoma.com
Пълнозърнести - Влизате в стаята и забравяте за какво сте дошли? Забравяте ли имената на свои познати? Време е да промените храненето си и да наблегнете повече на пълнозърнестите храни – булгур, пшеничени трици и зародиши. Те ще увеличат в организма ви съдържанието на фолиева киселина, витамин В12 и витамин В6, които според изследванията спомагат за подобряването на човешката памет.
Орехи - Изследване, публикувано в американско списание по епидемиология, сочи че витамин Е също има важна роля за състоянието на паметта ни. Орехите са основен източник на витамин Е, същото се отнася и за зеленолистните зеленчуци, семките, яйцата, кафявия ориз.
Черни боровинки - В калифорнийския университет «Уилям Хауърд Тафт» е проведено изследване, чиито резултати са публикувани в списание по неврология. То показва, че екстрактът от черни боровинки помага при временна загуба на паметта.
Риба - В рибеното масло, маслото на гръцките орехи и на лененото семе се съдържат специфични киселини - омега-3, необходими за здравето на нервната ни система. Ниското им ниво може да доведе до влошаване или загуба на паметта и болестта на Алцхаймер. В рибата също така се съдържа йод, който подобрява яснотата на ума.
Домати - Доматите са основен източник на веществото ликопен. В човешкия организъм то действа като мощен антиоксидант и спомага за премахването на свободните радикали, които увреждат клетките и са главни причинители на слабоумието.
Касис - Отдавна се счита, че витамин С подобрява жизнеността на нашия ум. Концентрацията на тови витамин е значителна в касиса.
Сухите закуски - Ако те са част от вашето меню, избирайте си такива, които са богати на витамини. Ниското ниво на витамин В12, фолиева киселина или и на двеете едновременно удвоява шансовете да заболеете от болестта на Алцхаймер. Фолиевата киселина и витамин В12 предотвратяват натрупването на хомоцистеин в организма - вещество чието съдържание е повишено при страдащите от тази болест. Обогатените с витамина сухи закуски са отличен източник на витамин В12, а също и на сложни въглеводороди, които зареждат организма ни с енергия и помагат на концентрацията ни през целия ден. Важно е да проверявате етикета за съдържанието на храната, защото някои от тях включват значително количество сол или захар, от каквото нито вашата памет, нито тялото ви имат нужда.
Босилек - За неговото влияние върху подобряването на паметта се знае от древността. Много изследвания показват, че той съдържа масло, на което се дължи това му качество.
Броколи - То е отличнен източник на витамин К, който подобрява познавателната функция и мозъчната дейност, като цяло.
Тиквени семки - Шепа тиквени семки дневно – това е препоръчваната доза, която ще ви набави цинка – също необходим за подобряването на паметта и за мисловната дейност въобще.
Източник : zadoma.com
Не встъпвай в пререкания с празнодумците: речта владеят всички, умът е присъщ на малцина.
Marcus Porcius Cato
Marcus Porcius Cato
1 мнение
• Страница 1 от 1
Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта