Профилактика

За всички медицински проблеми...
Аватар
User

Dr.Mitev

Ранг

Лекар

Мнения

37

Регистриран на

Съб Юли 14, 2007 1:18 pm

Профилактика

Мнениеот Dr.Mitev » Нед Авг 12, 2007 9:23 pm

Ваксина срещу рак на маточната шийка

Ракът на маточната шийка се причинява от вирус. Нарича се човешки папиломавирус (Human Papilloma Virus – HPV) и някои негови типове могат да причинят рак на маточната шийка. Вече има ваксина, която предпазва от 4 типа на човешкия папиломавирус (HPV). Тези 4 типа причиняват 70% от случаите на рак на маточната шийка и 90% от случаите на генитални брадавици (кондиломи).


Какво представлява ваксината ?

Ваксината съдържа малка доза високо пречистени вирусоподобни частици от четирите типа HPV. Вирусоподобните частици са изградени само от вирусни белтъци и не съдържат вирусна ДНК. Вирусоподобните частици активират имунната система да изгради антитела срещу четирите типа HPV. При среща с HPV вируси, тези антитела неутрализират вируса и не позволят да се развие инфекция и заболяване. Така при ваксинираните се изработва траен имунитет срещу вируса.

Ваксината съдържа вирусоподобни частици от следните четири типа HPV :


HPV тип 16 и 18 причиняват приблизително 70 % от случаите на рак на маточната шийка
HPV тип 6 и 11 причиняват приблизително 90 % от случаите на генитални кондиломи.


Ваксината може да предпази само от заболявания, които се причиняват от HPV тип 6, 11, 16 и 18. Поради това следва да продължат да бъдат предприемани всички предпазни мерки срещу полово предавани болести.
Ваксинирането не замества стандартната скринингова процедура – цитонамазка (пап-тест) за откриване на ранни стадии на рак на маточната шийка.Кой трябва да се ваксинира ?

Ваксината е предназначена за момичета и млади жени на възраст между 9 и 26 години . Това е възрастта, в която започват първите сексуални контакти . Рискът от заразяване с вируса тогава е най-висок.


Какви са дозите и схемата на приемане на ваксината?

Ваксинационият курс се състои от 3 отделни дози по 0,5 ml суспензия в предварително напълнена спринцовка, прилагани по следната схема:

Първа доза – произволно избран ден
Втора доза – два месеца след приема на първата доза
Трета доза – шест месеца след поставянето на първата доза

Безопасна ли е ваксината ?

Ваксината срещу HPV тип 6, 11, 16 и 18 не съдържа вирусна ДНК, вирусоподобните частиците в нея не могат да инфектират клетки, да се възпроизвеждат (репродуцират) и да причиняват заболяване.Следователно ваксинацията не може да причини инфекция и заболяване!


Както и при всяка ваксина, при прилагането на ваксината срещу HPV тип 6, 11, 16 и 18 могат да се наблюдават, макар и рядко, някои нежелани странични реакции, като:

Болка, подуване и зачервяване на мястото на инжектиране.
Леко повишаване на температурата.

Тези реакции на организма са преходни и отшумяват за кратко време. При евентуалната им поява, задължително се консултирайте с Вашия личен лекар.


Колко време действа ваксината?

Счита се. че прилагането на ваксината създава траен и устойчив имунитет. Тъй като ваксината е сравнително нова, до сега са проследени над 25 хиляди жени в продължение на 5 години. Нито една от проследените жени не е развила рак на маточната шийка вследствие на инфекция с HPV тип 6, 11, 16 и 18, като същевременно се наблюдава висок и стабилен имунен отговор.

За повече информация може да се обадите на 0700 1 87 87 (на цената на обикновен градски разговор от цялата страна).


Преди да се ваксинирате, консултирайте се с вашия лекар!


Какво е рак на шийката на матката?

Ракът засяга пряко маточната шийка - конусовидният орган, свързващ матката и влагалището. Нормалните клетки от лигавицата на маточната шийка променят своята структура и функция и започнат да се делят неконтролируемо. Най-често това се дължи на действието на Човешкия папиломен вирус (HPV - вирусът). В резултат на това се образува плътна маса от ракови клетки – тумор. Обикновено туморът има злокачествени характеристики -нараства бързо и дава разсейки (метастази) по хода на лимфната и кръвоносната система.

Връзката между рака на маточната шийка и HPV е забелязана преди повече от 30 години. След проведените мащабни вирусологични, епидемиологични и клинични проучвания стана ясно, че основен причнител на заболяването в 95 - 99.7% от случаите е HPV - вирусът, две трети от които се падат на т.нар. високорискови типове - 16 и 18.

Какви са симптомите на рака на шийката на матката?

Предраковите състояния и ранните стадии на заболяването обикновено не предизвикват болка или други клинични симптоми. Най-често ракът се проявява едва когато е в напреднал стадий и на това се дължи високата смъртност.
Най-честите прояви на едно напреднало заболяване са:


Кървене
Кървене извън периода на менструация
Кървене по време на полов акт или гинекологичен преглед
Менструацията е по-продължителна и по-обилна
Кървене след менопаузата
Болка в таза
Болка по време на полов акт
Цялостно отслабване на организма
Късни клинични белези в резултат на усложнения са: метастази в белия дроб, костите, черния дроб и мозъка; разпространение на тумора в околните тъкани и уретерите, с развитие на различни симптоми от страна на отделителната система.

Появата на каквато и да било клинична картина е белег на един напреднал карцином. Ето защо е изключително важно да се обърне внимание на профилактиката - ежегодни гинекологични прегледи с цитологично изследане и ваксиниране срещу основният причинител - човешкият папилома вирус.

Какво представлява човешкият папиломавирус (HPV)?
HPV е щироко разпространен сред хората вирус. Той засяга избирателно кожата и лигавиците и е причина за много болестни процеси, включтелно рак на шийката на матката. Познати са над 100 различни вирусни типа, като около 30-40 от тях засягат пряко аногениталната област.

HPV съдържа циклично затворена като верижка молекула ДНК. Вирусът е способен да включи тази верижка в ядрото на своята клетка – гостоприемник. По този начин се променя наследствената и информация и тя може да се трансформира в ракова клетка.

Вирусът е високо устойчив към условията на външната среда, което спомага за неговото широко разпространение:

По последни данни в световен мащаб около 9-13% от населението (630 милиона души) са заразени, като броят им се е увеличил драстично за последните 20 години.


Приблизително половината от всички сексуално активни жени или мъже придобиват генитална HPV инфекция на някакъв етап от своя живот. Най-често това заразяване става във възрастта между 18 и 28 години.Смята се, че значителна част от жените - около 80%, ще бъдат заразени до навършване на петдесетата си година.


Повечето от тези инфекции протичат без симптоми, което допълнително спомага за разпространението на вируса. Само около 1% от всички заразени с вируса могат да бъдат регистрирани клинично.

Кой е застрашен от рак на шийката на матката?

Основен причинител на рака на шийката на матката е човешкият папиломавирус. Неговото присъствие в раковите тъкани е задължително. За да се превърне един доброкачествен патологичен процес в рак са необходими и други увреждащи фактори, наречени кофактори:

Тютюнопушене - смята се, че намалява значително локалния имунитет и способността на клетките на имунната система директно да унищожават вирусите.

Ултравиолетова радиация - уврежда генетичния материал на клетките, което води до развитие на рак.

Бременност

Дефицит на фолиева киселина - вещество от групата на витамин В

Отслабена имунна система - жените, които поради една или друга причина имат намален имунитет (HIV - инфекция, лечение с някои лекарства) имат значително по-голям шанс да развият злокачествен процес.

Кои са рисковите групи?
Жените с ранно начало на сексуалния живот
Жените, които често сменят половите партньори
Боледуващите често от полово предавани болести
Жени с лоша интимна хигиена
Многораждали жени
Жени, родили в много ранна възраст
Жени, които използват орални контрацептивни средства

Кои са предраковите състояния на маточната шийка?
HPV инфекцията е най-честото полово предавано заболяване. То се среща обикновено във възрастта между 20 и 25 години. При повечето пациентки инфекцията е преходна и протича без оплаквания.

Маточната шийка е най-често засегнатия орган. Това се дължи на голямата възприемчивост на епитела (най-външния тъканен слой) към инфекцията. При попадане на папиломните вируси в клетките на този слой след различно дълъг период настъпват промени във външния вид и функцията им. Част от тези прояви изчезват спонтанно с времето, а други се елиминират от имунната система на организма. Друга, по-малка част след достатъчно продължителен период водят до развитие на определени заболявания:

Кондиломи на маточната шийка. Това са образувания, приличащи в голяма степен на брадавиците по външните полови органи. Могат да бъдат плоски, леко надигнати или разположени във вътрешността на стената. Цветът им обикновено е бледорозов , а повърхността - гладка или зърнеста.


CIN (Цервикална интраепителна неоплазия). Това е хистологична диагноза - получена при изследване на тъканите на маточната шийка.
Предраковите изменения не предизвикват никакви оплаквания, затова трябва да се търсят активно, чрез редовни гинекологични прегледи. Те са лечими в 100% от случаите – уникална възможност за ефективна профилактика на рака на шийката на матката.
Предклиничният рак на маточната шийка започва там, където се срешат двата различни типа покривна тъкан - на матката и на влагалището.
Процесът протича сравнително бавно и напредва постепенно от по-леки към по-тежки изменения. Наблюдават се следните степени:

I степен (CIN 1) Промяна на нормалната структура на клетките само в долната една трета на покривния слой на маточната шийка.


II степен (CIN 2) Долната половина на епителния пласт съдържа променени клетки, а горната половина е с напълно нормална структура.


III степен (CIN 3) Промяна в долните две трети на епителния пласт. В тази група влиза и т. нар. Карцинома ин ситу. Това е раков процес, който все още не е напуснал стената и не е дал метастази. Поведението му е все още доброкачествено.
Насоченото търсене и откриване на тези предракови състояния е важен момент в профилактиката на рака на шийката на матката, защото те са лечими.
Лечение на предраковите състояния

При CIN I и II се прилага унищожаване на изменената зона чрез високочестотен ток, криотерапия или лазер. След процедурата са необходими периодични изследвания - колпоскопия и цитонамазка.


При CIN III се извършва т.нар. конизация - конусовидна ампутация на маточната шийка. Прави се с диагностична и лечебна цел. Ако тъканното изследване на ампутирания участък покаже, че няма по-тежко изменение, конизацията се превръща в окончателна лечебна операция. Оздравяването е в почти 100% от сучаите.

Как да разберем дали сме болни от рак на шийката на матката?

Диагностиката на един напреднал рак не е трудна, защото той има изявени симптоми. Навременното диагностициране на HPV инфекцията е много по-важно за лечението, прогнозата и цялостната борба с това злокачествено заболяване.

Как се лекува рак на шийката на матката?

В ранните стадии на заболяването задължително се прави конизация - процедура, при която от шийката на матката се изрязва засегнатото парче тъкан с формата на конус и се изследва хистологично. При млади и нераждали жени, ако туморният процес е ограничен и не е навлязъл в лимфните и кръвоносните съдове, конизацията от диагностична операция, може да се превърне в окончателна оперативна терапия. След това са необходими периодични гинекологични изследвания.


В напредналите стадии се извършват:

Лъчелечение - самостоятелно или съчетано с операция. Използват се лъчи, които увреждат туморните клетки и пречат на тяхното размножаване.

Химиотерапия - чрез специални медикаменти се унищожават туморни клетки в цялото тяло.

Хистеректомия - операция, при която се отстранява матката и околни анатомични структури, засегнати от туморния процес. Тя бива два вида: обикновена хистеректомия, при която се премахва матката, шийката и тумора и радикална хистеректомия с премахване на матката, шийката, част от влагалището и лимфните възли в тази област, а в някои случаи и яйчниците.

Въпреки приложеното лечение, напредналият рак на шийката на матката е с много лоша прогноза. Ето защо най - важното звено в борбата с тази болест е профилактиката!

Предраковите състояния и началните стадий на процеса са най-важни, защото са лечими.
Най-често използваните в практиката методи са следните:

Цитологична диагностика - цитонамазка Извършва се основно с помощта на техника за обработка на клетъчни препарати (цитонамазки), описана от Papanicolau, позната още като Pap - тест. Това е сравнително прост метод, извършван обикновено в лекарския кабинет или клиника. Той открива изменени или ракови клетки в епитела на шийката на матката. Със специални памучни шпатули се остъргва материал от лигавицата на маточната шийка. Получените препарати се фиксират и оцветяват, след което се наблюдава под микроскоп. Групират се в пет групи по Папаниколау (PAP I-V).


Цитонамазката е стандартна скринингова процедура за рак на шийката на матката.
Тестът трябва да се прави всяка година при всички жени след 21 години или 3 години след като станат сексуално активни.
Тестът се провежда когато пациентката е напълно здрава.
Поради способността му да намира промените преди да се превърнат в рак, този метод значително намали смъртността след въвеждането си като диагностична процедура през 1950 година. Само за 20 години броят на смъртните случаи в САЩ намаляват със 70% в резултат на това просто скринингово изследване.

Образни методи. Това са сравнително нови процедури, с големи диагностични възможности. При тях по различен начин се визуализират рисковите зони за развитие на рак на маточната шийка.

Хистологично изследване. Счита се за “. златен стандарт’ потвърждаване на диагнозата при заболяванията, за причинени от HPV. При този метод се изследват тъкани от щийката на матката, за разлика от цитонамазката, кадето се изследват само клетки.

Серологични методи. Изследва се кръвния серум на болния за наличие на антитела, насочени срещу вирусните антигени.

Изследването за вирусна ДНК включва основно метода PCR. Изследване на вирусна ДНК Целта е да се открие наличието на вирусната генетична информация (ДНК) в кръвта на болния. Тази процедура е с изключително висока чувствителност. Използва се в случаите, когато пациентката има сигнализиращи данни от цитонамазката

Как се лекуват гениталните брадавици?
Лечението на образуванията в областта на аногениталната област, причинени от HPV цели тяхното премахване и отстраняване на симптомите, които предизвикват. При него не е възможно премахването на вирусите от засегнатите тъкани. Поради тази причина прилаганата терапия има ограничен успех и нерядко се наблюдават рецидиви.
Гениталните брадавици могат да се лекуват хирургично и медикаментозно.

Медикаментозно лечение.

Всички медикаменти се прилагат локално върху кожните повърхности и никога върху лигавиците. Могат да причинят болка и сърбеж и невинаги имат ефект. Действието им не е насочено директно срещу вирусите. Някои препарати може да се приемат системно през устата или чрез инжектиране.

Основните групи медикаменти, които имат благоприятен ефект за лечение на генитални брадавици са следните:

Имуномодулатори - въздействат върху имунната система на организма, предизвиквайки засилен антивирусен отговор. Някои от тях могат да имат и директно антивирусно действие.-Imiquimod, Interferon alfa


Антимитотични агенти - въздействат върху процеса на делене на клетката, като блокират едно или друго звено. Част от тях са аналози на ДНК или РНК частички, други спират определени ензимни реакции.-Podofilox, Podophyllin, 5-Fluorouracil.


Кератолитици - бързо навлизат и химически обгарят кожа, кератин и други тъкани. Този ефект на обгаряне е съизмерим с криотерапията или електротерапията.-Салицилова киселина, трихлорооцетна киселина.
Хирургично лечение.
Използват се различни хирургични техники. Всички освен криохирургията имат предимството, че водят до излекуване на симптомите само с една процедура. Извършват се под локална упойка и обикновено са високо ефективни - рядко възникват нови брадавици на същото място.

Криотерапия - бърз и ефективен метод за лечение на обикновени HPV-причинени брадавици и нискостепенни епителни изменения – CIN I. Инфектираната клетка се унищожава чрез замразяване на водата в нея. Обикновено се извършва без упойка. След 2-4 процедури води до лечение на 75-80% от брадавиците.


Електротерапия (диатермокоагулация) - използва се високочестотен ток, за да се изреже брадавицата. Може да се използва т.нар. биполярна игла, с която се постига ефект на по-голяма дълбочина. Това е най-ефективният метод за лечение на генитални брадавици.


Хирургично премахване - обикновено хирургично изрязване на образуванието със скалпел, ножици или кюрета под местна упойка.


Лазерна хирургия - алтернативен метод на лечение, използващ се главно при лечение на упорити брадавици на аногениталната област и лигавиците. Хирургически ултразвуков аспиратор - устройство, което вибрира с висока честота и унищожава заразените тъкани чрез топлина и вибрации.

Как да се предпазим
Основни методи на профилактика са:

Ваксиниране
Вече съществува ваксина срещу четирите най-често срещани типа човешки папилома вирус – 6, 11, 16 и 18. Тя се прилага трикратно – на произволна дата, на втория месец след първата ваксинация и на шестия месец след поставяне на първата доза. Ваксината предпазва от заразяване с HPV, който причинява рак на шийката на матката и генитални кондиломи.

Редовни гинекологични прегледи
Всяка жена, навършила 21 години, или 3 месеца, след като стане сексуално активна, трябва да ходи на редовни профилактични прегледи и да се прави цитонамазка. Скрининговият метод намалява броя на смъртните случаи от рак на шийката на матката с около 70 %.

Повече информация може да получите на 0700 1 87 87.
Аватар
User

hissi

Мнения

1974

Регистриран на

Сря Сеп 06, 2006 11:27 am

Местоположение

Благоевград

Мнениеот hissi » Нед Авг 12, 2007 9:50 pm

Др. Митев искам да питам нещо. Пила съм три различни противозачатъчни - Диане-35, Ясмин и Регулон. Въпросът ми е дали трябва да си направя такава ваксина?
Последна промяна hissi на Съб Ное 07, 2009 8:58 am, променена общо 1 път
"Научи се да подбираш мислите си така, както подбираш дрехите си. Това е сила, която се развива. Ако успееш да владееш ума си, само така ще контролираш и живота си."
Аватар
User

Dr.Mitev

Ранг

Лекар

Мнения

37

Регистриран на

Съб Юли 14, 2007 1:18 pm

Мнениеот Dr.Mitev » Нед Авг 12, 2007 10:18 pm

Пуснах тази тема защото ракът на шийката на матката е доста разпространено заболяване.Колкото повече хора бъдат ваксинирани ,толкова по-добре.Тече кампания "кажи на някой" свързана с ваксините и профилактиката на заболяването,за да бъдат информирани колкото се може повече млади хора.Изборът дали да се ваксинираш е изцяло твой , но доколкото съм запознат ваксината създава траен имунитет който ще те пази доживот,така че е хубаво човек да се ваксинира срещу HPV, който причинява рак на шийката на матката и генитални кондиломи.
Преди да се ваксинираш, консултирай се първо с твоя личен лекар!
Аватар
User

hissi

Мнения

1974

Регистриран на

Сря Сеп 06, 2006 11:27 am

Местоположение

Благоевград

Мнениеот hissi » Нед Авг 12, 2007 10:27 pm

Благодаря за бързия отговор :wink:
"Научи се да подбираш мислите си така, както подбираш дрехите си. Това е сила, която се развива. Ако успееш да владееш ума си, само така ще контролираш и живота си."
Аватар
User

Galka

Ранг

Site Admin

Мнения

2863

Регистриран на

Сря Юли 12, 2006 1:02 am

Местоположение

Варна

Мнениеот Galka » Нед Авг 12, 2007 10:32 pm

Мите, в началото се говореше за цена 800 лева за тази ваксина. Има ли промяна в цифрите?
Не встъпвай в пререкания с празнодумците: речта владеят всички, умът е присъщ на малцина.
Marcus Porcius Cato
Аватар
User

Dr.Mitev

Ранг

Лекар

Мнения

37

Регистриран на

Съб Юли 14, 2007 1:18 pm

Мнениеот Dr.Mitev » Вто Авг 14, 2007 7:31 pm

Аз знам за цена около 350 долара,но първоначална,при старта на кампанията.Предполагам,а и силно се надявам цифрите да са се променили в положителна насока
Аватар
User

Galka

Ранг

Site Admin

Мнения

2863

Регистриран на

Сря Юли 12, 2006 1:02 am

Местоположение

Варна

Мнениеот Galka » Вто Авг 14, 2007 7:32 pm

Dr.Mitev написа:Аз знам за цена около 350 долара,но първоначална,при старта на кампанията.Предполагам,а и силно се надявам цифрите да са се променили в положителна насока


