Хранене при анемия

Или как да изглеждаме добре.
Аватар
User

Galka

Ранг

Site Admin

Мнения

2863

Регистриран на

Сря Юли 12, 2006 1:02 am

Хранене при анемия

Мнениеот Galka » Сря Апр 25, 2007 9:13 pm

:arrow: При появата на анемия не се налагат ограничения в избора на хранителни продукти. При съпровождащо заболяване на стомашно-чревния трякт, бъбреците, сърцето и др. е необходимо да съблюдавате изискванията на съответната диета.

:arrow: В режима си включете предимно храни, богати на желязо. Не забравяйте - усвояването му от храната е само 10-20 на сто и не е еднакво за всички продукти.
Най-добре се оползотворява желязото от продукти от животински произход (вътрешности, месо, жълтък и др.), а от растителните храни - значително по-слабо.

:arrow: Консумирайте достатъчно количество пълноценни белтъчини (всекидневно в менюто ви трябва да присъства месо, риба или яйца). Ограничавайте мазнините, не използвайте тлъсти меса, колбаси и риби, гответе с малко мазнина, салатите приготвяйте почти без олио. За препоръчване е да ограничите въглехидратите.

:arrow: Храната трябва да бъде максимално разнообразна, богата на зеленчуци и пресни плодове. Така ще осигурите необходимите витамини С, РР, А и В, както и калций, калий, кобалт, цинк, които са необходими, за да се осъществи пълноценно резорбцията на желязото.

:arrow: Изключете алкохолните напитки, ограничете рязко черния чай и кафето, за които е установено, че намаляват усвояването на полезните за организма витамини.

:arrow: Не прекалявайте със силните подправки и солта. Използвайте в ястията и салатите повече зелени подправки (магданоз, чубрица, копър и др.)

:arrow: Желателно е 2-3 пъти дневно след ядене да пиете около 1/2 чаша минерална вода, която е с високо съдържание на желязо (такава е брезнишката)

:arrow: Хранете се бавно и често - 5 пъти дневно, в малки количества. Важно условие за пълноценно усвояване на полезните вещвства от храната е тя да бъде добре сдъвкана или предварително раздробена.

:arrow: Не забравяйте - вкусно приготвената храна изядена с апетит, влияе на отделянето на повече стомашни сокове, които спомагат за по-доброто усвояване на витамините.
Не встъпвай в пререкания с празнодумците: речта владеят всички, умът е присъщ на малцина.
Marcus Porcius Cato

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

Copyright ©2014 Psy-Help.org ® All Rights Reserved | Brought by CloudyAnt
cron