Хранене при анемия
1 мнение
• Страница 1 от 1
Хранене при анемия
При появата на анемия не се налагат ограничения в избора на хранителни продукти. При съпровождащо заболяване на стомашно-чревния трякт, бъбреците, сърцето и др. е необходимо да съблюдавате изискванията на съответната диета.
В режима си включете предимно храни, богати на желязо. Не забравяйте - усвояването му от храната е само 10-20 на сто и не е еднакво за всички продукти.
Най-добре се оползотворява желязото от продукти от животински произход (вътрешности, месо, жълтък и др.), а от растителните храни - значително по-слабо.
Консумирайте достатъчно количество пълноценни белтъчини (всекидневно в менюто ви трябва да присъства месо, риба или яйца). Ограничавайте мазнините, не използвайте тлъсти меса, колбаси и риби, гответе с малко мазнина, салатите приготвяйте почти без олио. За препоръчване е да ограничите въглехидратите.
Храната трябва да бъде максимално разнообразна, богата на зеленчуци и пресни плодове. Така ще осигурите необходимите витамини С, РР, А и В, както и калций, калий, кобалт, цинк, които са необходими, за да се осъществи пълноценно резорбцията на желязото.
Изключете алкохолните напитки, ограничете рязко черния чай и кафето, за които е установено, че намаляват усвояването на полезните за организма витамини.
Не прекалявайте със силните подправки и солта. Използвайте в ястията и салатите повече зелени подправки (магданоз, чубрица, копър и др.)
Желателно е 2-3 пъти дневно след ядене да пиете около 1/2 чаша минерална вода, която е с високо съдържание на желязо (такава е брезнишката)
Хранете се бавно и често - 5 пъти дневно, в малки количества. Важно условие за пълноценно усвояване на полезните вещвства от храната е тя да бъде добре сдъвкана или предварително раздробена.
Не забравяйте - вкусно приготвената храна изядена с апетит, влияе на отделянето на повече стомашни сокове, които спомагат за по-доброто усвояване на витамините.
В режима си включете предимно храни, богати на желязо. Не забравяйте - усвояването му от храната е само 10-20 на сто и не е еднакво за всички продукти.
Най-добре се оползотворява желязото от продукти от животински произход (вътрешности, месо, жълтък и др.), а от растителните храни - значително по-слабо.
Консумирайте достатъчно количество пълноценни белтъчини (всекидневно в менюто ви трябва да присъства месо, риба или яйца). Ограничавайте мазнините, не използвайте тлъсти меса, колбаси и риби, гответе с малко мазнина, салатите приготвяйте почти без олио. За препоръчване е да ограничите въглехидратите.
Храната трябва да бъде максимално разнообразна, богата на зеленчуци и пресни плодове. Така ще осигурите необходимите витамини С, РР, А и В, както и калций, калий, кобалт, цинк, които са необходими, за да се осъществи пълноценно резорбцията на желязото.
Изключете алкохолните напитки, ограничете рязко черния чай и кафето, за които е установено, че намаляват усвояването на полезните за организма витамини.
Не прекалявайте със силните подправки и солта. Използвайте в ястията и салатите повече зелени подправки (магданоз, чубрица, копър и др.)
Желателно е 2-3 пъти дневно след ядене да пиете около 1/2 чаша минерална вода, която е с високо съдържание на желязо (такава е брезнишката)
Хранете се бавно и често - 5 пъти дневно, в малки количества. Важно условие за пълноценно усвояване на полезните вещвства от храната е тя да бъде добре сдъвкана или предварително раздробена.
Не забравяйте - вкусно приготвената храна изядена с апетит, влияе на отделянето на повече стомашни сокове, които спомагат за по-доброто усвояване на витамините.
Не встъпвай в пререкания с празнодумците: речта владеят всички, умът е присъщ на малцина.
Marcus Porcius Cato
Marcus Porcius Cato
1 мнение
• Страница 1 от 1
Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта