Психическо изнемощяване/разграбване

Всичко е Психология

Модератори: brazilka, mimz, hissi

Аватар
User

fanatic

Мнения

18

Регистриран на

Чет Апр 30, 2009 5:54 pm

Местоположение

Варна

Психическо изнемощяване/разграбване

Мнениеот fanatic » Нед Окт 10, 2010 10:04 am

Напоследък, все повече ми прави впечатление, че се чувствам много обеднял откъм думи, мисли и възможности, за които пряко отговорен е умът ми. Чудех се къде да търся проблема - във веществата, които съм употребявал в един по-тъмен период в живота си, или просто на обеднялото ми, вследствие на не особено дейно ежедневие, заключващо се между компютри и виртуални комуникации с виртуални хора (основно).
Като проблем дефинирам основно невъзможността си да изкажа (напоследък - доста често) мислите си, без да си оплета езика, да допускам все повече грешки при изказа си, и при писането си, ако щете. Неспособен съм да запаметявам много информация, и мозъка ми, на жаргон ще се изразя, е станал гладък като речен камък.
Наскоро опитах да прочета книга, но имам чувство, че всеки следващ ред изтрива предходния.
Интересното е, че съзнавам този момент, и се старая да променя нещата, но за съжаление, не се получава. Отделно това, че вече апатията към комуникацията с хората взема връхна точка, защото около всичките виртуални контакти, които имам, не остава нищо стойностно. Липсва ми реалната комуникация, и давам всичко, за да й дам шанс пред тази "онлайн". Идеи, или по-добре да си пия хапчетата редовно? ;)

За съжаление обаче, констатирам, че не само при мен се наблюдава състояние на безразличие, и липса на желание, интерес, или най-простичко казано - на усещане.

Тук не става въпрос за отношения между двама човека, а за отношения между хората...Защо е така? Не знам как е за възрастните, или по-малките, но виждам как хората от моето поколение вече просто не са същите. В този смисъл, хората се променят, но не към по-добро. Нагласите и настроенията клонят към негативизъм, като цяло. А ще се съгласите, че подобно състояние не е добре за психиката, ако се злоупотребява...

Защо става така? Защо губим интерес? Поради свръхпредлагането, поради еднаквостта и ежедневните клишета, навиците, облъчването от техниката, или рутината? Къде остава човечността, реалните комуникации, защо губим интерес, и издигаме критерии, без да поправим първо себе си...А това се оказва може би, най-трудната част..
Аватар
User

Blondelle

Мнения

231

Регистриран на

Съб Авг 05, 2006 12:42 pm

Местоположение

Утопия

Мнениеот Blondelle » Сря Окт 20, 2010 4:28 pm

Много интересни въпроси повдигаш. Едва ли мога да дам някакъв компетентен отговор, особено като се има предвид, че съм спала 2 часа, но поне мога да си кажа мнението.
Мисля, че и аз преживях един такъв подобен период, може би малко по-лек все пак, защото за щастие имах близки приятели до себе си, които ме побутваха, дори понякога на сила, да не се затварям чак толкова в себе си. И мисля, че на всеки се случва. Може би причината до някаква степен е от това, че ни е напрегнато ежедневието, разочароваме се от хората и в един момент имаме нужда да се затворим в себе си, за да се намерим. Или поне лично аз имам нужда от подобни периоди на усамотяване. Човек се изморява.
Смятам, че в един момент просто ще дойде моментът, когато някакво щастливо събитие ще промени тази инерция. Животът не е само аху-иху, има и такива скучни и зациклили периоди. Идеята е просто да се възползваш от малките мигове щастие, защото май всъщност се оказва, че заради тях живеем. Защо не потърсиш някакво ново хоби? Нещата понякога се случват на принципа проба-грешка и в разнообразието и вкусването на нови неща може пък да намериш себе си.
Изображение
Аватар
User

fanatic

Мнения

18

Регистриран на

Чет Апр 30, 2009 5:54 pm

Местоположение

Варна

Мнениеот fanatic » Пон Авг 22, 2011 8:50 pm

С днешна дата положението определено става по-зле...някой друг забелязал ли е същото, както при мен, или това си е индивидуално мой проблем...просто ми е интересно...

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

Copyright ©2014 Psy-Help.org ® All Rights Reserved | Brought by CloudyAnt
cron