Киноа - Майката на всички зърна
9 мнения
• Страница 1 от 1
Киноа - Майката на всички зърна
Статията е от безплатното издание на аптеки Betty. Автор: Весна Кнежевич Чосич
Киноата намалява риска от развитие на диабет тип 2, регулира кръвната захар, помага за понижаване на повишения холестерол и влияе върху намаляването на повишеното кръвно налягане.
Киноата е незаменим хранителен продукт от растителен произход, а нейната хранителна стойност по отношение на минералите, мазнините и протеините, е известна от хилядолетия, още от времето на инките, които са я наричали "майката на всички зърна". На езика кечуа quinoa означава "майка".
Киноата всъщност е "псевдо житно растение", защото спада към същия вид растения като спанака и листното цвекло, но от векове се приготвя като зърнените култури. Зърната на киноата съдържат в себе си мононаситени мазнини (олеинова киселина и омега-3 мастни киселини), които са важни за здравето на сърцето, както и антиоксидантни фитонутриенти (флаваноиди), есенциални минерали (манган, магнезий, желязо, фосфор, калий, калций, цинк, мед и селен) и витамините B1, B2, B3, B6, B9, E и фибри.
Киноата намалява риска от развитие на диабет тип 2 и регулира кръвната захар, помага за понижаване на високото ниво на холестерола и влияе за намаляване на повишеното кръвно налягане. Дава усещане за ситост, лесно се смила и не съдържа глутен.
Киноата се използва за приготвяне на салати, супи, чорби и десерти, като каша за закуска и като заместител на бялото брашнп. На пазара най-често се намира бяла, червена и черна. Червената е най-добра за салати, защото при варене не губи цвета и формата си. Черната киноа има малко по-сладък вкус.
Люспите от киноа са чудесна здравословна сутрешна закуска, а брашното от това растение успешно заменя брашното от зърнени култури. Съхранява се в запечатан буркан на хладно място. Ако сте си купили киноа в насипно състояние, трябва да я измиете преди готвене. Приготвя се в съотношение едно към две (една чаша киноа, две чаши вода). Залятата със студена вода киноа се оставя да заври, след което трябва да се намали температурата, да се покрие съда и да се вари около петнадесет минути.
Солените варианти са отлични като гарнитура, смесени със зеленчуци, а сладките, с канела, мед и плодове, са здравословна и балансирана закуска.
Не встъпвай в пререкания с празнодумците: речта владеят всички, умът е присъщ на малцина.
Marcus Porcius Cato
Marcus Porcius Cato
Re: Киноа - Майката на всички зърна
Напоследък киноата все повече навлиза и в нашата кухня. Похвално е, че много хора посягат към все повече полезни храни. Вие опитвали ли сте я? Как си я приготвяте? Споделете любимите си рецепти.
Аз все още не съм си купувала чиста киноа, преди време си взех смес от ориз и черна киноа и си я сготвих със зеленчуци.
Аз все още не съм си купувала чиста киноа, преди време си взех смес от ориз и черна киноа и си я сготвих със зеленчуци.
Не встъпвай в пререкания с празнодумците: речта владеят всички, умът е присъщ на малцина.
Marcus Porcius Cato
Marcus Porcius Cato
Аз не съм пробвала, но казват, че е чудесен заместител на ориза, с много по-нисък гликемичен индекс и е препоръчвана при хранителни режими и при болни от диабет. Имам желание да я пробвам, но още не съм се решила. Рецептите, които съм преглеждала в интернет, без проблем може да се замени оризът с киноата, дори при пълнени чушки. Любопитна съм да опитам на вкус, вероятно скоро ще сготвя и аз
Галка, хареса ли ти?
Галка, хареса ли ти?
"Научи се да подбираш мислите си така, както подбираш дрехите си. Това е сила, която се развива. Ако успееш да владееш ума си, само така ще контролираш и живота си."
Ами това, което ядох ми хареса, но все пак беше смес и не се усещаше чистият вкус. Самите зрънца киноа бяха много приятни като усещане при сдъвкване. И аз съм намислила да опитам в чист вариант. Напоследък сред толкова много боклучлива храна на пазара все повече се замислям за някакви такива здравословни алтернативи на всичко.
Marcus Porcius Cato
Marcus Porcius Cato
На мен по снимки в сготвено състояние ми прилича на нещо между кус-кус и хайвер Много е скъпа, за 200 гр. някъде я видях за 9 лв... А като количество за едно ястие за 2 порции не знам колко са необходими. Жалко, че е толкова скъпа зърнена култура и не е много достъпна за обикновения потребител.
"Научи се да подбираш мислите си така, както подбираш дрехите си. Това е сила, която се развива. Ако успееш да владееш ума си, само така ще контролираш и живота си."
Ами между 22 и 30 лева е за кг мисля.
Доколкото разбрах е много хранителна и насищаща.
Колкото до количеството - много зависи за какво ще я използваш. Примерно в една салата в която има и други основни герои освен киноата ще са нужни предполагам около 100тина грама за 4ма души.
Доколкото разбрах е много хранителна и насищаща.
Колкото до количеството - много зависи за какво ще я използваш. Примерно в една салата в която има и други основни герои освен киноата ще са нужни предполагам около 100тина грама за 4ма души.
Marcus Porcius Cato
Marcus Porcius Cato
Аз още не съм опитала киноа, но наскоро си купих 100 грама и гледах една много апетитна рецептна в Бон Апети за печени кюфтенца от киноа и маслини Мисля да опитам и ще споделя.
Киноата е едно от позволените ми неща за хапване.
Киноата е едно от позволените ми неща за хапване.
Marcus Porcius Cato
Marcus Porcius Cato
[quote="Galka"]Аз още не съм опитала киноа, но наскоро си купих 100 грама и гледах една много апетитна рецептна в Бон Апети за печени кюфтенца от киноа и маслини Мисля да опитам и ще споделя.
Киноата е едно от позволените ми неща за хапване.[/quote]
Напиши рецептата, имам киноа, купих си и искам да пробвам. Звучи ми добре
Киноата е едно от позволените ми неща за хапване.[/quote]
Напиши рецептата, имам киноа, купих си и искам да пробвам. Звучи ми добре
Ето я рецептата - http://www.bonapeti.bg/recepti/Kyufteta ... as-sirene/
Може да се експериментира с нея вътре с продукти според мен.
Сорка, че още не работят таговете и не може да се цитира коректно. Трябва да проверя защот се получава така. Уж всички кодове са позволени...
Може да се експериментира с нея вътре с продукти според мен.
Сорка, че още не работят таговете и не може да се цитира коректно. Трябва да проверя защот се получава така. Уж всички кодове са позволени...
Marcus Porcius Cato
Marcus Porcius Cato
9 мнения
• Страница 1 от 1