Хранителни групи - полезни съвети
1 мнение
• Страница 1 от 1
Хранителни групи - полезни съвети
Здравейте! Пускам темата, защото смятам, че тези от нас, които желаят да се хранят здравословно и целесъобразно, ще имат нужда от малко помощ в комбинирането на храните, особено ако са в началото на този процес. Затова, ще споделя с вас правила за съчетаване на храните, които са ми препоръчани от лекар-диетолог и аз също се старая да ги спазвам.
Искам да допълня, че месо и местни продукти се препоръчват 3 пъти седмично като се консумират на обяд, риба и рибни продукти 2 пъти, като единия ден задължително е риба и за обяд, и за вечеря. Препоръчва се консумацията на сурови зеленчуци с всеки обяд и вечеря. Плодовете, млякото, ядките и чай могат да се консумират като междинни хранения между закуската и обяда и между обяда и вечерята. Закуската е абсолютно задължителна, както и консумацията на поне 2 литра вода на ден. Сладките храни, тестото се ограничават до минимум. Ако имате някакви въпроси, не се притеснявайте да пишете и да си даваме взаимно съвети в борбата. Успех!
Хранителна група А – белтъци
- Месо – всякакви видове месо – птици, свинско, телешко, агнешко, заешко, кайма, наденица
Препоръчителен прием – 3 х 150 гр. на седмица в сготвено състояние
- Яйца – всякакви видове
Препоръчителен прием – 3 пъти в седмицата по едно яйце
- Риба и всички видове морски дарове
- Сирене – всички сирена, без синьо, Камамбер, Бри (по-мазните сирена се избягват)
- Соя и соеви продукти + тофу
- Кисело мляко (извара)
Тези храни не се съчетават по между си на едно хранене! Могат да се консумират заедно с храни от група Б!
Хранителна група Б – неутрални храни
- Тук се включват всички видове зеленчуци
Списък 1 – това са всички зеленчуци в зелен цвят, те се препоръчват да бъдат консумирани за вечеря, останалите зеленчуци могат да се консумират на обяд.
- Гъби, маслини, семена (тиквено, слънчогледово), ядки (лешници, орехи, бадеми), кълнове
- Масло, олио, зехтин, сметана
Всички изброени храни могат да се консумират по между си на 1 хранене.
- Зелени подправки – могат да се комбинират и с група В
Хранителна група В – нишестени храни
- Ориз, картофи, булгур, елда, киноа, пшеница, ечемик, царевица и производни (баници, спагети, солети, чипсове, бейк ролс, мъфини, лазаня, шоколад, захар, мед, кленов сироп, пица)
Изброените продукти след ориза се комбинират с група Б само в „мръсен ден”
Самостоятелна група храни
- Боб, леща, нахут, зелен боб – комбинират се с група Б
- Прясно мляко – консумира се чисто
- Плодове – всички видове
Консумират се като закуска в 10:00 или в 16:00 и не се комбинират
Изключение от правилото – може да се комбинира ябълка с кисело мляко
Искам да допълня, че месо и местни продукти се препоръчват 3 пъти седмично като се консумират на обяд, риба и рибни продукти 2 пъти, като единия ден задължително е риба и за обяд, и за вечеря. Препоръчва се консумацията на сурови зеленчуци с всеки обяд и вечеря. Плодовете, млякото, ядките и чай могат да се консумират като междинни хранения между закуската и обяда и между обяда и вечерята. Закуската е абсолютно задължителна, както и консумацията на поне 2 литра вода на ден. Сладките храни, тестото се ограничават до минимум. Ако имате някакви въпроси, не се притеснявайте да пишете и да си даваме взаимно съвети в борбата. Успех!
Хранителна група А – белтъци
- Месо – всякакви видове месо – птици, свинско, телешко, агнешко, заешко, кайма, наденица
Препоръчителен прием – 3 х 150 гр. на седмица в сготвено състояние
- Яйца – всякакви видове
Препоръчителен прием – 3 пъти в седмицата по едно яйце
- Риба и всички видове морски дарове
- Сирене – всички сирена, без синьо, Камамбер, Бри (по-мазните сирена се избягват)
- Соя и соеви продукти + тофу
- Кисело мляко (извара)
Тези храни не се съчетават по между си на едно хранене! Могат да се консумират заедно с храни от група Б!
Хранителна група Б – неутрални храни
- Тук се включват всички видове зеленчуци
Списък 1 – това са всички зеленчуци в зелен цвят, те се препоръчват да бъдат консумирани за вечеря, останалите зеленчуци могат да се консумират на обяд.
- Гъби, маслини, семена (тиквено, слънчогледово), ядки (лешници, орехи, бадеми), кълнове
- Масло, олио, зехтин, сметана
Всички изброени храни могат да се консумират по между си на 1 хранене.
- Зелени подправки – могат да се комбинират и с група В
Хранителна група В – нишестени храни
- Ориз, картофи, булгур, елда, киноа, пшеница, ечемик, царевица и производни (баници, спагети, солети, чипсове, бейк ролс, мъфини, лазаня, шоколад, захар, мед, кленов сироп, пица)
Изброените продукти след ориза се комбинират с група Б само в „мръсен ден”
Самостоятелна група храни
- Боб, леща, нахут, зелен боб – комбинират се с група Б
- Прясно мляко – консумира се чисто
- Плодове – всички видове
Консумират се като закуска в 10:00 или в 16:00 и не се комбинират
Изключение от правилото – може да се комбинира ябълка с кисело мляко
"Научи се да подбираш мислите си така, както подбираш дрехите си. Това е сила, която се развива. Ако успееш да владееш ума си, само така ще контролираш и живота си."
1 мнение
• Страница 1 от 1
Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта