Диетите са вредни за мъжете

Или как да изглеждаме добре.
Аватар
User

Galka

Ранг

Site Admin

Мнения

2863

Регистриран на

Сря Юли 12, 2006 1:02 am

Диетите са вредни за мъжете

Мнениеот Galka » Сря Май 16, 2007 8:37 pm

Половият живот замира, ако господата свалят 10% от теглото си

Изкуството да се храним е един от най-важните елементи на здравословния начин на живот. Ако не владеем това изкуство, лесно можем да си докараме куп болести. Един от проблемите, които са свързани с недохранване или лошо хранене, са смущенията на половите функции при мъжете. Те се увреждат значително дори при умерено недохранване.
Първият признак на това е намаленото желание за полов контакт. Това е особен вид импотенция, която се изявява като намалена и некачествена ерекция. Настъпва атрофия на тестисите и простатната жлеза. Когато нормалното телесно тегло спадне само с 10%, изчезва половият живот. Установено е в експеримент, че след 24-ия ден на недохранване подвижността на сперматозоидите и продължителността на техния живот рязко намаляват.
При продължително гладуване настъпват промени в структурата и функцията на мъжките полови жлези и се стига до липса на сперматозоиди и стерилитет при мъжа.
Не само общият калориен недостиг оказва неблагоприятно въздействие върху сперматогенезата, но от особено значение е недоимъкът в качествения състав на храната.

:arrow: Белтъци
За нормалното протичане на процесите за образуване на пълноценни сперматозоиди особено значение имат белтъчините, които са основен градивен материал за човешкия организъм.
Белтъците имат сложен строеж. В състава им влизат най-разнообразни аминокиселини, които биват заменими и незаменими. За възпроизводителната дейност на мъжа най-голямо влияние оказват така наречените незаменими аминокиселини - триптофан, метионин, лизин, лейцин, аргинин и др.
Средно 25% от аминокиселините в човешкия организъм са незаменими, това количество се поддържа, ако средно 40% от необходимите белтъчини за 24 часа са от животински произход. Когато това количество спадне, вече е налице аминокиселинна недостатъчност, отразяваща се върху развитието и възстановяването на организма. Бедна на белтъци храна рязко понижава функцията на тестисите, което води до намаляване броя на сперматозоидите и тяхната подвижност. Фруктозата и лимонената киселина, които са изключително необходими за жизнеспособността на сперматозоидите, намаляват. Счита се, че разрушаване настъпва не само в тестикуларната тъкан при намаление на белтъците в храната, но и в семенните каналчета и в хипофизата. Нейните хормони стимулират зародишния епител. Измененията в тестикуларната тъкан не са напълно обратими. Ако след продължително гладуване отново се възстанови нормалното хранене, се наблюдава известно подобряване в качеството на сперматозоидите, но пълно възстановяване на правилното им образуване не настъпва. При тези случаи проведената стимулация на сперматогенезата с хормони не дава положителен ефект.

:arrow: Киселини
Отдавна се знае за вредните въздействия върху образуването на сперматозоиди от липсата на мастни киселини. Експерименталните проучвания върху мъжки плъхове, на които за 18 седмици спрели да дават храна с ненаситени мастни киселини, доказват това. Установена е също така атрофия на простатната жлеза, тестисите и семенните мехурчета. Възстановяването на хранителния режим, който съдържа ненаситени мастни киселини, води до възстановяване на оплодителната способност.

:arrow: Минерали
Минералите влизат в групата на защитните храни. Независимо че нямат енергийна стойност, те участват активно в обменните процеси в организма, оказват влияние върху ензимите и хормоните. Затова те са важни за правилното функциониране на ендокринните жлези. Недостигът им в организма се проявява предимно при бебетата, когато метаболизмът е усилен. При мъже не е наблюдавано специфично ендокринно увреждане при недостиг на някои микроелементи. От друга страна, минералните съставки в храните са в сложни взаимоотношения и ефектът не може да се разглежда изолирано. Установено е например, че химичният елемент мед, който се съдържа в кръвта, се контролира от хормони. Проучванията при момчета между 12 и 20 години разкриват, че цинковият недоимък води до растежно забавяне и хипогонадизъм, а лечението с цинк коригира този проблем.

:arrow: Витамини
Влиянието на витамините и тяхната липса върху мъжкия организъм е голямо и това е доказано от редица проучвания.
Витамин Е регулира нормалните функции на епитела на половите жлези. Стимулира образуването на сперматозоиди и повишава продукцията на мъжките полови хормони андрогени. При дълготрайна липса на витамин Е зрелите сперматозоиди се изменят и намалява подвижността им.
Витамин А спомага за правилното функциониране на половите жлези. Ако е в недостатъчни количества, се наблюдава атрофия на тестисите и дегенерация на семенните каналчета, което води до спиране на образуването на сперматозоиди.
Витамин С подобрява окислителните процеси в организма, но има и голямо значение за дейността на тестиса. Играе решаваща роля за дезинтоксикация на крайните продукти на метаболизма на сперматозоидите. През последните години вниманието на изследователите е привлечено върху проучването на липсата на витамин В и влиянието й върху мъжкото сексуално здраве. Доказано е, че при тези случаи секрецията на андрогените спира.

Източник http://standartnews.com (Сряда, 26 Октомври 2005 )

Не встъпвай в пререкания с празнодумците: речта владеят всички, умът е присъщ на малцина.
Marcus Porcius Cato

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

Copyright ©2014 Psy-Help.org ® All Rights Reserved | Brought by CloudyAnt
cron