И аз, и аз... се надявам!!!
Не встъпвай в пререкания с празнодумците: речта владеят всички, умът е присъщ на малцина.
Marcus Porcius Cato
Аватар
User

Dr.Mitev

Ранг

Лекар

Мнения

37

Регистриран на

Съб Юли 14, 2007 1:18 pm

Мнениеот Dr.Mitev » Вто Авг 14, 2007 7:49 pm

Скрининг за рак на гърдата
Самоизследване на млечните жлези може да се прави в зависимост от желанието на пациентката. На жените обаче трябва да се обясни за ползите от него, както и за границите на информацията, която то дава. Трябва да се акцентира върху бързото търсене на лекарска помощ при поява на симптоми.

При жените между 20 и 39 години трябва да се извършва клиничен преглед на гърдите поне веднъж на 3 години като част от профилактичния преглед. Жените без симптоми на 40г. и по-възрастни е за предпочитане да имат ежегоден клиничен преглед.

Ежегодните мамографии трябва да започват на 40 годишна възраст.

На жени с висок риск от рак на гърдата може да се предложи по-ранно начало на скрининга, по-кратки интервали и допълнителни техники като ултразвук и ЯМР

Цифровата мамография може да има преимущества над конвенционалната (съхранение на данните, телерадиология, манипулиране на образа) при определена група пациентки

Скрининг за колоректален карцином

Да се започва на 50г. възраст като се избере една от следните възможности: (1)домашен тест за окултни кръвоизливи във фекалиите (ТОКФ) или фекален имунохимичен тест (ФИТ); (2) флексибилна сигмоидоскопия всеки 5 години; (3) ежегоден ТОКФ и флексибилна сигмоидоскопия всеки 5 години; (4) двойно контрастна бариева иригография (ДКБИ) всеки 5 години; (5) колоноскопия всеки 10 години

Скорошни изследвания изразяват съмнения относно качествата на ТОКФ, произхождащи от ниската чувствителност на откриване на карцином и неподходящото проследяване на пациенти с положителна проба. Единствена проба изпражнения за ТОКФ получена при ректално туширане не се препоръчва и трябва да се избягва при колоректалният скрининг

през 2004 на 52,1% от хората над 50 годишна възраст са направени ТОКФ или ендоскопия

Скрининг за рак на простатата

Ректално туширане и PSA (простата специфичен антиген) трябва да се извършват ежегодно, като се започне от 50г. възраст, за мъже, за които се предполага, че ще имат още поне 10г. живот

през 2004г 50,5% от мъжете над 50г. възраст са били туширани ректално, а 54% са били изследвани за PSA

Скрининг за рак на маточната шийка

Скрининга трябва да започне около 3 години след началото на полов живот, но не по-късно от 21г. възраст. Скрининг трябва да се извършва ежегодно с конвенционални цитонамазки по Папаниколау или на всеки две години с цитонамазки базирани на течни среди

След 30г. възраст при жени, чиито 3 последни цитонамазки са били нормални, интервала може да се разшири на 2 до 3 години като се прави само цервикална цитология, или всеки 3 години HPV (човешки папиломен вирус) ДНК тест плюс цервикална цитология. Изключение от това правило са жените с анамнеза за цервикален рак или изложените на DES интраутеринно

Жени над 70 г. възраст имащи 3 или повече нормални цитонамазки и никакви абнормени резултати през последните 10 години, както и жените с тотална хистеректомия могат да преустановят скрининга

през 2004г. 85% от жените над 18г. в САЩ са имали поне една цитонамазка през последните 3 години

Рак на ендометриума

Жени със среден или висок риск в периода на менопаузата трябва да бъдат информирани за симптомите на ендометриалният рак и сериозно посъветвани да търсят лекарска консултация при всяко кървене, кръвенисто зацапване или течение от гениталиите
Аватар
User

Mss. Smith

Ранг

Moderator

Мнения

1407

Регистриран на

Чет Юли 13, 2006 9:08 pm

Местоположение

Стара Загора

Мнениеот Mss. Smith » Сря Авг 15, 2007 3:25 pm

Само искам да попитам тази ваксина откога е в България? Защото преди няколко месеца (може и малко повече да са) с майка ми си говорихме за нея и я нямаше, сега вече има ли я? :roll:
Изображение
Аватар
User

Dr.Mitev

Ранг

Лекар

Мнения

37

Регистриран на

Съб Юли 14, 2007 1:18 pm

Мнениеот Dr.Mitev » Чет Авг 30, 2007 12:09 am

Най-точна и пълна информация ще получиш на 0700 1 87 87.Мен лично ме заинтересова тази информация от медицинска гледна точка,а с дистрибуторските и финансовите въпроси не съм много запознат.Това е телефона който дават за информация,надявам се да ти отговорят на въпросите по-подробно
Аватар
User

CuCuToOo

Ранг

Moderator

Мнения

1218

Регистриран на

Чет Юли 13, 2006 2:13 pm

Местоположение

Варна

Мнениеот CuCuToOo » Чет Авг 30, 2007 7:59 am

отскоро е ваксината в България. Може би от 6 7 месеца. Имаше даже една конференция ама не помня в коя болница във Варна, където лекарите казаха, че ваксината е толкова скъпа поради простата причина, че още е в експериментален период.

Лично мой съвет - висока хигиена, да не се използват обществени тоалетни, в дома тоалетните да се чистят редовно, да се използват само собствени хавлии и бельо (имам познати, който си разменят бельото), басейните не са за препоръчване. За съжаление на мен преди няколко месеца ми поставиха диагноза, че съм с папиломен вирус. Лекаря ми предположи, че съм го хванала от някоя обществена тоалетна. Като оставим, че и патолдга, който ми гледа изследванията е изкукал, бях вкарана 3 месеца в някакъв филм, супер гадно ми беше, но накрая се овладя положението. Исках много да си нарпавя тази ваксина ама е късно... Иначе по лечението ми съм дала около 500лв за лекарства.
Аватар
User

brazilka

Ранг

Moderator

Мнения

1312

Регистриран на

Чет Сеп 21, 2006 9:53 am

Мнениеот brazilka » Чет Авг 30, 2007 9:04 am

:? леле Сиси милата :(

Много ме интересува тази ваксина, защото и майка ми и баба ми починаха от рак на шийката на матката и както се подразбира съм предразположена :( Тази цена обаче за сега не ме устройва... Това, че е тестова, значи ли че не е изпитана на 100 % и няма окончателни гаранции :roll:
Аватар
User

CuCuToOo

Ранг

Moderator

Мнения

1218

Регистриран на

Чет Юли 13, 2006 2:13 pm

Местоположение

Варна

Мнениеот CuCuToOo » Чет Авг 30, 2007 2:15 pm

еми аз ще ти препопръчам редовно да ходиш на гинеколог (на 3 месеца). Профилактичните прегледа са най - сигурния метод за ранно откриване и лечение.
Аватар
User

hissi

Мнения

1974

Регистриран на

Сря Сеп 06, 2006 11:27 am

Местоположение

Благоевград

Мнениеот hissi » Чет Авг 30, 2007 3:15 pm

Имам един въпрос - рак на шийката на матката и миома едно и също заболяване ли са? Ако не, какво представлява миомата?
"Научи се да подбираш мислите си така, както подбираш дрехите си. Това е сила, която се развива. Ако успееш да владееш ума си, само така ще контролираш и живота си."
Аватар
User

CuCuToOo

Ранг

Moderator

Мнения

1218

Регистриран на

Чет Юли 13, 2006 2:13 pm

Местоположение

Варна

Мнениеот CuCuToOo » Чет Авг 30, 2007 4:10 pm

две различни неща са. Миомата е доброкачествен тумор на матката, докато рака на шийката на матката аз лично незнам да е доброкачествен. Открият ли ти рак там всичко се маха, остава само влагалището. (има разлика между рак и тумор)

http://www.worldnn.com/serv/Document?Action=show&DocID=407414992
Следваща

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

Copyright ©2014 Psy-Help.org ® All Rights Reserved | Brought by CloudyAnt
cron